U bent hier: Home Nieuws 'Groningens Ontzet moet hipper' Drafbaan wordt domein van Hullabaloo Festival
© Liselotte Schüren
'Groningens Ontzet moet hipper' Drafbaan wordt domein van Hullabaloo Festival

'Groningens Ontzet moet hipper' Drafbaan wordt domein van Hullabaloo Festival

 
Datum: 27-01-2020

De komende viering van Groningens Ontzet op 28 augustus gebeurt zonder het Peerdespul en Nationaal Concours op de Drafbaan. De drafbaan wordt namelijk het domein van Hullabaloo Festival.

Dat betekent dat er na 161 jaar een einde komt aan de traditionele viering van Groningens Ontzet met Peerdespul op de Drafbaan. Dat doet pijn in de paardenwereld. Sterker: liefhebbers kunnen het amper geloven, maar toch is het zo. Verschillende mensen die betrokken zijn bij het evenement hebben dat te horen gekregen van de organisatie.

Paarden blijven

Harrie van Ham, voorzitter van Vereniging van Volksvermaken Groningen (de organisatie van Groningens Ontzet), bevestigt de geruchten. Volgens Van Ham kijkt men al langere tijd naar een andere invulling van het feest. Dat komt nu in een stroomversnelling. ,,De gemeente heeft de Drafbaan op 28 augustus gegund aan Hullabaloo. We moeten nu dus wel veranderen.”

,,De paarden verdwijnen niet uit het programma”, sust Harrie direct enige opspelende ongerustheid. ,,Paarden zijn al 350 jaar een wezenlijk onderdeel van het feest. Dat ligt zelfs verankerd in onze cultureel erfgoed-beschrijving. De keuring in de binnenstad wordt juist uitgebreid en daar gaan we wat extra elementen van Peerdespul aan toevoegen.”

'Groningens Ontzet moet hipper'

Om dat allemaal te kunnen bolwerken op één locatie is nog een verandering aanstaande. Harry: ,,Dat gaat allemaal op de Ossenmarkt gebeuren, in plaats van op de Vismarkt. Dankzij nieuwe technieken kan de zandbodem daar zo goed worden gemaakt, dat we daar naast de traditionele keuring ook meer hippische onderdelen kunnen houden.”

De reden dat de gemeente de Drafbaan aan Hullabaloo gunt, komt volgens bronnen omdat men het feest wat wil verjongen. Het zou te oubollig worden.

Hullabaloo is een nieuw festival. Vorig jaar werd het daags na Groningens Ontzet op 30 en 31 augustus voor het eerst georganiseerd. Ondanks wat kleine aanloopproblemen zette organisatie 4PM een puik evenement neer in de geest van Lowlands. De komende jaren moet het tweedaagse muziekfeest uitgroeien tot een volwassen festival waar tienduizenden mensen op afkomen.

Bij de foto: Een volle drafbaan in Groningen tijdens het zomerfestival Stadspark Live. Foto: DvhN/Liselotte Schüren

Bron: Dagblad v/h Noorden