U bent hier: Home Nieuws DiscCoverArt: cassettelabels uit Groningen
None

DiscCoverArt: cassettelabels uit Groningen

 
Datum: 06-01-2010

Muziek Cassette Artwork: laatste week!
De cassette-expositie in de hal van de Groninger Archieven is nog te bezichtigen t/m vrijdag 8 januari, dus grijp je kans en kom langs om nog eens herinneringen op te halen aan vroeger. Of verbaas je over de ouderwetse manier waarop je ouders vroeger hun muziek luisterden en uitwisselden met anderen!
Cassettelabels In deze laatste dagen van de expositie besteden we aandacht aan een drietal Groningse labels, die zich vrijwel uitsluitend bezighielden met het opnemen en uitbrengen van -veelal- lokale bands op muziekcassette: AD Tapes van André Salters, Wegwerptapes van Berry 'Echo' Rikkerink en Welvaartsstaat van Peter Luining en Chris Smit. Ook te zien in de vitrines.
Do It Yourself
Dergelijke labels waren met name actief in de jaren tachtig en zorgden er mede voor dat kleinere bands zonder groot label toch door anderen gehoord konden worden. De Do-It-Yourself houding maakte hen onafhankelijk van deze 'majors' doordat ze het produktieproces -opname, kopiëren op tape, distribueren- grotendeels zelf in de hand hielden. In een tijd waarin de Compact Disc nog een onbekende en onbetaalbare rariteit was, waren cassettes veel goedkoper te produceren dan vinyl. Zo kon het gebeuren dat door het zogeheten 'tape-traden' een relatief kleine Groningse band door het publiek werd opgepikt in het buitenland en er over de grens werd opgetreden, iets wat tot dan toe vrijwel alleen was voorbehouden aan grotere acts.
DiscCoverArt gaat door! De tentoonstellingen over platenhoezen in het Grafisch Museum en picture discs in de Openbare Bibliotheek in Groningen zijn nog te bewonderen tot 7 februari 2010.