U bent hier: Home Over Poparchief Uitleg site

Uitleg site

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste veranderingen, en enige uitleg over nieuwe functies.

Wat is er veranderd?
Ten eerste vallen natuurlijk een nieuw uiterlijk en een nieuwe layout op. Maar de vernieuwing behelst meer dan alleen een andere buitenkant:

 • Uitgebreide zoekfunctie met verschillende zoekfilters;
 • Iedere persoon op de site zijn/haar eigen pagina, muzikanten tevens een 'muzikale stamboom';
 • Basisoverzicht per profiel altijd zichtbaar in de linkerkolom en in de voorbeeld-view;
 • Hoofdinfo onder verschillende tabs geordend;
 • Koppeling van profielen en gegevens: bijv. programmeurs en concertdata aan podia en festivals, affiches aan concerten, personen aan een album,  etc.;
 • 2 nieuwe hoofdcategorieën: Afbeeldingen en Discografie
 • Veel nieuwe profielen, waaronder veel verdwenen podia.


Zoeken

Er is onderscheid gemaakt tussen zoeken in de hele site of per categorie. Per categorie kunnen de zoekfilters bovendien verschillen.
Op de homepage:

 • 'Zoeken in site': vul een zoekterm in, druk op Enter en de hele site wordt doorzocht op zowel titels als biografieën (hoofdtekst) van alle profielen. Treffers kunnen dus afkomstig zijn uit alle tabs van het hoofdmenu, van nieuwsitems tot discografieën.
 • 'Uitgebreid zoeken': hetzelfde als hierboven, maar inclusief diverse filter-opties binnen de zoekresultaten. Filter op categorie (acts, personen, podia etc.), op plaats, status (actief of gestopt/opgeheven), periode of een combinatie van deze filters.


Binnen een categorie:

 • Op titel/naam van een item, d.w.z.: binnen acts wordt gezocht in het naamveld van acts, binnen personen in het naamveld van personen etc. Al typende wordt er reeds gefilterd op mogelijke resultaten.
 • Filters: deze zijn zowel los als in combinatie met het zoekveld te gebruiken.


Voorbeeld: vul in de categorie 'Acts' in het veld 'Plaats' Winschoten in, status 'gestopt' en periode 1980-1990 en je ziet alle acts, die uit Winschoten kwamen, inmiddels gestopt zijn, maar actief waren tussen 1980 en 1990. In dit geval blijft alleen Tuney Tunes over (1986-1989). Uiteraard waren er in die periode meer bands uit Winschoten actief, maar zij begonnen vóór 1980 en/of stopten na 1990. Ook kan het zijn dat bij het Poparchief nog niet het exacte begin- en/of eindjaar van een band bekend is, waardoor het periode-filter minder goed te gebruiken is.

Persoonlijke pagina
Per muzikant zijn instrument(en) en periode bij een act weergegeven, met als resultaat een chronologisch overzicht van de bezettingswisselingen per act. Deze informatie krijgt nu ook een plek bij de muzikant zelf in de vorm van een eigen pagina. Indien hij of zij in meerdere acts zat (of nog zit), ontstaat eveneens een chronologisch overzicht van de muzikale carrière van deze muzikant, een 'muzikale stamboom'. Ook al is bij veel muzikanten deze informatie nog niet compleet, toch wordt deze persoonlijke muzikale geschiedenis al veel inzichtelijker dan voorheen. Kijk bijvoorbeeld eens bij één van Groningens bekendste en langst meedraaiende muzikanten: Lourens 'Lou' Leeuw.
Op de vorige site stonden nog geen 300 persoonsprofielen, nu gaat het al om zo'n 5400 en het einde is nog niet in zicht. Ook omdat de site zich niet beperkt tot muzikanten: ook ontwerpers, fotografen, programmeurs en anderen die actief zijn (geweest) in de popcultuur in stad en provincie, kunnen in aanmerking komen voor een eigen pagina.

Basisoverzicht
Met basisoverzicht per profiel wordt bedoeld: wie, wat, waar en wanneer. Per categorie kan de invulling ervan een beetje verschillen. Zo zijn adresgegevens bijvoorbeeld vooral van toepassing op podia, labels of andere instanties of organisaties. Dergelijke gegevens zijn terug te vinden in de linkerkolom van een profiel en in de 'voorbeeldview' bij ieder item in een categorie.

