U bent hier: Home Nieuws Eurosonic 2013: terugblik
None

Eurosonic 2013: terugblik

 
Datum: 17-01-2013

Op de 27e editie van Eurosonic Noorderslag presenteren ruim 300 veelbelovende Europese acts en bands zich in Groningen, aan een steeds maar groeiend publiek. In 2013 bereikt het showcasefestival 35.000 muziekliefhebbers en professionals, omdat ze wereldwijd ook mee kunnen kijken via internet. Daarnaast komt een recordaantal buitenlandse conferentiebezoekers naar Groningen; het aantal deelnemers stijgt van 1100 in 2012 naar 1500 in 2013.

Het festival bestaat ook in 2013 weer uit 2 delen. Het 1e deel, Eurosonic, dat van woensdag tot en met vrijdag duurt, is er voor de veelbelovende Europese acts. Het 2e deel, Noorderslag, sluit het evenement af op zaterdag in De Oosterpoort. Op die dag treden alleen de nieuwste en beste Nederlandse artiesten op.

Dagbladen en muzieksites

In de dagbladen, zowel op internet als in de winkels, gaat veruit de meeste aandacht uit naar het Nederlandse onderdeel van het festival, Noorderslag. Maar muzieksites besteden ook uitgebreid aandacht aan Eurosonic, met 3voor12 voorop. Deze site wordt op de voet gevolgd door OOR en, in mindere mate, Kindamuzik, 8WEEKLY, MusicFromNL en POPgroningen. Wat is het oordeel van de critici? Wie maken de verwachtingen waar en wie vallen door de mand?

Focusland: Finland
Finland is dit jaar het focusland. Reden genoeg voor het NRC Handelsblad om 2 pagina's te wijden aan de introductie van de Finse bands die Eurosonic aandoen. Voor het festival zelf is het de aanleiding om French Films, vorig jaar al een succes, gewoon opnieuw uit te nodigen. OOR over French Films: "(…) de band [heeft] duidelijke stappen gemaakt. Elementen uit garage, new wave en surfrock worden door de kersverse EBBA-winnaars meer en meer eigen gemaakt." Sjoerd Huismans, redactie 3voor12 voegt daaraan toe: "Met catchy songs, een prettig galmend geluid en veel energie bewijst French Films dat het de grote zaal van Vera met gemak aankan en de EBBA verdient.” Huismans is tegelijkertijd wel licht kritisch: “Als de band meer nieuws had gebracht, had dit het optreden wel meer bijzonder kunnen maken, nu is het een beetje een herhaling van zetten." Langs dezelfde lijnen oordeelt KindaMuzik, terwijl Amanda Kuyper van het NRC Handelsblad de liedjes simpel (op veel nummers gebruikt French Films slechts 3 akkoorden), maar doeltreffend noemt.

Naast French Films staan 16 andere Finse bands geprogrammeerd, waarvan één, nationale rocklegende Michael Monroe, tot spijt van velen, moet afhaken.

Jake Bugg
Hooggespannen verwachtingen vooraf bij 3voor12, KindaMuzik, OOR en NU.nl over Jake Bugg. Maar Bugg is volgens NU.nl gezapig en middelmatig. Zo negatief oordelen andere recensenten niet, hoewel ze het met NU.nl eens zijn dat beloftes vooraf niet helemaal ingelost worden. Het 1e optreden van de Londenaar wordt wel beter gewaardeerd dan het 2e en zijn jeugdige leeftijd maakt veel goed. 3voor12-recensent Ingmar Griffioen over de woensdag: "Jake Bugg is vandaag niet in topvorm en kan de enorm opgeklopte verwachtingen zeker in het begin niet waarmaken. Al met al levert hij wel een voldoende set af, met overwegend goede liedjes." Dat vindt ook Marijke Brouwer van het Dagblad van het Noorden (DvhN): "Hij begint een tikje braaf met enkele countrynummers om vervolgens indruk te maken met hartstochtelijke en heldere folk en pop. Niet vernieuwend, wel veelbelovend." Oor is nog wel het meest enthousiast over Bugg’s eerste optreden: “Het meest overtuigende optreden van de dag. Vol bravoure, nonchalant en 1 van de beste optredens van het festival.”

