U bent hier: Home Nieuws Nieuw, vierdaags blazersfestival: Groningen Brass Experience
© onbekend
Nieuw, vierdaags blazersfestival: Groningen Brass Experience

Nieuw, vierdaags blazersfestival: Groningen Brass Experience

 
Datum: 02-03-2020

Groningen krijgt een nieuw, vierdaags festival met blaasmuziek. De eerste Groningen Brass Experience vindt plaats van 11 tot en met 14 juni.

Directe aanleiding voor het nieuwe festival is de verhuizing van de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) van Drachten naar Groningen. Qua logistiek liep het festival in Drachten tegen zijn grenzen aan, zegt initiatiefnemer Jappie Dijkstra: ,,Drachten heeft bijvoorbeeld geen treinstation en de hotelaccommodaties waren vorig jaar een ramp.”

De blik naar buiten

De organisatie van het DOBC, dat sinds 2002 in Drachten plaatsvond, wilde bovendien doorgroeien naar een meerdaags festival, waarbij de blik meer naar buiten wordt gericht. ,,We zijn gaan praten in Groningen en daar was iedereen super-enthousiast”, zegt Dijkstra.

Het Noord Nederlands Orkest, het Prins Claus Conservatorium, de Provinciale Brassband Groningen, de Muziekbond Groningen en Drenthe, Vrijdag en De Oosterpoort wilden graag meedoen. Resultaat: de eerste editie van Groningen Brass Experience.

,,Het festival begint op donderdagavond 11 juni met een concert van het NNO, dat samenspeelt met 100 tot 150 kinderen uit Groningse jeugdorkesten uit de hafabra-wereld”, zegt Dijkstra. Frans Aert Burghgraef, zelf afkomstig uit de Groningse hafabra-wereld, dirigeert en tuba-talent Matthijs Leffers uit Leens soleert.

Jeugdorkesten spelen met NNO de ‘Bolero’ van Ravel

Op het programma staat onder meer een gezamenlijke uitvoering van de Bolero van Ravel, waarvan een speciale bewerking wordt gemaakt. ,,Uniek”, zegt Dijkstra. ,,Niet alleen omdat professionals en jonge amateurs samenspelen, maar ook omdat in de wereld van de blaasorkesten nauwelijks naar symfonische muziek wordt geluisterd.”

Daarmee wordt meteen een van de doelstellingen van het nieuwe festival duidelijk, zegt mede-initiatiefnemer Anne van der Sluis: ,,De wereld van de blaasmuziek is erg gesloten. Dat willen we openbreken door de samenwerking te zoeken met anderen.”

Afgelopen zaterdag kwamen zeven jeugdorkesten uit Groningen en Drenthe bijeen in Warffum voor een ‘inspiratiedag’, ter voorbereiding op het optreden met het NNO.

Blazers van London Brass spelen en onderwijzen

In samenwerking met het Prins Claus Conservatorium is het gelukt om London Brass naar het nieuwe festival te halen. Dijkstra: ,,In dat ensemble spelen de koperblazers van de grote professionele orkesten uit Londen samen”, vertelt Dijkstra. ,,Ze geven een concert op vrijdag, in De Oosterpoort, maar verzorgen ook workshops en masterclasses op het conservatorium.”

Drie van de musici van London Brass vormen op zaterdag ook de jury tijdens de DOBC in De Oosterpoort. Dijkstra: ,,Naast brassbands uit Nederland, doen daaraan ook twee topbands uit Zwitserland en België mee: Treize Étoiles en de Noordlimburgse Brassband.”

Op slotdag concerten op locatie

De drie juryleden treden, samen met andere gasten van de DOBC, ook op tijdens de slotdag van Groningen Brass Experience. ,,Er komen op zondag op diverse locaties in de provincie bijzondere lunchconcerten met lokale hafabra-verenigingen”, zegt Dijkstra. ,,Die krijgen van ons een topsolist aangeboden.”

Het is de bedoeling dat Groningen Brass Experience een jaarlijks festival wordt. Van der Sluis: ,,In de brasswereld is jarenlang naar Friesland gekeken, maar Groningen doet het minstens zo goed. Je hebt in Groningen eerder al het festival On Wings! gehad. Wij denken dat er ruimte is voor een nieuw, groot blazersfestival.”