U bent hier: Home Nieuws Gemeente wil af van vervuilende confetti bij Groningse evenementen
┬ę ANP
Gemeente wil af van vervuilende confetti bij Groningse evenementen

Gemeente wil af van vervuilende confetti bij Groningse evenementen

 
Datum: 28-11-2019

De gemeente Groningen wil af van het gebruik van confetti bij evenementen. Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) laat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn, omdat confetti schadelijk zou zijn voor de natuur en dieren.

In Groningen geldt vanaf 2020 al een verbod op het oplaten van ballonnen. De wethouder voorziet 'een soortgelijke regelgeving' op het gebied van confetti.

Niet alles verboden

Als het aan de wethouder ligt wordt niet alle confetti verboden. Confetti gemaakt van gerecycled papier mag wel.' We willen een duurzamer alternatief voor papieren en plastic confetti. Een verbod op de vervuilende vormen past in ons duurzaamheidsbeleid.'

De wethouder zet de stap naar aanleiding van een voorstel van de Partij voor de Dieren, die ook af wil van vervuilende vormen van confetti.

Confetti van bladeren

Die partij stelt bijvoorbeeld voor om op confetti van bladeren over te gaan. 'Dat is een alternatief dat snel afbreekbaar is.' Volgens de Volkskrant is die confetti wel een stuk duurder dan het 'gewone' alternatief.

Wethouder Chakor zegt dat het gebruik van ongerecycled papieren en plastic confetti mogelijk vanaf 2021 niet meer is toegestaan.

Bron: RTV Noord van 28 november 2019 door verslaggever Marten Nauta