Stad en Ommeland
Foto: René Keijzer
NU.nl is misschien niet enthousiast over Jake Bugg, maar wel over de Groningse electroact Krause. Een vurig optreden, sensuele dansjes en de nieuwe nummers van haar in 2013 te verschijnen 2e album overtuigen de redactie. Waar Nu.nl waarschijnlijk eerder bij toeval over een Groningse act struikelt, maakt POPgroningen bewust de gang langs de Groningse bands. Vanzelfsprekend ook voor een popkoepel die zich inzet om talentontwikkeling van de Groningse popcultuur te stimuleren. Dat doet POPgroningen door het reeds bestaande Grunnsonic te organiseren in samenwerking met Eurosonic Noorderslag, maar ook aandacht te besteden aan de regionale acts die elders op het festival actief zijn: Krause, Eisenhower, Menhir, Kraantje Pappie, Ortega, Town of Saints, Wolvon, ze komen allemaal voorbij. Van woensdag t/m vrijdag programmeren ze een deel van de Energy stage op het Ebbingekwartier. Tenslotte lichten ze op de donderdagavond in Shadrak nog Elle Alpha, Town of Saints en Inge van Calkar eruit. POPgroningen schrijft vooral vanuit de reacties en beleving van de bezoekers. Uiteraard is er in het DvhN ook aandacht voor Groningse acts, zoals Noisia dat op Eurosonic Air staat. Het blijft echter bij een vermelding.

Hoogtepunten
Maar wat is nu het beste wat de critici na 3 dagen festival gezien hebben? Hoogtepunten volgens de 3voor12-, OOR- en KindaMuzik-redactie zijn het magistrale Efterklang, het betoverende, vernieuwende en verrassende Villagers, de hitmakers van SOHN en de Finlandse krautrock van Siinai.

Efterklang
Het Deense Efterklang maakt post-punk, post-rock en fantasie- of sprookjesmuziek. En dat doet het goed, is het oordeel van Laurence Tanamal (3voor12): “De Denen voldoen aan de verwachtingen vooraf. De band voelt zich op zijn gemak, de sfeer is gemoedelijk en de saamhorigheid in de zaal wordt vergroot, omdat Efterklang cadeautjes uit het publiek verzamelt om te doneren aan bezoekers van een volgend optreden. Een ingetogen set die tot het eind weet te boeien.” Minstens zo enthousiast als 3voor12 is Oor: “Efterklang is (…) op de top van zijn kunnen. Groots zonder dat het theatraal wordt. Rijk aan koortjes, blazers en strijkers bouwt Efterklang aan een mysterieuze, uitgebalanceerde wereld van sfeervolle pareltjes. (…) Efterklang ontstijgt deze editie van Eurosonic ruimschoots.”

Villagers en Siinai
Over het Ierse Villagers schrijft Judith Laanen van 3voor12: “[De band] neemt je mee op een reis langs allerlei verhalende liedjes (…). Tel daarbij de uitstekende uitvoering op en wie ben ik om te klagen.” André Rozendaal van KindaMuzik blikt terug: “In een fraaie akoestiek, onder mooi zoeklicht komt dat nieuwe werk uitstekend uit de verf.” Daarover kan de 8WEEKLY-redactie niet meepraten, zij moet verstek laten gaan wegens de drukte bij de ingang van de zaal. “Climaxen hoger dan Olympus”, bejubelt 3voor12-redactielid Wymer Praamstra Siinai. Bastiaan Bosma van KindaMuzik brengt het nuchterder: “Recht door zee en gewoon lekker rocken.”

EBBA-winnaar C2C
Franse dj-act C2C doet het bij alle recensenten goed. Een greep uit de reacties van de media: NU.nl: “Opzwepend optreden en visueel spektakel." En: “Muzikaal maken ze een aantrekkelijke mix van allerlei stijlen waar het goed op dansen is. Op het podium heeft C2C er ook nog eens een verbluffende show van weten te klussen", schrijft 3voor12-redactrice Judith Laanen. In het DvhN besteedt Anne Carlijn Kok ook aandacht aan deze winnaars van de Public Choise Award tijdens de EBBA-show en het optreden ’s avonds, die de voetjes van de vloer doet gaan.

Speciale vermelding
Ook vermeldingswaardig zijn de optredens van Raketkanon, Palma Violets, Bastille, CHVRCHES, Laura Mvula, Rangleklods en Temples die op de meeste geraadpleegde muzieksites positieve aandacht voor- én achteraf krijgen. Alleen André Rozendaal van KindaMuzik is licht kritisch en verwacht dat Temples, ondanks de aardige nummers op grote podia verzuipt. Als enige recensent noemt Joost Festen van 8WEEKLY het IJslandse collectief. Festen vindt Snorri Helgason een schot in de roos. Hij presenteert fraaie liedjes in een elektrische setting die met ingehouden adem worden gespeeld. Nina Nesbitt is in de ogen van de recensent een belofte voor de toekomst.

