U bent hier: Home Nieuws Noorderslag 2015: terugblik
© Bart Heemskerk
Noorderslag 2015: terugblik

Noorderslag 2015: terugblik

 
Datum: 27-01-2015

Tekst: Janet Roze

Veel talent op 29e editie Noorderslag
Overeenkomstig vorig jaar, zijn ook dit jaar overwegend positieve geluiden te horen over Noorderslag 2015. Het festival, dat op zaterdag 17 januari in de Oosterpoort plaatsvindt, schotelt ons een keur aan bands voor waar we, als we de recensenten mogen geloven, nog veel van gaan horen in 2015.

Lovende woorden voor het festival heeft bijvoorbeeld Menno Pot van de Volkskrant. Hij beleeft naar eigen zeggen “een prachtavond.” Peter van der Heide van Dagblad van het Noorden (DvhN) geeft het festival vijf sterren en Bart Wijlaars van De Telegraaf merkt op: “Noorderslag heeft het maximale uit editie 2015 gehaald.” Bovendien stelt Joris Belgers van Trouw dat de Nederlandse beloftes niet teleurstellen. Welke bands zorgen er dit jaar dan voor dat deze editie als geslaagd bestempeld kan worden? En zijn er bands die we volgens de recensenten het beste links kunnen laten liggen het komend jaar?

Feesten met Afterpartees
Gemene deler bij de recensenten is Afterpartees. Van tevoren tipt Sjoerd Huisman van 3voor12 ze al, na het optreden zijn er enkel lovende recensies. Huisman ziet zijn verwachting bevestigd. Hij merkt na de show op: “Afterpartees blijft eigen feestjes maar overtreffen.” Belgers en Pot zijn het met hem eens. Belgers: “Zo rond twee uur “s nachts bewijzen Afterpartees inderdaad de leukste gitaarband van Nederland te zijn […].” De zanger van de band wordt zowaar vergeleken met de voormalig zanger van de Engelse cultband The Smiths: “De gitaarband […] bouwt het leukste feestje van de avond, aangevoerd door frontman Niek Nellen die een jaar na zijn Noorderslagdebuut al zo nonchalant zelfverzekerd op het podium staat als een Limburgse Morrissey. Ook Pot noemt Afterpartees “[…] het lekkerste gitaarbandje van de avond […].” Van der Heide vindt het een  “[…] uitstekende show […]” en John Denekamp van OOR beoordeelt het optreden met maar liefst een 9. Bart Breman van Kindamuzik valt het op “[…] hoe enorm veel beter Afterpartees zijn geworden in vergelijking met hun optreden van een jaar geleden.”  

Verwachtingen ingelost bij Nouveau Vélo
Naast Afterpartees is Nouveau Vélo een band die louter positieve recensies krijgt voor hun optreden. Van tevoren worden zij al getipt door Huisman en André Rozendaal van Kindamuzik, in De Kelder van De Oosterpoort maken zij de verwachtingen waar. Belgers meent dat het “[…] één van de meest interessante shows van de avond” is. Rozendaal gaat hierin mee. Volgens hem “[…] geeft Nouveau Vélo een van de beste optredens van Noorderslag.” 3voor12’s Petra Huijgen merkt op: “Twee weken geleden beloofden de heren uit het zuiden een betuttelende Matthijs van Nieuwkerk “goed hun best” te doen op Noorderslag toen ze hun opwachting maakten in De Wereld Draait Door. Dat maakten ze meer dan waar in de kelder van de Oosterpoort, waar een show van drie kwartier voor zowel publiek als de band veel te kort bleek.” Ze voegt eraan toe: “Er is geen twijfel over mogelijk dat hier inderdaad een van de meest veelbelovende bands van Nederland staat.” Jelmer Luimstra van OOR geeft de band een 7. Het gitaarspel van Niek Leenders werkt volgens hem “[…] aangenaam hypnotiserend.” Tot slot noemt Van der Heide Nouveau Vélo een “lichtpuntje”.

Positive vibes bij Typhoon
Veelbesproken is rapper Typhoon. De media roemen hem voornamelijk om zijn positiviteit en energie. Norbert Pek van 3voor12 merkt bijvoorbeeld op: “Ook vanavond is Typhoon feelgood, maar ook vanavond - goddank - zonder de suikerrand. Het gaspedaal wordt vol ingetrapt om de energie over de zaal te verdelen […].” AD’s Stefan Raatgever vindt het “[…] het beste concert van de Noorderslag-avond. Stomend, energiek en ontzettend aanstekelijk.” Wijlaars noemt de show “[…] explosief goed.” Toch gaat het niet vanzelf, zo stelt Pek: “[…] het Noorderslag-publiek laat zich lastig veroveren”, meent hij. Hoe anders komt het optreden over op Niels Lahuis van OOR; hij is juist onder de indruk van de snelheid waarmee de rapper de zaal meekrijgt. Het optreden van Typhoon krijgt dan ook een 8,5 van hem.

