U bent hier: Home Nieuws Nieuwe plaat van Groningse band HoppaH!
© Jasper Bolderdijk
Nieuwe plaat van Groningse band HoppaH!

Nieuwe plaat van Groningse band HoppaH!

 
Datum: 16-12-2016

Op de nieuwe plaat Dag na het feest combineert de Groningse band HoppaH! Europese folk met Nederlandstalige teksten. Morgen (d.i. vrijdag 16 december 2016) is de presentatie. (in Vera, begin 21.00 uur)

Laatbloeier

Een laatbloeier noemt Serge van Laar (44) zichzelf. Pas op zijn 33ste stortte hij zich actief op muziek. Een instrument bespelen doet hij nog steeds niet. Hoewel, op de zingende zaag kan de trotse bezitter van een bakbrommer aardig uit de voeten. De piano die in de huiskamer in de Groningse wijk Oosterpoort staat blijft, ondanks aandringen van zijn vriendin Esther de Boer (32), door Van Laar onaangeraakt.

Nadat zijn vorige band Le Roi Mort op de klippen liep, verhuisde Van Laar zes jaar geleden van Meppel naar Groningen. Voor de muziek. ,,Ik had de smaak te pakken en wilde ervoor gaan. Er ging hier een wereld voor me open.” Van Laar besloot de feestelijke muziekstijl waarin chansons samensmelten met polka trouw te blijven, maar het wel enigszins anders te doen. Het Frans werd ingeruild voor het Nederlands. HoppaH! was geboren. Drie jaar geleden was er al de titelloze debuutplaat, nu is er Dag na het feest. ,,Aan deze plaat hebben alle muzikanten bijgedragen, dat is wel een verschil met de eerste.”

Neuriën

Als Van Laar met muzikale ideeën komt, neuriet hij ze voor. Hij tekent wel opnieuw voor de lappen tekst die als een tegentoon contrasteren met de uitgelaten klanken. ,,Ze zijn wel wat vriendelijker en minder zwaarmoedig. Ditmaal geen titel als Dansen op je graf. Ik schrijf over waar ik me druk over maak. Over hoe mensen met elkaar omgaan, het ikke ikke, de ontevredenheid waaruit rare dingen gebeuren.” En zo hoort de luisteraar bijvoorbeeld in Welkom in wonderland: ,,Oogsten doet ons beven, als haat is ingezaaid.”

Voor De Boer is HoppaH! de eerste popband waarin ze vast klarinet speelt. ,,Op mijn negende speelde ik al wel in de Christelijke Harmonievereniging Oranje Nassau in Smilde.” Tot een jaar of twee geleden maakte ze met Laura Iwema, violiste van HoppaH!, deel uit van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. ,,Ontzettend leuk, maar het werd me te druk. Ik geef ook muziekles en culturele kunstzinnige vorming op een middelbare school. Maar bij muziek maken ligt wel mijn hart.”

Oefenen in een tipi

HoppaH!, een zevental dertigers en veertigers, repeteert in een houten tipi op het terrein van het Betonbos nabij het Eemskanaal. Opvallend genoeg behoort een gitaar niet tot het instrumentarium. Hier kleuren accordeon, viool, klarinet, trombone plus bas en drums het geluid.

,,Hoe we onze muziek noemen? Gipsy of Balkan”, zegt De Boer. ,,Europese folkmuziek”, stelt Van Laar. Denk aan Shantel, Gogol Bordello en Fanfare Ciocarlia. Of langer geleden, Les Négresses Vertes. De muziekstijl leent zich uitstekend voor de zomerfestivals en het is dus geen wonder dat HoppaH! al te zien was tijdens Hongerige Wolf, FestiValderAa, Art Carnivale en Oerol. Toch zien Van Laar en De Boer wel een toekomst in de intimiteit van theatertjes, nadat laatst in Venlo een wat ouder publiek aandachtig luisterde. ,,Dat was echt een ontdekking voor ons. We kunnen dan meer een verhaal vertellen, het is een hele andere manier van spelen vergeleken met op een festival in de openlucht.”

HoppaH! presenteert Dag na het feest (eigen beheer) morgenavond in Vera, Groningen. Vanaf 21.00 uur treedt eerst Shoe Eating Rabbits op.

Bron: Dagblad v/h Noorden. Interview: Peter van der Heide, Foto: Jasper Bolderdijk