Tegenvallers
Grootste tegenvallers zijn het Ierse Kodaline, Sea+Air en MMOTHS. “Aanstormend talent met een veelbelovende eerste single”, roemt Bart Wijlaars van de Telegraaf Kodaline, maar Atze de Vries van 3voor12 kan er weinig anders van maken: Kodaline heeft saaie, drakerige muziek. De meerstemmige zang is huilerig, het sentiment goedkoop en de vergelijking met Coldplay loopt totaal mank. Peter Dijkstra en Jasper van Vugt van OOR zijn het met 3voor12 eens: "De vier Ieren spelen slappe, radiovriendelijke melodramapop met Grote Emoties volgens beproefd concept voor gedumpte meisjes en huilebalken. Elk liedje speelt in op de traanklieren met lange uithalen en dramatische teksten, met het op piano gespeelde ballad Back To Where We Started als beste voorbeeld."

Sea+Air
In het Groninger Museum brengt Sea+Air het er weinig beter vanaf. Een potsierlijke act met kaarsen, nietszeggende popsongs, nummers die een allegaartje zijn aan niet passende puzzelstukjes, dat is kort samengevat de vernietigende kritiek van Sjoerd Huismans, redactie 3voor12.

MMOTHS
De 19-jarige Ier Jack Colleran, a.k.a. MMOTHS heeft muzikaal gezien zeker wat in zijn mars, maar maakt de verwachtingen van een live-optreden niet waar, meent 3voor12-redactielid Anne Bouma. De apathische houding is een doorn in het oog, waardoor de mix van elektronische soundscapes, dubinvloeden en dromerige synthpop niet overkomt. OOR heeft in essentie dezelfde kritiek op MMOTHS: “(…) muzikaal zit het vernuftig in elkaar, maar voor performance moeten we niet bij MMOTHS zijn.” Enthousiaster is André Rozendaal van KindaMuzik: "Knoppendraaier, keyboardspeler en boeventronie Jack Colleran omringt zich met een bassist/gitarist en een drummer. Het levert geweldige muziek op waarbij rock en elektronische muziek prachtig samenkomen, met bijvoorbeeld shoegaze die ze zowel elektronisch als met gitaar uitvoeren. (…) Colleran kan het ook alleen."

Talkshow 3voor12
Ieder jaar is er wel een nieuwe tent, lokatie en/of alternatief festival het vermelden waard (zie ook onderstaande alinea). In 2013 komt het muziekplatform van de VPRO met een heuse dagelijkse talkshow op 101.tv en 3voor12.vpro.nl. Voor het eerst ontvangt journalist Atze de Vrieze kopstukken uit de muziekindustrie, zoals Leon Ramakers (Mojo Concerts) en Hein van der Ree (Buma Stemra). Ook spreekt hij met Nederlandse artiesten als Blaudzun en Jacco Gardner over hun successen in het buitenland. Daarnaast bespreekt hij de acts die indruk maken op Eurosonic Noorderslag en blikt hij alvast vooruit op het komende muziekjaar.

Randprogrammering en officieuze festivalonderdelen
Een wildgroei aan alternatieve festivals zorgt ervoor dat ook de mensen zonder kaartje zich uitstekend vermaken. Een officieel en gratis programmaonderdeel de laatste jaren is Eurosonic Air op de Grote Markt. Op de donderdag- en vrijdagavond zijn daar optredens van onder andere Kyteman, Noisia en The Opposites.

Energystage
Naast Eurosonic Air is de Energystage in het Ebbingekwartier gratis te bezoeken tijdens Eurosonic. Er is een officieel programma, waarin veel aandacht is voor (voormalig) Groningse bands als Awkward I, Town of Saints, Tommy Ebben, Krause en Audio Adam. Voorgaande jaren presenteerde Excelsior Recordings zich steevast in de Silo, in 2013 manifesteren ze zich voor het eerst op zaterdag op de Energystage.

Alternatieve festivals
Andere alternatieve 'festivals' zijn onder meer: Subbacultcha!, Pleuropsonic, Altersonic, AfterSonic, Lepel & Subroutine present: "The Sound of Young Holland", The Big Bad After en Silo Sessions XXL. Platosonic tot slot, heeft een uitgebreid programma, met zo'n 60 optredens, verspreid over Plato en het ernaast gelegen CoffeeCompany.