U bent hier: Home Nieuws Grammofoonhuis Het Carillon in Groningen houdt het na ruim zestig jaar voor gezien.
© Dagblad v/h Noorden
Grammofoonhuis Het Carillon in Groningen houdt het na ruim zestig jaar voor gezien.

Grammofoonhuis Het Carillon in Groningen houdt het na ruim zestig jaar voor gezien.

 
Datum: 29-04-2019

Grammofoonhuis Het Carillon in Groningen houdt het na ruim zestig jaar voor gezien.

Ze konden vroeger over de koppen lopen op zaterdag. Dan stond de winkel aan het Kwinkenplein  in Groningen stampvol klanten die allemaal op zoek waren naar mooie muziek – klassiek en pop. De familie Stegeman had 14 man personeel in dienst en opende een tweede vestiging in Delfzijl. Nelleke Stegeman (51) (zie foto) spijbelde tijdens de drukke dagen voor Sinterklaas wel eens van school om haar ouders in de winkel te helpen.

Het is haast ondenkbaar, deze donderdagmiddag in haar winkel aan de Oude Ebbingestraat die goed gevuld is met cd’s (25.000), maar waar slechts mondjesmaat een klant binnenwandelt. Veelal dames op leeftijd, op zoek naar Satie, Tsjaikovski of het Requiem van Mozart.

Stegeman glimlacht als ze vertelt over Het Carillon, de zaak die haar ouders begonnen in 1958. Waarvoor ze hun middenstandsdiploma behaalden en een cursus muziek volgden. Het Carillon, aan de voet van de Martinitoren, was groot en telde tal van luistercabines waar klanten LP’s of CD’s konden beluisteren alvorens ze tot koop besloten.

Als kind was ze na schooltijd veel in de winkel te vinden. Ze had er haar eigen bureautje, luisterde aan de lopende band naar de radio en kende de top 40 uit haar hoofd. Als 12-jarige had ze er haar eerste bijbaantje: op vrijdagmiddag en aansluitend de koopavond het filiaal in Delfzijl draaien, samen met haar moeder.

Toen ze haar vwo-diploma op zak had, kwam ze in de zaak. Haar vriend en later echtgenoot volgde. Ze maakte zich de klassieke muziek eigen, zag de CD opkomen, herinnert zich dat mensen hun oude LP’s konden inleveren voor een tientje per stuk als ze een CD kochten. ,,Het was razend druk. Ik haal nu nog geen 5 procent van de omzet van toen.’’

Na 1998 zakte de handel in. Stegeman denkt dat mensen muzikaal verzadigd raakten, meer geld begonnen te besteden aan vakanties en restaurants én internet niet te vergeten. ,,De animo voor CD’s is zo gezakt. Met de komst van internet en het downloaden van muziek ben ik overbodig geworden.”

Ze verkaste zeven jaar geleden van het Kwinkenplein naar de Oude Ebbingestraat, in de hoop Het Carillon te kunnen voortzetten. Maar op een kleine groep klanten na is het stil in haar winkel. ,,Hoe moet dat nou met talentvolle musici? Hoe kunnen die nog een publiek vinden als hun muziek nergens te vinden is?’’ vraagt ze zich af.

Ze zit haar huurcontract uit en per 1 april 2020 is haar zaak alleen te vinden onder www.hetcarillon.nl. ,,Het is niet anders’’, zegt ze.

Bron: Dv/hN van 26 april 2019 - tekst Marijke Brouwer, foto Dv/hN. Foto Carillon a/h Kwinkenplein fotograaf onbekend.