Overzicht per categorie
Hier staan nu alle items binnen een categorie. Deze zijn te ordenen op laatste update, relevantie en alfabetisch (A-Z en Z-A).
Voorbeeld: ga naar een categorie in het hoofdmenu, laten we zeggen 'Podia'. Wanneer je hier met de muis over een item gaat, verschijnt het woord 'Voorbeeld'. Beweeg met de muis over dit woord en het wordt rood. Klik je er nu op, dan verschijnt in een preview de basisinformatie over het desbetreffende podium. Je kan dan doorklikken naar de volledige pagina van dat podium of weer terug naar het totaaloverzicht van podia. Klik je op een podium terwijl 'Voorbeeld' wit is, dan ga je direct naar de volledige pagina van dat podium.

Koppeling gegevens
Het is mogelijk om elk profiel aan een willekeurig ander profiel op de website te koppelen. Hiermee wordt dan een logisch verband tussen beide profielen gesuggereerd. Deze koppeling is eveneens zichtbaar in de linkerkolom. Denk bijv. aan een programmeur, die bij een specifiek podium werkt; een band, die op een affiche staat vermeld; een (gast)muzikant, die meespeelt op een specifiek album, etc. De mogelijkheden zijn legio, maar in eerste instantie zal deze optie spaarzaam worden toegepast om het overzicht niet te verliezen. Wel biedt het in de toekomst extra filter-opties.

Afbeeldingen en Discografie
Voor de liefhebbers van 'plaatjes kijken' zijn twee nieuwe categorieën aangemaakt: Afbeeldingen en Discografie. De eerste biedt toegang tot alle afbeeldingen op de website (onderverdeeld in 'Foto's', 'Artwork', 'Overige afbeeldingen' en 'Logo's'), terwijl 'Discografie' een overzicht geeft van alle hoezen (en bijbehorende info) van geluidsdragers op de site. Nu beperkt het zoeken binnen 'Afbeeldingen' zich nog tot de titel van de afbeelding, maar te zijner tijd zal ook gezocht kunnen worden op alle aan de afbeelding gekoppelde gegevens (maker, inhoud etc.).

Onvolkomenheden
Onduidelijkheid over iemands exacte naam of het ontbreken van een achternaam levert soms nog twee profielen van feitelijk dezelfde persoon op; discografieën zijn nog niet volledig bijgewerkt; een kleine inventarisatie van ontbrekende acts en andere profielen leverde de afgelopen maanden al zo'n 700 resultaten op; van veel muzikanten ontbreekt een begin- en eindjaar bij een act, ontbreken hier en daar überhaupt bezettingsgegevens en is af en toe zelfs niet duidelijk of een act of instantie nog actief is of niet. We werken hard om dit op orde te krijgen, maar dat gaat niet zonder de hulp van het publiek.

Om het voor de bezoeker iets eenvoudiger te maken ontbrekende gegevens per act in te voeren, is er een digitaal formulier beschikbaar. Mocht je dus een act missen of het bestaande profiel te summier vinden, vul dan dit formulier in, zodat wij de gegevens kunnen verwerken tot een volwaardig item.

Publieksbijdrage
De site is nog volop in ontwikkeling. Bovendien is een site als deze eigenlijk nooit af, ook al zijn veel bestaande items onder de loep genomen en waar nodig herschreven. Dit proces gaat constant door, het leek ons dan ook niet zinvol nog langer te wachten met het presenteren van de nieuwe site.
Een andere, heel belangrijke reden om 'online' te gaan, is dat we juist de hulp van het publiek nodig hebben bij de inhoudelijke verbetering van de site. Van veel muzikanten ontbreekt nog een bio, van wanneer tot wanneer hij/zij bij welke band, organisatie of welk podium, festival of label actief was, waarom iemand met een bepaalde band stopte etcetera. We vragen je dan ook ons te helpen met het aanvullen van deze gegevens middels de reageer-button op elk pagina. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met het Poparchief: info@poparchiefgroningen.nl.