U bent hier: Home Nieuws Info over Groningse Bollie Band gezocht.
© onbekend
Info over Groningse Bollie Band gezocht.

Info over Groningse Bollie Band gezocht.

 
Datum: 26-09-2019

Eind jaren dertig van de vorige eeuw, daags na Koninginnedag, verschijnt deze foto in een Groninger krant.

We zien een uitbundige Bollie Band van de gebroeders Bollegraaf de feestvreugde in de Folkingestraat verhogen. Op bekkens Jacob Bollegraaf, op saxofoon Ruben Bollegraaf en op kleine trom waarschijnlijk ook een Bollegraaf. Kunstenares Judith de Vries, die van dit vrolijk tafereel in 2018 een schilderij maakt, noemt ook nog Levie Bollegraaf met stropdas.

Een drietal jaren later staan de gebroeders Jacob en Ruben Bollegraaf samen op een heel andere groepsfoto: namelijk eentje genomen in het Joodse werkkamp Twilhaar. Op 10 juli 1942 worden zo’n 700 Joodse mannen uit Groningen per trein afgevoerd naar werkkampen in Overijssel. De mannen, met achternamen beginnend met A, B en C komen terecht in Nijverdal, zoals ook de Bollegraafs. De Groningers worden daar een aantal maanden gegijzeld waarna via Westerbork het transport plaatsvindt naar de vernietigingskampen in Oost-Europa

In Nijverdal herinnert niet alleen een Joods monument aan deze Groninger mannen in het werkkamp, ook het Memory Oorlogs- en Vredesmuseum schenkt hieraan aandacht. Dit museum wordt momenteel grondig gerenoveerd en wil volgend jaar, bij de herdenking van 75 jaar Bevrijding, de collectie vernieuwd presenteren.

Alex Alferink wil, samen met een tentoonstellingmaker, het verhaal van de Bollie Band, de muziek makende gebroeders Bollegraaf, die in een Nijverdals werkkamp terecht komen met andere Groninger muzikanten als Flip Berkelo, Michael Berkelo (beiden pianist), Meier Behr en Philippus Broekema (pianist) met eigentijdse middelen vertellen in het nieuwe museum Memory.

Iedereen met informatie over de Bollie Band, de andere genoemde muzikanten, waar ze speelden enzovoort kan terecht bij Alex Alferink, Van Speijkstraat 6, 7441 HV Nijverdal. Mobiel 06-36091872 of email: alexalferink@gmail.com.

Bron: Groninger Gezinsbode van 26-09-2019, door Albert-Jan Garama.
Foto: Groninger Archieven https://hdl.handle.net/…/31c60e51-2c8e-d7b8-e187-040ef48582…