U bent hier: Home Nieuws 6e Editie European Border Breakers Awards op EuroSonic Noorderslag 2009
None

6e Editie European Border Breakers Awards op EuroSonic Noorderslag 2009

 
Datum: 04-12-2008

Op 15 januari 2008 worden tien Europese artiesten gelauwerd door de Europese Commissie met een European Border Breakers Award. Dit gebeurt tijdens een awards show op de openingsavond van het EuroSonic Noorderslag festival. De show wordt gepresenteerd door muzieklegende en BBC-held Jools Holland en Jan Fígel, de Europees Commissaris verantwoordelijk voor Educatie, Jeugd en Sport.

Met deze onderscheidingen wenst de Europese Commissie, in samenwerking met de EBU (European Broadcasting Union) artiesten te belonen die er met hun debuutalbum in slaagden buiten de eigen grenzen succesvol te zijn. Tegelijk wil de commissie met de awards de rijkdom en diversiteit van Europese muziek, haar creativiteit en haar bijdrage aan innovatie in de schijnwerpers zetten.

’s Avonds ontvangen de 10 winnaars een European Border Breaker Award tijdens een spectaculaire TV-show die wordt opgenomen in De Oosterpoort te Groningen en die in heel Europa wordt uitgezonden.

De Awards zullen worden uitgereikt door prominenten uit de muziekindustrie en Europees Commissaris Ján Figel. De show wordt opgenomen door de NOS en uitgezonden op zaterdag 17 januari vanaf 20.15 uur.

De voorbije jaren wonnen onder meer Carla Bruni, Tokio Hotel, Damien Rice, The Thrills, Gabriel Rios, The Fratellis, Basshunter, Dolores O’ Riordan en vele andere – nu gevestigde – grote Europese namen een European Border Breakers Award.

Dit jaar is de zesde keer dat de Award wordt uitgereikt. Het is het doel van de Europese Commissie om – in samenwerking met de Europese muziekindustrie – de rijkdom en diversiteit van eigentijdse Europese muziek in de spotlights te zetten. De awards benadrukken de noodzaak om de Europese markt open te breken voor Europese creativiteit en om the mobiliteit van artiesten en hun werk binnen Europa en daarbuiten te stimuleren. De European Border Breakers Awards belonen debuterende artiesten, groepen, platenmaatschappijen, componisten en tekstschrijvers die erin slagen om publiek te bereiken buiten hun eigen land.

De winnaars zijn geselecteerd op basis van statistieken geleverd door de Billboard Information Group en de European Broadcasting Union.