Overzicht

Periode: 1995 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Overig Grunnen Rocks

Grunnen Rocks

In 1995 begint Evert Nijkamp de website Grunnen Rocks. Nijkamp is in die tijd onder meer DJ in poppodium VERA, en dé kenner op het gebied van garagerock en aanverwante muziekstromingen wereldwijd. Tot dan toe verzamelt hij informatie over bands, labels en personen actief in garagerock, punk, trashblues en andere meest gitaargeöriënteerde muziek buiten de mainstream op papier in een multomap. Wanneer een vriend hem de mogelijkheden van internet laat zien - dan nog een relatief nieuw online medium - beseft hij dat dit dé plek is om dergelijke informatie te bundelen.

Omdat een site gericht op een wat meer alternatief underground muziekcircuit op dat moment nog niet bestaat, groeit zowel de site als de populariteit ervan hard. In de hoogtijdagen bezoeken zo'n 2500 mensen per dag zijn site, met name uit de Verenigde Staten. Bands, labels en boekingsbureaus, maar ook muziekliefhebbers maken in groten getale gebruik van de website. Andersom weet Nijkamp vanwege zijn connecties bands naar zijn thuisstad Groningen te krijgen, daar waar dat boekers niet lukt. Een mooi voorbeeld daarvan is The White Stripes: “Via een maillijst kwam ik erachter dat de band in Europa ging touren. Bij de eerste tour was het niet gelukt hen in Groningen te boeken. De boeker van de band heeft vaak andere belangen dan de band zelf. Ik heb toen met de neef van Jack White, die ook in The Dirt Bombs speelde, gemaild en verteld dat het een belangrijke show was. Hij heeft het de band doorverteld’, zegt Nijkamp. “En dat tot grote frustratie van Mojo-boeker Ron Euser. Laatst las ik in een interview: 'Ben ik maanden bezig om die band te boeken, stuurt een vrijwilliger uit Groningen één mailtje en het lukt hem wel.' Dat vind ik prachtig.” 1

Sinds het begin van de site heeft het internet zich in razend tempo ontwikkeld. Toch blijft het belang van een overzichtssite als Grunnen Rocks niet te onderschatten, omdat alle informatie hier op één plek is samengevoegd.

Website: www.grunnenrocks.nl

1. "Evert Nijkamp rocks Grunn al 10 jaar", website 3voor12.nl, 20 september 2005.