U bent hier: Home Nieuws Terugblik Eurosonic 2011
None

Terugblik Eurosonic 2011

 
Datum: 26-01-2011
33.000 bezoekers, 3000 conferentiegangers, 292 artiesten en de grootste randprogrammering ooit. Eurosonic Noorderslag is uitgegroeid tot een festival van formaat. Maar hoe staat het met de kwaliteit van de muziek; daar waar het eigenlijk allemaal om draait? Poparchief Groningen presenteert de namen om te onthouden van het, voor het eerst dit jaar vierdaagse, showcasefestival in Groningen.

James Blake    
James Blake en Pulled Apart By Horses: dé hoogtepunten van Eurosonic voor 3voor12. De Trouw-redactie is het daarmee eens. De soulvolle vocalen, dubstepbeats en spaarzame synths van James Blake zijn bijzonder. Een naam om te onthouden, maar de Trouw-redactie vindt de show live wel rammelen aan alle kanten. Haperende techniek is het manko van James Blake’s optreden, volgens de NRC Handelsblad-redactie; maar de show is fascinerend. De Kindamuzik-redactie ziet niets gebeuren op het podium, maar toch maakt het optreden diepe indruk.

Pulled Apart By Horses
Screamcoreband Pulled Apart By Horses profiteert van het uitvallen van de Britse band The Vaccines. Daardoor staat de band op het hoofdpodium in Huize Maas. "(...) wat de band vanavond laat zien ontstijgt alle verwachtingen", aldus de redactie van 3voor12, en ook Kindamuzik en Oor zijn enthousiast.  

Bovengemiddeld goed
James Blake en Pulled Apart By Horses worden volgens de 3voor12-redactie op de voet gevolgd door The Crookes, Shaking Godspeed en Kyst. De energieke show van Engelse Indieband The Crookes doet het ook goed bij de Oor-, 8Weekly- en Kindamuzik-redactie.
Ook bovengemiddeld goed vindt de 3voor12-redactie De Staat, Curry & Coco, Treefight For Sunlight, Hundreds, El Guincho, Bert On Beats, Wallace Vanborn en Dufresne.

Clare Maguire vs. Anna Calvi
De Italiaanse Malika Ayane, die aan het begin van de vrijdagavond optreedt in de bovenzaal van het Grand Theatre, betekent een vroege piek voor de 8Weekly-redactie. Namen waar we op moeten letten volgens de Trouw-redactie zijn verder NewYX, Ben Howard, LaBrassBanda, The Brandt Brauer Frick Ensemble en Clare Macguire. Die laatste kan de belofte niet waarmaken, vindt de 3voor12-redactie. Ze mist uitstraling en zingt steevast een octaaf te laag. 3voor12 kan dan ook niet anders dan concluderen dat " een van de grootste tegenvallers van het weekend ." Oor vindt het optreden matig. Een zangeres die veel beter slaagt is volgens de Trouw-, Kindamuzik-, Oor-, MusicFrom- en 3voor12-redactie Anna Calvi.

Peperrock
De Baskische ‘peperrock’ van de Brits/Spaanse Crystal Fighters wordt getipt door de Telegraaf-, De Volkskrant- en NRC Handelsblad-redactie. Het vermoeide publiek wordt flink wakker geschud in het Platform Theater donderdagnacht. Kindamuzik denkt er heel anders over en heeft er geen woorden voor hoe slecht de band is. Ook de Oor-redactie is niet dolenthousiast, maar ziet niet de donderdagshow, maar het optreden van woensdag.

Eklin
De top tien van de Dagblad van het Noorden-redactie wijkt (bijna) geheel af van de hoogtepuntenlijst van alle andere media. De Gronings/Friese band Eklin heeft er goed aan gedaan een zangeres aan te trekken die de ambient, dub en triphop naar een hoger plan tilt. Daar kan de Oor-redactie mee instemmen, maar de band staat te vroeg op de donderdagavond geprogrammeerd in de Der AA Theater, zodat de show niet op gang komt. The Amplifetes, White Lies, Gablé, Balthazar, Knalpot, The Moi Non Plus, Lilian Hak,
Rue Royale en Skip & Die completeren de DvhN-lijst. De redactie van de krant wijst ook nog op de overtuigende Neder-Americanaset van - de eens in Groningen woonachtige - Tommy Ebben in De Spieghel.

