U bent hier: Home Nieuws Onderhoudend Noorderslag met weinig echte verrassingen
None

Onderhoudend Noorderslag met weinig echte verrassingen

 
Datum: 22-01-2011
Met stip op nummer 1
Absolute favoriet voor 3voor12 is rapper Kleine Viezerik. De 'vermakelijke straatraps' van Kleine Viezerik ontgaan de NRC Next-redactie ook niet, de Volkskrant-redactie is eveneens onder de indruk.

Gedoodverfde Popprijs-winnaar
Andere door 3voor12 en de meeste media bejubelde solisten, zijn de vorig jaar al scorende singer-songwriter Tim Knol en zangeres Caro Emerald. Iedereen is het erover eens dat Caro Emerald's opmars van vorig jaar niet ongemerkt voorbij kon gaan. Zij krijgt dit jaar dan ook terecht de bierdouche tijdens de uitreiking van de Popprijs, aldus de media. Ze is erop voorbereid; met paraplu's komt ze het podium op, het optreden doet ze op haar kousen.

Nieuwe ontdekkingen
Eefje Foto_Henk Veenstra.jpegBij de nieuwelingen springen Eefje en Schradinova eruit bij de media. NRC Next vindt Eefje 'een ontdekking', Trouw noemt haar akoestische popliedjes een hoogtepunt, en de Volkskrant tipt Eefje en sluit haar, samen met Happy Camper, in het hart. Kindamuzik typeert Eefje als 'girl next door: ietwat alledaags, maar erg leuk en innemend'.

Inlossen beloften
Bands die volgens de 3voor12-redactie hoge ogen gooien zijn Palmbomen, Reverse, Adje & Jayh, Baskerville, Boef en de Gelogeerde Aap en Jungle by Night. Maar het zijn de relatief ervaren bands waar de pers de meeste nadruk op legt.

Rockbands Go Back To The Zoo en Moss, de beloften van vorig jaar lossen die dit jaar in. Trouw, Dagblad van het Noorden (DvhN) en Oor sluiten zich aan bij die mening. 'De kroon op een belangrijk jaar' noemt de Oor-redactie het optreden van Moss op Noorderslag. Bijzonder is het begin van het optreden: een nummer van de band Broadcast als introtape, inspelend op het plotselinge overlijden van zangeres Trish Keenan de dag ervoor en op verzoek van bassist Jasper Verhulst gebruikt.

Go Back to the Zoo weet de zaal moeiteloos op zijn kop te zetten met een 'weergaloos' en 'misschien wel het beste' optreden van Noorderslag. Achter in de zaal knikken de zanger en bassist van De Staat goedkeurend mee. Ook The Opposites -met diverse gasten- kan niet stuk bij de media en het publiek.

Hooggespannen verwachtingen
Happy Camper, Krach, Lola Kite, Boef en de Gelogeerde Aap, Chef'Special, The Tunes, The Medics en Eins, Zwei Orchestra worden in de vooraankondiging van Oor genoemd, maar halen de - achteraf opgestelde - hoogtepuntenlijst niet allemaal.

Eins Zwei Orchestra Foto_Henk Veenstra.jpegDe poppie shoegaze van Eins, Zwei Orchestra luistert lekker weg zonder écht spannend te worden en indiepoptrio Lola Kite 'gooit (....) zijn eigen glazen in'; in de eerste plaats door het optreden te beginnen met het rustigste nummer van de plaat ('niet handig op een zapfestival als Noorderslag') en in de tweede plaats door de sitar erbij te pakken. Kindamuzik is het er mee eens; de band is beloftevol, maar komt tijdens het optreden niet goed uit de verf. Lola Kite heeft bovendien problemen met het te luid afgestelde basgeluid in de Oosterpoort.

Moeheid eist haar tol
De, naar eigen zeggen kinetische, rockband Krach heeft het niet gemakkelijk. Dat ligt volgens Oor niet alleen aan de band, maar ook aan de omstandigheden. Krach heeft 'het tijdstip, de locatie en de vermoeidheid van het publiek tegen. Tel daar een aantal zwakke liedjes bij op en het is duidelijk waarom het optreden nooit helemaal van de grond komt.' Kindamuzik is het er roerend mee eens.

Waar is de uitgang?
Grootste tegenvaller is volgens de media Lucky Fonz III en De Felle Kleuren. Van tevoren nog getipt door de redactie van de Volkskrant, achteraf een onaangename verrassing genoemd. Lucky Fonz III geeft een rommelig en onsamenhangend optreden.

Zijn muzikale carrière heeft een nieuwe wending genomen, maar de wilde rocker uithangen komt de singer-songwriter niet ten goede, vindt ook Oor. De redactie heeft meer waardering voor zijn grappen dan voor de onevenwichtige en rommelige show die Lucky Fonz III neerzet.  

The Crowns hadden beter thuis kunnen blijven; als het aan de redactie van 3voor12 ligt tenminste. Het niveau ontstijgt dat van een schoolfeest niet.

Groningen represent!
The Black Atlantic Foto_Henk Veenstra.jpegEn de stadjers, hoe brengen zij het er vanaf? Weinig Groningse bands op Noorderslag, maar het DvhN en Oor lichten MakeBelieve en The Black Atlantic eruit. Poppunkband MakeBelieve houdt zich goed staande, volgens DvhN. 'Goede liedjes, goede liveband. Poppy as hell, maar met genoeg ballen' oordeelt Oor over Groningen's trots MakeBelieve.

De ingetogen indiefolk van The Black Atlantic valt niet alleen in de smaak bij DvhN en Oor, maar doet het ook goed bij Kindamuzik. 'Op onder meer trommels, piano en gitaar speelt de band geen noot te veel, zodat hij de verstilde pracht extra benadrukt. Hoewel er weinig sfeer is, zorgt de akoestiek in de veredelde bouwkeet voor een naar lofi neigende galm, zodat de prachtige samenzang kan uitblinken en het optreden naar een hoog niveau tilt', aldus Kindamuzik.

Tekst: Angelique Roze, Janet Roze/Poparchief Groningen
Bronnen: 8Weekly, Kindamuzik, MusicFrom, Oor, Dagblad van het Noorden, De Telegraaf, de Volkskrant, NRC Next en Trouw.
Foto's: Henk Veenstra