U bent hier: Home Nieuws 2011 Archief

2011 Archief

PLATO PLANET 2011

Datum: 20-09-2011
Auteur: Gert Plas
Het muziekfestival Plato Planet wordt op zondag 25 september voor het vierde jaar door Plato Groningen georganiseerd in samenwerking met De Oosterpoort in Groningen. Van 's middags 14:30 uur zullen op verschillende podia 12 bands hun nieuwe cd's presenteren. Uit Groningen is dat Rococo , terwijl Tommy Ebben & The Small Town Villains  ook Groningse roots heeft. Naast live muziek is er een muziekmarkt met nieuwe en tweedehands CD's. Klik hier voor het volledige programma.

HARRY MUSKEE OVERLEDEN

Datum: 27-09-2011
Auteur: Gert Plas
De Drentse blueslegende Harry Muskee is maandagavond 26 september op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was al enkele maanden ziek. Muskee (Assen, 10 juni 1941) stond begin jaren zestig aan de basis van Cuby and the Blizzards. Met deze band scoorde hij meerdere hits waaronder Window of my Eyes en Appleknockers Flophouse. Diverse internationale artiesten kwamen in die tijd op zijn boerderij in Grolloo over de vloer en albums als Desolation en Groeten uit Grolloo behoren tot het Nederlandse muzikale erfgoed. Diverse artiesten uit Groningen hebben met hem samengewerkt, voor anderen was hij een grote inspirator. Erwin Java speelde vanaf 1995 tot heden in het heropgerichte Cuby + Blizzards. Eerder deden o.a. Lou Leeuw en Jan Groenink dat in de jaren zeventig al, terwijl Herman Brood hen eind zestiger jaren voorging. Op 1 juni jl. opende Harry Muskee nog het C+B Museum Grolloo. Op 11 juni, een dag na zijn zeventigste verjaardag, sloot hij met zijn band de eerste editie van het Groeten uit Grolloo-festival af. Het blijkt achteraf zijn laatste optreden. Fotograaf: Joost Sizoo

NIEUWE NACHTBURGEMEESTER

Datum: 14-11-2011
Auteur: Gert Plas
Maandag 7 november is Chris Garrit verkozen tot de nieuwe Nachtburgemeester van Groningen. Hij volgt daarmee de 73-jarige Henk Leupen (Henky Terrasstoel) op die met pensioen gaat. De komende twee jaar mag Garrit de titel voeren. Kandidaten konden de afgelopen tijd campagne voeren voor hun verkiezing. Van de 9 kandidaten bleven er maandagavond 5 over. Naast Chris Garrit waren dat Sherlock Telgt (o.a. Zombi Squad ), Martin ter Braake ( Harde Baas ), Merlijn Poolman (o.a. Elexorien) en Niels Knelis Meijer (o.a. 3voor12), waarmee de link met de muziekscene nog maar eens werd onderstreept. Het aanwezige publiek koos vervolgens samen met een vakjury, onder leiding van burgemeester Peter Rehwinkel, de winnaar.    Het eerste dat Garrit wil realiseren is een website over het nachtleven van Groningen, waar mensen met ideeën, klachten maar ook positieve ervaringen terecht kunnen. Dit 'nachtloket' moet een monitor van worden van wat er 's nachts te doen is in Stad. Verder wil hij debatten rond het onderwerp organiseren alsmede een 'Nachtwacht' opzetten met professionals uit het veld, die hem bij zullen staan in zijn taak als nachtburgemeester. Foto: Akisutra Project
Naar zojuist bekend werd, is op zaterdag 19 november de Groninger componist Gerard Ammerlaan overleden, na een langdurige strijd tegen de ziekte longkanker. Gerard Ammerlaan was van niet te onderschatten betekenis voor de ontwikkeling van de jazz/impro & experimentele pop in het Noorden. Later maakte hij vooral naam als componist van opera’s. Ammerlaan - die de publiciteit nooit opzocht en wars was van iedere vorm van overdreven poeha - verscheen een half jaar geleden voor het laatst in het openbaar, bij zijn benoeming tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

GERARD AMMERLAAN OVERLEDEN

Datum: 23-11-2011
Auteur: Paul
Op zaterdag 19 november is de Groninger componist Gerard Ammerlaan overleden, na een langdurige strijd tegen de ziekte longkanker. Gerard Ammerlaan was van niet te onderschatten betekenis voor de ontwikkeling van de jazz/impro & experimentele pop in het Noorden. Later maakte hij vooral naam als componist van opera’s. Ammerlaan - die de publiciteit nooit opzocht en wars was van iedere vorm van overdreven poeha - verscheen een half jaar geleden voor het laatst in het openbaar, bij zijn benoeming tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Alice Roggen (1993)

ACTS GRUNNSONIC 2012 BEKEND

Datum: 20-12-2011
Auteur: Hans Konneman
EuroSonic Noorderslag organiseert samen met POPgroningen op 12 en 13 januari 2012 de showcase van GrunnSonic, waar de volgende elf veelbelovende Groningse acts op donderdag en vrijdag het podium zullen betreden:  Audio Adam ,  Earth Control ,  El Noré ,  Elle Alpha ,  Hans Hannemann ,  Kin ,  Maus ,  Reverse Cowgirls , Town of Saints ,  Under Milk Wood  en  Fenn . Deze optredens vinden plaats in Café Koster en Buckshot Café, en zijn gratis toegangkelijk. Actuele info vind je op de site van  Eurosonic .