U bent hier: Home Nieuws 2011 Archief

2011 Archief

The Songclub is in het Provinciehuis uitgeroepen tot winnaar van de Tine Clevering Meijer Prijs. Muzikant Bert Hadders (van onder andere Bert Hadders en de Nozems ) is initiatiefnemer van The Songclub. De prijs is  een beeldje van Eddy Roos en een geldbedrag van vijfduizend euro.  Naast The Songclub waren de genomineerden De Vliegende Hollander, Appingedam en GOOV Muziektheater, Groningen. De deelnemende muzikanten van The Songclub komen al jaren maandelijks bijeen in Cafe Marleen . Elke keer brengen de deelnemers een nieuw liedje en een oud nummer ten gehore. Hadders wil daarmee muzikanten stimuleren eigen werk te maken. Met de geldprijs probeert Hadders het initiatief ook in de provincie van de grond te krijgen. De Tine Clevering-Meijer Prijs 2011 wordt door de Provincie Groningen uitgereikt in de categorie muziek, in het bijzonder voor personen of instellingen die zonder winstoogmerk, op originele, eigentijdse wijze het scheppen van nieuwe muziek van welk genre of voor welke bezetting dan ook stimuleren, ondersteunen of mogelijk maken.

ZANGER-GITARIST RUDI ROELAARTS OVERLEDEN

Datum: 19-05-2011
Auteur: Gert Plas
Op 9 juli jl. is gitarist en zanger Rudi Roelaarts overleden. In de jaren zestig was hij als gitarist en zanger onder meer actief in rockband  The New Beat . Na deze rockperiode slaat hij onder de naam Charley Rudolph een andere weg in: die van de western swing en shuffle muziek. In die hoedanigheid schrijft hij ook nummers voor artiesten als Terry Lee, Dan McCoy en Clay Baker. In de traditionele countryband No..,You Don't speelt hij tot begin 2007. Tevens is hij gastmuzikant bij het reünie-optreden van The Black Diamonds tijdens de Krotje-middag op 15 september 2007, georganiseerd door Poparchief Groningen. Rudi Roelaarts is 71 jaar geworden.

Programmering Swingin’ Groningen bekend

Datum: 24-05-2011
Auteur: Patricia Ottay
Het driedaags jazz, soul en grooves festival Swingin’ Groningen haalt grote namen en jong talent naar Groningen. Candy Dulfer, Kraak & Smaak, Izaline Calister, Ruben Hein, The Ploctones en Eric Vloeimans’ Gatecrash spelen volgende maand op Swingin’ Groningen op diverse podia in de stad. Voor het eerst sinds 2006 is het festival weer terug op 23, 24 en 25 juni. Het thema van deze editie is ‘Energizing future talent’. Het nieuwe bestuur zet een bredere programmering in dan bij voorgaande edities. Naast grote namen is er ook ruimte voor aanstormend talent, bijvoorbeeld voor talentvolle studenten van het Prins Claus Conservatorium. In de aanloop naar het festival worden vijf regiotour dagen georganiseerd om ook hier jong talent te promoten. Voor meer informatie kijk op www.swingingroningen.nl

De Zee Roept van Meindert Talma op Luisterpaal

Datum: 10-06-2011
Auteur: Patricia Ottay
De nieuwe cd van Meindert Talma getiteld De Zee Roept is te beluisteren op de VPRO 3voor12 Luisterpaal. De cd is een onderdeel van het fotoproject De Zee Roept van fotografe Tryntsje Nauta. Zij heeft een fotoserie gemaakt van studenten van de zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling. De fotoserie is in boekvorm uitgebracht met de cd van Meindert Talma bijgesloten. De liedjes van Meindert Talma gaan over het toekomstige beroep van de jonge zeevaartstudenten.  Liedjesschrijver, zanger, toetsenist en schijver Meindert Talma heeft sinds 1997 acht cd’s uitgebracht. Ook staan er twee romans en een boekje met interviews op zijn naam. In maart van dit jaar verschijnt zijn eerste dichtbundel getiteld Laat het orgel jammeren. Met De Zee Roept staat Meindert Talma van 18 tot en met 22 augustus in een zeecontainer op Noorderzon. Hij wordt hier begeleid door Laurens van der Meulen, zanger, gitarist en percussionist. Voor meer informatie kijk op www.meinderttalma.nl en www.dezeeroept.nl

THE PLUS FOURS/WILLY BLEEKER

Datum: 21-06-2011
Auteur: Gert Plas
Hoewel popmuziek of populaire muziek meestal wordt geassocieerd met muziek vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw, zijn er al vanaf begin jaren dertig orkesten, die aanhaken op de in Amerika populaire jazz- en swingmuziek en daarmee wegbereiders worden voor de generaties na hen. The Plus Fours is zo'n orkest, het wordt gezien als één van de eerste populaire jazzorkesten van Groningen. Lees hier  het volledige verhaal. Willy Bleeker was één van de bandleden. Naar aanleiding van een interview met dochter Karin is ook zijn verhaal opgetekend. Lees hier meer over Willy Bleeker.