U bent hier: Home Nieuws Leeuwarden schrapt festivals in 2020 wegens te weinig politie.
© Jacob van Essen
Leeuwarden schrapt festivals in 2020 wegens te weinig politie.

Leeuwarden schrapt festivals in 2020 wegens te weinig politie.

 
Datum: 19-12-2019

Leeuwarden schrapt festivals in 2020: te weinig politie.

Promised Land, Brak in het Park, de Oktoberfesten op het Oldehoofsterkerkhof en Zaailand en de buiteneditie van Tuinfeest in de Prinsentuin zijn geschrapt van de evenementenkalender. Dat maakt burgemeester Sybrand Buma om vier uur dinsdagmiddag bekend.

De reden: de gemeente en de politie willen meer inzetten op de wijken en daardoor is er minder capaciteit voor evenementen.

Ook de inzet van Friese agenten bij andere grote evenementen in het land ligt ten grondslag aan het besluit. Zo vindt dit voorjaar het Eurovisie Songfestival plaats, is Nederland gastheer tijdens een aantal EK-wedstrijden en vindt er in Zandvoort ook nog de Formule 1 plaats. Daarvoor wordt er ook op een beroep gedaan op Friese agenten.

Kootstra, organisator van drie van de geschrapte evenementen, heeft alleen te horen gekregen dat er te weinig politie is in verband met de inzet van Friese agenten bij evenementen elders in het land. Dat er ook een keuze is gemaakt om agenten meer in de wijken in te zetten, is hem daarbij niet verteld. De gemeente voert dat zelf wel als reden aan. Het verbaast hem dat er, bij zijn weten, in Groningen geen festivals zijn geschrapt. ,,Terwijl Groningen toch onder hetzelfde politiekorps valt als Leeuwarden.”

Bij de foto: Broederliefde op Promised Land afgelopen jaar. Foto: Jacob van Essen