U bent hier: Home Nieuws Station wordt locatie van nieuw muziekcentrum Groningen
© onbekend
Station wordt locatie van nieuw muziekcentrum Groningen

Station wordt locatie van nieuw muziekcentrum Groningen

 
Datum: 19-11-2020

Station wordt locatie van nieuw muziekcentrum Groningen, maar mega-popzaal is geen moetje

 

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat er een mega-popzaal komt in het nieuwe muziekcentrum dat de gemeente Groningen gaat bouwen in het Stationsgebied.

Dat stelde cultuurwethouder Paul de Rook woensdagavond in de gemeenteraad. Die gaf groen licht voor het uitwerken van concrete plannen voor de bouw van een opvolger van het huidige muziekcentrum Oosterpoort in het gebied ten zuiden van het Groningse hoofdstation.

Nog niet hele raad enthousiast over plan van 221 miljoen

Toch staan niet alle partijen te juichen over dit naar verwachting 221 miljoen kostende project dat in 2030 klaar moet zijn. Vooral 100%Groningen, Stadspartij en CDA vinden zo’n investering in deze onzekere (corona)tijden veel te hoog.

De laatste twee fracties drongen daarom via een motie aan op onderzoek naar een soberder en minder ambitieus plan. Zij willen straks als de uitgewerkte bouwplannen voor het Stationsgebied eenmaal op tafel ligt, niet worden gedwongen tot een keus uit alleen maar dure opties, verklaart CDA’er Herman Pieter Ubbens.

‘Mega-popzaal kan nog kleiner worden of vervallen’

De motie ging echter weer van tafel nadat De Rook verzekerde dat er ook wel degelijk goedkopere varianten worden uitgewerkt voor het Stationsgebied. In de huidige plannen krijgt het nieuwe muziekcentrum vier zalen waarvan een geschikt voor grote internationale popconcerten met een capaciteit van 3000 tot 3500 bezoekers. Die zaal kan volgens De Rook echter ook kleiner worden of mogelijk helemaal vervallen.

De wethouder vindt het niet zinvol om ook nog een studie te doen naar een gecombineerd plan voor een muziekcentrum én de (top)sporthal die de gemeente Groningen wil realiseren. Dat is volgens hem na alle verkenningen die al zijn gedaan voor een nieuwe Oosterpoort een gepasseerd station. Bovendien zou Martiniplaza een meer voor de hand liggen plek zijn voor zo’n mega-complex.