U bent hier: Home Nieuws Duizenden fans van Ede Staal verheugen zich op muziekspektakel in Leens
© Nieuwsblad v/h Noorden archief
Duizenden fans van Ede Staal verheugen zich op muziekspektakel in Leens

Duizenden fans van Ede Staal verheugen zich op muziekspektakel in Leens

 
Datum: 21-05-2019

Eens in de drie jaar komt de geest van Ede Staal tot leven op het Muziekfestival in Leens. Duizenden bezoekers genieten dan van zijn muziek, uitgevoerd door wie schatplichtig aan hem is.

Het eerste Ede Staal Muziekfestival trok drie jaar geleden 3200 bezoekers uit het hele land naar Leens. Het middagprogramma, verspreid over meerdere locaties in het dorp, bracht 2500 mensen op de been, het avondprogramma in de sporthal 700 bezoekers. Er konden simpelweg niet meer in.

Het wierdendorp op het Hogeland blijkt voor de liefhebbers van de muziek van Ede Staal een aansprekende plaats om eens met eigen ogen te zien waar ‘het’ allemaal begon.

Meer binding dan met al die andere plaatsen

Ede Staal mag dan in 1986 overleden zijn; zijn muziek leeft en niet alleen in Groningen. Geboren in Warffum, groeide Ede Staal op in Leens. ,,Een plaats waar hij meer binding mee heeft dan met al die andere plaatsen waar hij heeft gewoond’’, zegt Arjen Fledderman namens de organisatie. Alle reden waarom zaterdag 21 september in Leens het tweede Ede Staal Muziekfestival plaatsvindt.

Stuk voor stuk

Op zes locaties (muziektempel, daktuin zorgcentrum Zonnehuis De Marne, openbare bibliotheek, Petruskerk, boerderij Welgelegen en het gemeentehuis) staan The Given Horse, Stoal, Job oet Spiek, Ainrommer Shantykoor, Hilda Roodenboog op het uit 1734 daterende Hinsz-orgel in de Petruskerk, Vrouwenkoor Pro Musica, Martin Korthuis/Eddo Pol, Steernvanger, Nedersaksisch Vocaal Ensemble, Wilhelmina en het Lichtekoor geprogrammeerd.

Stuk voor stuk spelen ze tijdens het gratis toegankelijke middagprogramma van 13.00 tot 19.00 uur minimaal drie nummers van Ede Staal, afgewisseld met eigen werk.

Voorkomen dat er snel een verzadigingspunt wordt bereikt

Dat het Ede Staal Muziekfestival eens in de drie jaar plaatsvindt, moet voorkomen dat er snel een verzadigingspunt wordt bereikt. Fledderman: ,,Bovendien zijn we zeker anderhalf jaar bezig met de voorbereidingen.’’ Hij ziet veel liefhebbers van Staals muziek een bezoek aan het Ede Staal Muziekfestival koppelen aan een weekendje Groningen. ,,Daar is vanzelfsprekend ook alle reden toe met, om maar eens wat te noemen, het Nationaal Park Lauwersmeer naast de deur.”

Geen probleem om affiche gevuld te krijgen

Niet dat het een probleem is om het affiche gevuld te krijgen. Zaterdagavond 21 september staan, gepresenteerd door Rob Mulder, in de sporthal (waarvoor wel kaarten moeten worden gekocht), de Stroatklinkers, Roon Staal (neef van), Marlene Bakker en Jan Henk de Groot op het podium. ,,Artiesten wisselen nummers van Staal af met eigen werk”, zegt Fledderman, ,,maar we hebben er wel voor gezorgd dat ze niet dezelfde nummers brengen.’’

Voor nog meer informatie: www.edestaalmuziekfestival.nl

Bron: Dagblad v/h Noorden van 21 mei 2019