U bent hier: Home Nieuws Opinie: Corona is geen excuus voor onderbetaling
© onbekend
Opinie: Corona is geen excuus voor onderbetaling

Opinie: Corona is geen excuus voor onderbetaling

 
Datum: 09-06-2020

De cultuursector beleeft dramatische tijden in de coronacrisis, maar dat is geen reden artiesten af te schepen met een fooi.

Na maanden geen concerten in kerken, theaters en op concertpodia, kijkt iedereen uit naar het moment dat de deuren weer opengaan. Podia en theaters willen weer organiseren, de muzikanten willen weer spelen, het publiek wil weer luisteren.

Als muzikant was ik daarom heel blij een mail te krijgen van hét concertpodium van het Noorden, de Oosterpoort. Dé plek voor professionele musici uit binnen- en buitenland. In de e-mail stond dat er korte lunchconcerten gaan plaatsvinden in de kleine en grote zaal, afhankelijk van de beschikbaarheid. In juni met maximaal dertig, maar wellicht in juli met maximaal honderd mensen publiek, alles volgens de landelijke regels met betrekking tot het Covid-virus, met daarbij het idee in de nabije toekomst eveneens live te gaan streamen. „Wij willen graag aan onze missie voldoen om prachtige muziek en voorstellingen te brengen, ondanks de zware tijden”, aldus de organisator. ‘Wat een fantastisch initiatief!’, dacht ik. Ik reageerde snel dat ik graag langs zou komen met een van mijn vaste kamermuziekensembles, een samenwerking met twee andere musici.

Beperkt budget

Echter... in de mail was ook al aangegeven dat ook de Oosterpoort in zwaar weer zit waardoor er een zeer beperkt budget beschikbaar is voor vergoedingen van de uitvoerenden...

Mijn mail werd snel beantwoord, we konden komen, een datum werd voorgesteld en de fee was 136 euro exclusief btw. Op mijn vraag of dit per persoon was, waar ik vanuit ging, kreeg ik als antwoord dat dit helaas de totale vergoeding was, eventueel aangevuld met reiskosten.

Onderbetaling

Ik ben enorm geschrokken. Zware tijden, ja, voor onder meer de cultuursector zijn dit zelfs dramatische tijden. Theaters en podia dreigen om te vallen. De zzp-musici zijn dan wel ‘zelfstandig’, maar tegelijk afhankelijk van opdrachtgevers en podia. En de laatste tijd is er regelmatig in de media aandacht gegeven aan de onderbetaling aan musici. Natuurlijk stond deze discussie door de coronacrisis even stil. En nu, de deuren gaan open. We mogen weer doen wat we het liefste doen. Prachtige muziek delen met het publiek. En wat blijkt? Weer gaat het over de hoofden van degenen die uitvoeren, weer moeten de muzikanten het ‘maar doen’ voor in dit geval een belachelijk laag bedrag. Wanneer houdt dit op?

Weigering

Als je als organisatie zo weinig budget tot je beschikking hebt, moet je je afvragen of je wel op deze basis concerten wilt organiseren. Misschien is dat de manier om te laten zien wat er gebeurt als er geen geld is. Dan wordt het stil in de zalen, op de podia, in de kerken. Vinden we dat erg met zijn allen? Ja? Dan moet er meer geld naar deze sector. Nee? Ook goed. Even goede vrienden. Dan blijf ik als musicus gewoon thuis.

Ik heb, samen met mijn ensembleleden, besloten dit concert te weigeren. Ik roep op om hetzelfde te doen. En het mooie is, iedereen kan meedoen!

Als je concerten organiseert, streef naar een goede betaling van de muzikanten en weiger nog langer concerten te organiseren met een te laag budget!

Als je muzikant bent, weiger de te laag betaalde concerten!

Als je behoort tot het publiek, weiger te luisteren naar muzikanten die onderbetaald worden!

Nynke Eekhof uit Groningen is musicus.

Bron: Dagblad van het Noorden van 9-6-2020