Groningers
Het blijkt even zoeken, maar er is aandacht voor de Groningse inbreng op Eurosonic. Jay-P, Enthousiaste Gasten en Harde Baas, om er maar een paar te noemen, halen de media niet, Kraantje Pappie en DeSpeech wel.
De 3voor12-redactie recenseert het optreden van rapper Kraantje Pappie. Hij krijgt net een voldoende: “Hij brengt macho rhymes op de massieve beats en zal vermoedelijk nooit bekend staan als de meest fijnzinnige rapper van Nederland.” De Kindamuzik-redactie is van mening dat de hiphoppper de Groningse eer hoog weet te houden met zijn show.
LPG’s project De Speech (in samenwerking met Alamo Race Track, Nyk de Vries en Herrek) is de moeite van het bezoeken waard, volgens de 3voor12-redactie. Wel is het optreden een beetje een ‘tamme bedoening’, omdat er geen wisselwerking tussen de acts is. MusicFrom noemt het optreden echter ‘sfeervol’.

Winnaars
Geen Eurosonic zonder prijzen. De publieksprijs tijdens de jaarlijkse uitreiking van de European Border Breakers Awards gaat naar Duitse rock ’n rollband The Baseballs. De band ontvangt de prijs omdat het er met het debuutalbum in slaagt buiten de landsgrenzen succesvol te zijn. Andere artiesten die een award in ontvangst mogen nemen zijn Saint Lu, Stromae, Aura Dione, ZAZ, Caro Emerald, Donkeyboy, Inna, Miike Snow en Mumford and Sons.
De Pop Media Prijs 2010 is voor VPRO en 3voor12 presentator Eric Corton. De Nederlandse fotograaf Dirk Wolf wint de Lex van Rossen Award voor zijn foto’s van Triggerfinger’s reis door Los Angeles.

Randprogrammering
Nooit eerder werden zoveel randactiviteiten buiten Eurosonic om georganiseerd. Internationale en nationale bands treden op in horecagelegenheden én winkels door de hele binnenstad. Een deel van het officiële, al dan niet op het blokkenschema aangegeven, programma, de zijprogrammering en spin-off festivals uitgelicht.

EuroSonic Air
25 jaar bestaat het Eurosonic Noorderslagfestival in 2011. Jubileumcadeau voor het publiek, openluchtpodium EuroSonic Air op de Grote Markt, brengt, ondanks de regen en dankzij de enorme overkapping, zo’n 12.000 mensen op de been. De optredens van Waylon, Alain Clark, Caro Emerald, Rigby, Racoon en Kraak & Smaak, verspreid over twee dagen, blijken een groot succes.

Grunnsonic
Grunnsonic is in vergelijking met Eurosonic Air alles behalve massaal te noemen, maar biedt het publiek zonder kaartje een onderkomen. In drie café's in de stad (Café Koster, Buckshot Café en De Walrus) zijn er gratis optredens. Onder meer Cpt. Badass, The Phrases, Traumahelikopter, De Gringos, Loud Squirt, Rococo, VanderLinde, Rush'n Attack en Ausputzer treden op. Deze laatste, een project van lokale held Meindert Talma, wordt gewaardeerd door de 3voor12-redactie: “Met bijzondere beelden uit het Gronings AudioVisueel Archief op de achtergrond droomt het publiek weg bij de Duitse teksten, gebracht met Groningse tongval.”

A Rocket Ride to Grunn City
De organisatie Stichting Muziek Over Groningen (SMOG) maakt bekend dat zo’n 4500 mensen het gratis toegankelijke randprogramma ‘A Rocket Ride to Grunn City’ hebben bezocht. Op 15 locaties in de binnenstad treden negentig bands op. Onder andere rock and rollers The Sixtyniners uit Groningen en Amsterdam staan op Grunn City. Op AlterSonic staan nog eens 50 tot 60 bands buiten de officiële programmering geboekt.

Maar er is meer...
Aan Groningse bands is dus zeker geen gebrek. MakeBelieve is te bewonderen in de Centrale Bibliotheek bij OOG Radio Live, Eklin in de Sign Art Gallery, Kraantje Pappie staat op Live in Your Living Room én op 5 Days Off, Tommy Ebben in de Crowbar, Flux in restaurant PUUR!  en ga zo maar door...

Tekst: Angelique Roze, Janet Roze/Poparchief Groningen