U bent hier: Home Nieuws 2009 Archief

2009 Archief

VJ-pionier channelzero nog één keer bij elkaar

Datum: 18-02-2009
Auteur: app-poparchief-prd
Channelzero speelde als eerste VJ-collectief van Groningen een belangrijke rol in het ontstaan van de VJ- en videocultuur in de stad. Het collectief werd in 1996 opgericht en werd de opvolger van de Videogroep Simplon die toen al zo goed als gestopt was. De vaste leden van channelzero waren Frank Schaap (o.a. Woolmark), Roger Muskee, Koen van Bijnen, Hugo Engwerda en Sander Trispel. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie op de kunstacademie Minerva in Groningen. Doel van het collectief was het bundelen van de krachten van deze jonge kunstenaars en vormgevers, in eerste instantie met de bedoeling om als VJ’s te kunnen optreden. De Zapclub in Simplon werd het vaste VJ-podium voor channelzero. Het live mixen van bewerkte videobeelden (veejayen) bij dance-avonden was uniek in Groningen en de groep kreeg al snel een pioniersfunctie. Zij groeide steeds meer uit tot een ontwerpburo gespecialiseerd in live-videopresentaties met name voor theater en dans. Diverse optredens in binnen- én buitenland volgden. Aan het succesverhaal kwam in 2003 langzaamaan een eind en een ieder ging een eigen weg. Zaterdag 21 februari 2008 komen de leden van channelzero nog één keer bij elkaar om definitief voor het laatst hun VJ-kunsten in de oude stijl te vertonen. Dit gebeurt tijdens het drum ’n bass event Machtig in Simplon. Channelzero staat hier op het podium met diverse dj's en danceacts als Noisia, Phace, Friction en Shapezzz. Poparchief Groningen ging in gesprek met de ex-veejayers. Binnenkort het complete verhaal over channelzero op onze website. Voor meer informatie over Machtig kijk op de [url=http://www.simplon.nl]website[/url] van Simplon.

Een gesprek met Harry Niehof

Datum: 16-03-2009
Auteur: app-poparchief-prd
Harry Niehof is een grote bekende in de stad en omstreken. Hij maakt al vanaf begin jaren zestig muziek en is daar steeds weer vernieuwend in. Poparchief-redacteur Jan Karstens sprak met Niehof over zijn muzikale loopbaan en schreef dit verhaal over deze rasmuzikant.

Zomerstop Poparchief en... vernieuwde site

Datum: 23-06-2009
Auteur: app-poparchief-prd
Het zal de komende tijd even rustig zijn op de website van Poparchief Groningen. We maken een zomerstop om aan de achterkant hard te werken aan een vernieuwde website. Een site waarop je nog veel meer mogelijkheden hebt om naar harte lust te grasduinen in de pophistorie van deze mooie provincie.

Protestsongs op de Dag van de Groninger Geschiedenis

Datum: 14-10-2009
Auteur: app-poparchief-prd
Op zaterdag 17 oktober a.s. organiseert RHC Groninger Archieven weer de Dag van de Groninger Geschiedenis, met dit jaar als thema ‘Oorlog en vrede’. GAVA, Ham Radio Communications en Poparchief Groningen haken hierop in met drie muziekacts, die ‘s middags in de entreehal bekende protestsongs coveren. Het gaat om Kim Janssen, Ruud Slingerland en The Black Atlantic. Zij geven gedurende de dag ook op verschillende lokaties in het gebouw accoustische sets ten gehore. Het Poparchief zal in de studiezaal aanwezig zijn met een stand, waar een mooie dwarsdoorsnede uit de collectie muziekvideo's is te bekijken én beluisteren. [b]Datum:[/b] zaterdag 17 oktober 2009 [b]Lokatie:[/b] podium in hal gebouw RHC Groninger [b]Tijd:[/b] vanaf 13.00u

Klein en Krause op 3voor12-luisterpaal

Datum: 23-10-2009
Auteur: Gert Plas
De nieuwe albums van Krause en Klein zijn geselecteerd voor de 3voor12-luisterpaal. Krause staat zelfs in de top-10 van meest beluisterde én meest gewaardeerde artiesten van dit moment. Susanne Clermonts, de muzikante achter Krause, is live te bewonderen op 28 oktober in Vera, Groningen. Klein (Roel Kleintjens, o.a. Sjchroumpf!, Fatmen) treedt 3 dagen later op in dezelfde club. De luisterpaal biedt de mogelijkheid een album voor een beperkte tijd online te beluisteren. Luister [url=http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/42616642#luisterpaal.42616642]hier[/url] naar [i]No Guts, No Glory[/i] van Krause en [url=http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/42607108#luisterpaal.42607108]hier[/url] naar [i]A Devil's Bargain[/i] van Klein.