Kovacs is er nog niet helemaal
Van tevoren wordt Kovacs door Van der Heide en De Volkskrant getipt. Na het optreden van de zangeres lopen de meningen uiteen. Eric Nederkoorn van DvhN zet Kovacs op nummer twee in zijn lijstje met hoogtepunten van het festival en merkt op: “Dit wordt doorbreken.” Ook Wijlaars is positief. Hij ziet het debuutalbum graag snel verschijnen: “liever vandaag dan morgen”, aldus Wijlaars. Raatgever noemt de zangeres “[…] een grote belofte” en Belgers vergelijkt Kovacs zelfs met Shirley Bassey. Hij is van mening dat ze “[…] komend jaar wel moet uitgroeien tot nieuwe Nederlandse popheld.” Rozendaal is niet overtuigd. Hij merkt op: “[…] de nummers zijn inwisselbaar […]” en spreekt over: “[…] de gezwollen, dramatische uithalen van haar matige zangstem [die] steeds meer op je zenuwen werken.” Pot plaatst ook een kanttekening bij het optreden: “Sharon Kovacs, brengt haar “pop noir” nog wat te bedremmelend”, stelt hij. Klaas Knooihuizen van OOR vindt dat Kovacs met afstand de beste zangeres [is] die op Noorderslag rondloopt, maar heeft het idee dat hij naar een “poor man”s Portishead” zit te kijken en Atze de Vrieze van 3voor12 ziet mensen vertrekken bij het optreden. Hij vraagt zich zich af “of [het] […] probleem [is] dat er gedurende de set […] niet zo veel gebeurt.” Hij vervolgt: “Het oogt goed, het staat als een huis, maar de set mist een moment, iets dat eruit springt. Kovacs is er toch nog niet helemaal”, is zijn oordeel.

Charmante zanger maakt verwachtingen waar
Yuko Yuko stelt niet teleur en krijgt van Luimstra een 8,5 voor het optreden. Just Fontein van de Volkskrant en Rozendaal tipten de band al. Ook achteraf is Rozendaal enthousiast: “Yuko Yuko bulkt van talent […].” De Vrieze van voor 3voor12 vindt ze: “[…] de leukste cult-act van het moment.” De positieve beoordeling heeft ook alles te maken met de zanger van de band die meerdere recensenten “charmant” noemen (onder meer: Van der Heide, Belgers en Luimstra).

Jett Rebel heeft zijn dag niet
Wederom veel aandacht in de media voor Jett Rebel. Dit jaar zijn, in tegenstelling tot vorig jaar, de meningen over de extraverte zanger verdeeld. Van der Heide en Wijlaars vinden zijn optreden goed en ook 3voor12’s Timo Pisart merkt op: “[…] Jett Rebel is de grootste popster van Nederland. Ook vandaag op Noorderslag.” Hij voegt eraan toe: ”[…] geen enkele Nederlandse act heeft de allure van een giga-popster die Jett Rebel wél bezit.” Echter, Pisart valt wel op wat ook andere recensenten opmerken: Het wil vandaag niet zo lukken. Pisart spreekt over een “Een lastig publiek […]” en ziet de zaal leeglopen. Pot ervaart hetzelfde en merkt op: “Ook jammer: de kennelijke offday van Jett Rebel. Zo imponerend als hij was op Lowlands, zo flets komt hij nu voor de dag. Het optreden van een van de grootste Nederlandse pophypes van 2014 wil maar niet opstijgen en de grote zaal loopt langzaam leeg.” Belgers stelt bovendien: “[…] misschien dat het wat te hard voor hem is gegaan, de gloed van de vele festival optredens vorig jaar leek er zaterdag een beetje af.”

