U bent hier: Home Nieuws Noorden krijgt grote popzaal voor 3000 bezoekers, nieuwbouw gaat tussen de 145 en 170 miljoen kosten.
© onbekend
Noorden krijgt grote popzaal voor 3000 bezoekers, nieuwbouw gaat tussen de 145 en 170 miljoen kosten.

Noorden krijgt grote popzaal voor 3000 bezoekers, nieuwbouw gaat tussen de 145 en 170 miljoen kosten.

 
Datum: 12-07-2018

Noorden krijgt grote popzaal voor 3000 bezoekers, nieuwbouw gaat tussen de 145 en 170 miljoen euro kosten.

Het nieuwe muziekcentrum in de stad Groningen krijgt een extra, grote popzaal voor 3000 bezoekers. De totale nieuwbouw gaat tussen de 145 en 170 miljoen euro kosten.

Dat blijkt uit de woensdag door het college van B&W gepresenteerde plannen voor de ‘nieuwe’ Oosterpoort. Het integrale muziekcentrum krijgt minimaal drie zalen: een kleine zaal (700), een popzaal (circa 3000) en een zaal voor klassieke muziek (1200). De opening moet uiterlijk in 2027 plaatsvinden.

Het Groningse college zet hiermee in op het behouden van een plek bij de vijf belangrijkste Nederlandse cultuursteden. Het muziekaanbod in Groningen wordt door de bestuurders gezien als internationaal onderscheidend dankzij kwaliteit en diversiteit. Met de uitbreiding zal het belang van De Oosterpoort, als grootste cultuuraanbieder ten noorden van Utrecht, verder toenemen.

Binnen drie jaar moet duidelijk zijn waar het muziekcentrum komt te staan. Er zal worden gekozen uit drie locaties die grenzen aan de binnenstad. Het gaat om de huidige locatie aan de Trompsingel, locaties binnen het Stationsgebied (nabij het hoofdstation) en een locatie bij het Ebbingekwartier (ten noorden van het UMCG) waar nu tijdelijk studentenwoningen staan. Die locaties worden nader onderzocht op kansen en mogelijkheden.

In het voorstel waarover de gemeenteraad zich in september buigt, wordt onderzocht welke rol het het nieuwe multifunctionele gebouw kan spelen bij talentontwikkeling, educatie en amateurkunst.

Bij het maken van de nieuwbouwplannen wordt samengewerkt met onder meer het Noord Nederlands Orkest en popfestival Eurosonic Noorderslag, twee van de gebruikers van De Oosterpoort.

Met de bouw van een speciale popzaal met een capaciteit van 3000 bezoekers, volgt Groningen het voorbeeld van 013 in Tilburg. De grootste zaal van De Oosterpoort is nu uitverkocht met 1800 bezoekers. Plannen voor nieuwbouw van het bijna vijftig jaar oude cultuurcentrum kwamen vorig jaar in een stroomversnelling toen bleek dat het gebouw kampt met fors achterstallig onderhoud en de kosten voor renovatie hoog zijn.

Bron:  Dv/hN  van 12 juli 2018