U bent hier: Home Nieuws

Nieuws

Groningen schreeuwt om cultuur op 20 november 2010

Datum: 17-11-2010
Auteur: Patricia Ottay
'De cultuur in Groningen heeft je nodig, net als jij de cultuur in Groningen nodig hebt. Het kabinet zet frontaal de aanval in op kunst en cultuur. En dat terwijl de hele kunstbegroting van het Rijk niet groter is dan de aanleg van een paar kilometer snelweg. Dat is niet bezuinigen, dat is moedwillig slopen van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet. Dus kom in actie. Doe mee.' Op zaterdag 20 november wordt er in het hele land geprotesteerd tegen de nieuwe kabinetsplannen voor de kunst en cultuursector. De oproep aan cultuurminnend Groningen is om zaterdag 20 november om zes uur naar de Grote Markt te komen om daar een fakkel op te steken, voor het behoud van een gezonde culturele sector. De deelnemers zijn: Noord Nederlands Orkest, Noord Nederlands Toneel, Noorderlicht, Noorderzon, ForumImages, Grand Theatre, Groninger Forum, Groninger Museum, De Oosterpoort/Stadsschouwburg, Kunstraad Groningen, EuroSonic Noorderslag, Openbare Bibliotheek Groningen, Academie Minerva, RHC Groninger Archieven, Jonge Harten Festival, Vera, Simplon, Noord Nederlandse Dans, Theater de Citadel, Gideon Festival, De Noorderlingen, NP3, Gallerie SIGN, Centrum Beeldende Kunst, Studio Frank & Lisa, Club Guy & Roni, Stichting GAVA, Poparchief Groningen, Het Paleis, New Attraction, De Jongens, USVA, GOOV Muziektheater, KunstStation C, Nooit Meer Maandag, Arno van der Heyden, Henk Scholte, Grun'N Metals Combined!, Het Viadukt, Schrijversvakschool Groningen en veel meer... Bezoek voor meer informatie en de petitie de website van [url=http://www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl/]Nederland schreeuwt om cultuur[/url].

Protestactie '70dB? Weg ermee!!'

Datum: 08-11-2010
Auteur: Patricia Ottay
Op woensdag 10 november vindt er een ludiek stil protest plaats op de Grote Markt in Groningen. Op deze dag wordt de nieuwe nota van de gemeente ‘Feesten in balans 2’ besproken in de Groninger gemeenteraad. De gemeente Groningen is met de nota van plan de geluidsnorm van 70dB buiten de diepenring te gaan hanteren. Dit naar aanleiding van 152 klachten van omwonenden in 3 jaar tijd. Volgens de werkgroep ‘70dB? Weg ermee!!’ heeft het College van B en W te weinig gedaan met de inspraak van de belanghebbenden en de inwoners van de gemeente Groningen. Ook zou de nieuwe nota haaks staan op de nieuwe Popvisie van de gemeente, waarin de wens van de gemeente juist is om het cultuurklimaat verder te verbeteren. De nota staat volgens de werkgroep vol met uitzonderingen en geeft niet aan waar de 70dB gemeten zal worden. ‘70dB is te zacht voor een muziekbeleving, zeker als het om muziek gaat waar jongeren van houden. Niet alleen muzikanten worden hierdoor geraakt maar ook alles er om heen.’ Ook zullen de aangewezen evenementen terreinen in de nieuwe nota juist meer overlast veroorzaken omdat deze vaak midden in de bewoonde gebieden liggen. In 1995 ging de nieuwe milieuwetgeving in en dat betekende toen al dat live muziek drastisch aan banden werd gelegd. De invoering van een 70dB norm zal volgens de werkgroep het einde betekenen voor veel activiteiten in Groningen. En dat terwijl cultuur al onder vuur ligt. De werkgroep ‘70dB? Weg ermee!!’ roept een ieder op om op 10 november naar de Grote Markt te komen om te demonstreren. Het protest is vanaf 18.30u bij het stadhuis. Protestfilm op [url=http://www.youtube.com/watch?v=l5t50k_8USI]www.youtube.com[/url].

Nieuw showcase festival: Groningsch Peil

Datum: 18-10-2010
Auteur: Patricia Ottay
Op 28 en 29 oktober is Groningen een nieuw festival rijker: [festival=29]Groningsch Peil[/festival]. Dit showcase festival, georganiseerd door de nieuwe popkoepel Pop Groningen, geeft een actueel overzicht van de Groninger muziek uit stad en provincie Groningen. Het festival vindt plaats op meerdere bekende en onbekendere locaties in de binnenstad. Groningsch Peil beperkt zich niet in een genre of stijl. Naast een diversiteit aan bands uit het Groninger popcircuit komen er ook acts vanuit andere disciplines als techno, minimal en dub aan bod. Het programma van Groningsch Peil 2010: Donderdag 28 oktober 2010: Het Pakhuis 22.00uur: Big Chill, VENcE, Bert Hadders en De Nozems Platformtheater 21.00uur: No Good Around, All The Days After, The Obamas, The Monroes Vrijdag 29 oktober 2010 Het Pakhuis 22.00uur: The Phrases, ZAZA, Twiggy Sleaze De Puddingfabriek 19.00 uur: Le Titre, DJ Itchynutzz, Riso & Jay Christian, Tek-Noir Beats De Kult 21.00uur: Svetkoff Lamps, Athletic Pooha, Sexton Creeps De Storm 23.00uur: Cat Ugly, Tarball, Rococo, Unamused The Stage 22.00uur: Doctor Wacko, Talking Dogs, Greendogs ORKZ 22.00 uur: An Ear to the Sky, E951, Project Unknown, Radius, Massier & Arwin Lee, VJ L-win Warhol 22.00 uur: Roelie Vuitton (Blocnotes), Mr. Wallace, New Red Fading Buckshot 21.00 uur: Diana Roos, Septaeder, Combo 050, DJ ItchyNutzz. Simplon 22.00uur: Float a Ziggy, No ID, The Swains Het Paleis/Brasserie 21.00uur: Antonie Harms, Nicky Monté, Suptiel Metropolis 22.00uur: DJ Jorn, Jeroen Rijskamp, Zoran Pillay De Zolder 22.00uur: Noint?, Long Way Down, June in December, De Gringos Huize Maas 22.00uur: Eisenhower, Ivy’s Dream, Spotrockers, Dance Lab, Audio Adam, Cosmic Spring, Harde Baas Hopskotch 22.00uur: The Supernovas, Rum Jungle, Styrofoam Pin-up club 23.00uur: Jay-P, Timsja, Milan Meyberg, Bojan Aleksander Klup 23.00uur: Miguel, Danny Seidel, K.Cee Pand48 23.00uur: Prit, Freakstrano, Danny da Costa Koster 22.00 uur: The Five Points, Jailbirds, Twin Reverb Geka 22.00uur: Shjazz Voor meer informatie kijk op [url=http://groningschpeil.blogspot.com/]groningschpeil.blogspot.com[/url]

Popronde 2010, editie Groningen

Datum: 11-10-2010
Auteur: Gert Plas
Donderdag 14 oktober doet de Popronde Groningen weer aan. Dit landelijk reizend showcasefestival biedt opkomende bands de kans zich te presenteren buiten de eigen regio en de nodige tour- en speelervaring op te doen. Groningse acts treden dus elders in het land op. Zo’n 20 bands zijn te zien en horen op 18 verschillende podia in de binnenstad. Het festival is gratis toegankelijk. Voor een overzicht van de bands en podia kan je terecht op de [url=http://www.popronde.nl/steden/Groningen/]website[/url] van de Popronde.