U bent hier: Home Nieuws Jubilerend Pagefestival Stadskanaal zoekt materiaal voor tentoonstelling.
© Dagblad v/h Noorden
Jubilerend Pagefestival Stadskanaal zoekt materiaal voor tentoonstelling.

Jubilerend Pagefestival Stadskanaal zoekt materiaal voor tentoonstelling.

 
Datum: 28-03-2018

Op zoek naar sporen van het 30-jarig Pagefestival in Stadskanaal

Het Pagefestival in Stadskanaal is toe aan zijn dertigste editie. Elly Verhoef, een van de vrijwilligers, wil dat jubileum opluisteren met een expositie.

De bezoekers aan het Pagefestival in Stadskanaal worden dit jaar niet alleen getrakteerd op muziek. Ze krijgen ook een expositie voorgeschoteld.

Die bestaat uit foto’s en ander materiaal dat iets vertelt over de historie van het evenement. ,,Het festival bestaat namelijk dertig jaar en daar past zo’n expositie bij’’, zegt Elly Verhoef.
Pagepop

Deze 64-jarige inwoner van Nieuw-Buinen is al lang als vrijwilliger betrokken bij het Pagefestival. Dat werd geboren in 1988. Vijf veenkoloniale muziekfanaten wilden hun regio een popfestival geven en slaagden daarin, op een stukje boerenland.

Een jaar later was de eerste officiële editie van het festival, dat toen Pagepop heette. Die naam had betrekking op de plek waar het plaatsvond en nog altijd plaatsvindt: het natuur- en recreatiegebied Pagedal in Stadskanaal.

Klassieker met gratis entree

Het tweedaags festival groeide uit tot een klassieker waar vele bands speelden en duizenden liefhebbers op afkwamen. Een entreekaartje hoefden zij nooit te kopen. De toegang was en is gratis.

Een van die bezoekers was, lang geleden, Elly Verhoef. ,,Mijn eerste kennismaking met het festival was dus als toeschouwer. Ik vond het prachtig.’’ Vrijwilliger werd ze nog niet meteen. Ze werkte als sociaal-cultureel werker en had het onder meer druk met de organisatie van de Parkdag in het Julianapark in Stadskanaal. Daar traden ook muziekbands op.

Een jaar of acht geleden stapte ze als vrijwilliger de wereld van het Pagefestival binnen. ,,Ik werd gevraagd door een bestuurder van de organiserende stichting. Ik zei ja en ben sindsdien heel nauw bij het evenement betrokken.’’

Jubileumexpositie

Die betrokkenheid richt zich niet zozeer op de muziekbands. Zij regelt vooral de invulling van het scoutinggebouw dat op het festivalterrein staan. Op de twee festivaldagen heet dat gebouw het Paleis van de Schone Kunsten. ,,Schilders en andere kunstenaars laten er dan hun werk zien en ik ben er medeverantwoordelijk voor dat dit alles goed verloopt.’’

In dat Paleis van de Schone Kunsten is op 16 en 17 juni, de festivaldagen van dit jaar, ook de jubileumexpositie te zien. Verhoef en haar partner Max Lambers zijn al druk met de voorbereidingen bezig. Hij is ook vrijwilliger van het festival zoals er, zo benadrukt Verhoef, nog drie zijn. Supervrijwilligers, zo noemt ze hen.


‘Spreekuur in biblibliotheek’

,,We hebben zelf natuurlijk een aantal foto’s, affiches en ander materiaal’’, zegt ze. ,,Maar er moeten nog meer spullen zijn, thuis bij mensen die het festival bezochten. Filmpjes van optredens misschien ook wel. Naar dergelijke spullen zijn we op zoek, het zou prachtig zijn als mensen ze aan ons willen lenen. We hebben een mailadres cultuur@pagefestival.nl waar bijvoorbeeld digitaal foto’s naartoe gestuurd kunnen worden.’’

Maar Verhoef neemt op 6 en 7 april ook plaats in de bibliotheek in Stadskanaal, tussen 11.00 en 13.00 uur. ,,Dan kunnen mensen met foto’s, fotoalbums of andere spullen bij me komen. Ik hoop dat we veel materiaal krijgen een mooie expositie kunnen maken.’’

Pagepop 2018 wordt gehouden op 16 en 17 juni

Bron: Dagblad v/h Noorden