U bent hier: Home Nieuws Veel vragen over plek nieuwe Oosterpoort in Groningen
© onbekend
Veel vragen over plek nieuwe Oosterpoort in Groningen

Veel vragen over plek nieuwe Oosterpoort in Groningen

 
Datum: 14-09-2018

De gemeenteraad van Groningen is voorlopig nog niet uit de bouw van een nieuw cultuurcentrum. Het onderzoek naar de (nieuwe) locatie roept al meteen veel vragen op.

De PvdA kondigde gisteravond een motie aan om de huidige plek van De Oosterpoort aan de Trompsingel alvast te schrappen als locatie voor het nieuwe muziekpodium.

,,Waarom zou je dat nog onderzoeken als je een extra popzaal wilt en weet dat er op die plek toch geen ruimte voor is’’, zei raadslid Diederik van der Meide dinsdagavond in een raadscommissie.

Hij ziet het erg zitten met de Vrydemalaan, terwijl de fracties van ChristenUnie (Gerben Brandsema) en Student en Stad (Wouter Wolke) juist die plek uit het onderzoek willen halen.

Voor Wesley Pechler (Partij voor de Dieren) is een renovatie van De Oosterpoort, in plaats van nieuwbouw, nog steeds een optie. Herman Pieter Ubbens (CDA) en Jasper Boter (VVD) zijn bang dat dat nu misschien de goedkoopste oplossing lijkt maar uiteindelijk duurkoop blijkt te zijn. Ze willen veel meer informatie over de plannen.

Wethouder: alle opties open houden

Wethouder Paul de Rook (D66) wil alle vier mogelijke locaties (zuidzijde en noordzijde van het Hoofdstation, de huidige plek aan de Trompsingel en de Vrydemalaan) uitgebreid onderzoeken. Volgens hem betekent minder locaties niet dat de prijs van het onderzoek evenredig omlaag gaat. ,,Een groot deel van het geld zit in een studie naar de uitgangspunten voor de nieuwbouw. Die zijn voor alle plekken gelijk.’’

Los daarvan wil hij voorkomen dat er later, net als nu bij de ringweg, bij onverwachte problemen een discussie ontstaat over mogelijke oplossingen die nooit zijn onderzocht.

Wat hem betreft zet de huidige gemeenteraad de onderzoeken de komende weken in gang. ,,Als we wachten op de nieuwe gemeenteraad, verliezen we een halfjaar. Dat is te veel om over drie jaar duidelijkheid te hebben.’’ Dat is weer nodig om de nieuwbouw eventueel in 2027 te openen. Het huidige cultuurcentrum, dat kampt het achterstallig onderhoud, is dan ‘af’.

Gemeenteraad kan plan altijd herroepen

De Rook beloofde de raadsleden dat ze niet vast zitten aan de plannen door met de locatiestudie akkoord te gaan.

De SP (Daan Brandenbarg) wil onder meer graag de behoefte van burgers aan een nieuw cultuurcentrum weten. Stad en Ommeland (Jochem Atema) zei geen behoefte te hebben aan ‘een prestigeproject waarvan de kosten tot 250 miljoen euro kunnen oplopen’.

Voor 100% procent hoeft een nieuw muziekcentrum ‘in een van de armste steden van het land’ al helemaal niet, zei Marjet Woldhuis. D66 (Koosje van Doesen en De Rook) ziet een up-to-date muziekcentrum juist als uitgelezen kans om de bevolking met cultuur in aanraking te brengen. ,,Ook de mensen die zich een reis naar Amsterdam niet kunnen veroorloven.’’

Muziektempel voor klassiek en pop

Het is bedoeling dat de nieuwe muziektempel verschillende zalen krijgt voor klassiek (thuisbasis NNO) en popmuziek. Elf locaties zijn in een eerder stadium afgevallen. B en W willen een extra popzaal voor 3000 bezoekers. Ze verwachten dat de nieuwbouw tussen de 145 en 170 miljoen euro kost, zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld wegen en parkeerplaatsen.

Volgens het college waarborgt het nieuwe centrum het belang van Groningen als grootste cultuuraanbieder ten Noorden van Utrecht. Het zet in op het behouden van een plek bij de vijf belangrijkste Nederlandse cultuursteden.

Bron: Dv/h/N van 12 sept 2018