Swinder: mooie folkliedjes met een boodschap
Het Groningse Swinder kan op een overwegend positieve beoordeling rekenen. Hoewel Van Schaïk het publiek “tamelijk afwachtend” vindt en Breman het optreden “gewoontjes” noemt, wordt de muziek positief ontvangen. De zanger heeft volgens Ingmar Griffioen van 3voor12 “wel degelijk wat te vertellen” en Niels Lahuis van OOR noemt de muziek “sterke, originele folkpop”. Hij geeft het optreden een 7,5. Voorafgaand aan het festival tipt Breman Swinder vanwege de mooie liedjes die achteraf, naar zijn idee, vooral wat betreft de uptempo nummers goed uit de verf komen.

Groningen scoort
Een andere Groningse band, The Black Cult, kan ook rekenen op een positieve beoordeling van de recensenten. 3voor12’s Wymar Praamstra noemt het optreden een “dikke thuisoverwinning”. “De biertjes vliegen door de lucht en de band en het publiek zijn gesloopt: missie geslaagd”, aldus Praamstra. Hij vervolgt: “De stampvolle en dampende bovenzaal broeit al voor het concert van de verwachting. Vanaf de eerste noot hebben ze de aandacht en gaan de eerste rijen meer en meer op en neer tot het bovengenoemde omslagpunt. […] Er was even voor nodig, maar uiteindelijk scoort in de blessuretijd The Black Cult een dikke thuisoverwinning.” Van Schaïk deelt Praam’s mening: “[…] The Black Cult komt er wel, al is de band voor het grote publiek waarschijnlijk te ruig.” Tot slot noemt Breman het optreden “[…] Het eerste echte feestje van de avond […].”

Overige uitschieters en missers
Maar er zijn nog veel meer bands die we in de gaten moeten houden. Het eveneens Groningse Orange Skyline bijvoorbeeld. 3voor12’s Frank Hettinga stelt: “De energie van de bandleden werkt aanstekelijk en als Serious 3FM Talent staat de band op het punt van doorbreken.” Van Schaïk doet er nog een schepje bovenop en merkt op: “Met hun stevige, catchy popliedjes lijkt de band […] een gouden toekomst te wachten.” Ook Mr. Polska komt steeds weer in positieve zin naar voren bij de recensenten. Pot spreekt over “[…] een uitbundig wervelend feestje […].” De Vrieze zet zijn show op nummer 2 in de top 25 van Noorderslag en vindt het “[…] een doodzonde dat alle serieuze popfestivals deze jongens blijven negeren […].” Volgens hem zou Mr. Polska “[…] iedere tent ondersteboven spelen […].” Knooihuizen is het met hem eens: “Iedere Appel-, Dauw-, Paas-, etc.-pop die Mr. Polska niet boekt is knettergek.” Het optreden is een 8 waard volgens de recensent. Ook Pauw stijgt in de achting van de recensenten. In zowel DvhN als bij 3voor12 eindigt de band op de 3e plaats van hoogtepunten (Hettinga: “Dat zit wel goed. Het smaakt naar meer. Veel meer.”). Denekamp geeft het optreden een 8,5. The Indien kan de media niet bekoren. Huijgen: “De nummers zitten stuk voor stuk goed in elkaar, maar zijn nog te weinig spannend en eigenzinnig om de aandacht drie kwartier vast te houden.” Breman sluit zich hierbij aan: “The Indien mist vooralsnog het karakter en de dwarsheid om muzikaal interessant te zijn.”

Common Linnets winnen Popprijs 2015
Naast de verschillende optredens wordt deze avond traditiegetrouw de Popprijs uitgereikt. Voor Pot komt het niet als een verrassing dat The Common Linnets ermee vandoor gaan: “Verbaasde het eigenlijk nog iemand? […] om The Common Linnets kon niemand heen”, meent hij. Uit het succes dat de band heeft gehad, vloeit de prijs logischerwijs voort, vindt Breman en ook DvhN had niet anders verwacht. De recensenten menen dat de prijs dit jaar vooral een oeuvreprijs is (Belgers, Van Schaïk en Raatgever). Hoewel het publiek er niet helemaal achter lijkt te staan (de zaal is niet vol en loopt langzaam leeg) vindt Breman het terecht dat de band de prijs krijgt: “Alleen al vanwege het simpele feit dat ze een wat belegen genre als country weer zo populair hebben gemaakt, is het toewijzen van de Popprijs aan The Common Linnets terecht”, merkt hij op. Ook Raatgever noemt de prijs “verdiend”. Opvallend vindt hij wel de onderbouwing voor het toekennen van de prijs: “De huidige samenstelling van de country- en americana-groep heeft zijn prestaties vooral op songschrijvervlak geleverd. Een discipline die bij eerdere Popprijzen nauwelijks werd meegerekend.”