U bent hier: Home

Iedere persconferentie wordt hier in huis meer gehuild dan gelachen

Geplaatst op 2020-07-01 15:42:56
Een maand geleden kwam groen licht voor de horeca. Sauna's en sportscholen mogen vanaf vandaag weer open en als laatste in de wachtrij staan discotheken en nachtclubs, die nog altijd niet weten waar ze aan toe zijn. In een manifest eisen tientallen uitgaansgelegenheden in het land nu duidelijkheid.

'Wij willen 1 augustus open', zegt eigenaar Jeroen van Broekhoven van discotheek Fox in Stadskanaal, die het manifest ook heeft ondertekend. Samen met andere ondernemers is hij woensdag in Den Haag om de noodklok te luiden en met Kamerleden te praten. 

'Klap in het gezicht'

'De afgelopen maanden waren zwaar, heel zwaar', vertelt de discotheekeigenaar. ’Iedere persconferentie is een hele zware klap in het gezicht. Premier Rutte neemt heel veel tijd voor allerlei sectoren, maar wij krijgen geen perspectief. Er wordt hier in huis dan meer gehuild dan gelachen, zal ik je vertellen. Mijn dochtertje rent naar boven als er weer een persconferentie is. Dan weet ze namelijk hoe laat het is.' Discotheek FOX

Fox (zie foto) heeft tot nu toe het hoofd boven water kunnen houden door een buffer die het bedrijf door de jaren heen heeft opgebouwd. Ook kwam de discotheek in aanmerking voor de steunregeling van het Rijk. Toch is het einde in zicht, vertelt Broekhoven. 'Er komt niets binnen en de kosten lopen wel door. Ook het personeel moet worden betaald. Het houdt een keer op.'

Het manifest wordt woensdag op een ludieke manier aan leden van de Tweede Kamer overhandigd. Deejay Paul Elstak draait vlakbij de ingang van het parlementsgebouw en zal proberen zoveel mogelijk lawaai te maken. 'Hopelijk maken we zo veel herrie dat ook Rutte nog even komt kijken.'

Protocol

Koninklijke Horeca Nederland heeft in samenwerking met bedrijven in het uitgaansleven een protocol opgesteld, waarin wordt geschetst hoe de heropening mogelijk kan worden gemaakt. Goede ventilatie, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck behoren tot de mogelijkheden.

'Ik wil sowieso de anderhalve meter niet hoeven handhaven', eist Van Broekhoven. 'Dan komt niemand meer naar de discotheek. Met alle andere maatregelen moet het gaan lukken, denk ik.'

Hoe realistisch een heropening is, vindt hij lastig te zeggen. 'Mensen mogen weer reizen en andere dingen doen, wie zegt dat dat geen besmettingen op zal leveren?'

Het kabinet heeft toegezegd in september opnieuw naar een mogelijke heropening van nachtclubs en discotheken te kijken.

Bron:  RTV Noord. Foto: Google Streetview

Noordelijke cultuurwereld blij met verwachte versoepeling van de coronaregels.

Geplaatst op 2020-06-23 23:27:21

De verwachte bekendmaking van het kabinet om het maximum aantal bezoekers van honderd per 1 juli los te laten, pakt logischerwijs vooral voor zalen met een grote capaciteit goed uit. Theaters en podia in Groningen en Drenthe reageren verheugd.  Peter Sikkema

Popprogrammeur Peter Sikkema van SPOT Groningen is aangenaam verrast. ,,Het gaat alleen wel om zitplaatsen, heb ik begrepen. De Grote Zaal van de Oosterpoort komt dan vol stoelen te staan, dus dansbare bandjes zullen we er niet zien. Maar er blijft genoeg over, dit heel mooi.” 

Sikkema wist op voorhand al hoeveel bezoekers er met nog alleen de anderhalvemeterregel in die zaal passen. ,,Tweehonderdtwintig. Altijd beter dan honderd. Elke verruiming is er een.”

Het wordt een drukke dag, voorspelt hij. ,,We komen snel met een juliprogrammering, let maar op.” Daarbij is er altijd de mogelijkheid om één act meer dan eens op een dag te programmeren.

Willem de Kok Martiniplaza: 'Ik ben heel blij met deze beslissing'

Datzelfde geldt voor MartiniPlaza. Door de ruime opzet van de theaterzaal kunnen daar vanaf 1 juli 470 bezoekers zitten. Directeur Willem de Kok van het Groningse complex weet wat hij morgen als eerste doet. ,,De vlag uithangen.” 

Hij had al een reeks protocollen klaarliggen, toepasbaar op een variatie aan mogelijkheden.

martini plaza

,,Op basis van deze nieuwe norm onderzoeken we met de Theateralliantie of we nieuwe producties kunnen opzetten. Ik ben heel blij met deze beslissing. Met honderd konden we niks. We kunnen ook weer aan beurzen en congressen denken. Hier hebben we op gehoopt. Het is ook goed voor de werkgelegenheid.” De theateralliantie is een samenwerkingsverband van grote theaters in het land.

Dat er aan die anderhalve meter een ‘triage’ is gekoppeld, een mondelinge gezondheidscheck voor iedere bezoeker, deert hem niet. ,,Voor Donar-wedstrijden hadden we daar ook al iets voor klaar liggen.” Dat kost veel extra inzet. ,,Daar gaan we naar op zoek.”

Stadsschouwburg: ‘Er gaat een deur open in plaats van dicht’

Voor de Stadsschouwburg in Groningen scheelt het loslaten van het maximum welgeteld 25 plaatsen: dat worden er 125 dus. ,,Maar we zijn blij dat er meer kan”, zegt programmeur Henk Kuiper. ,,Er gaat een deur open in plaats van dicht.”

Hij heeft in de zomer, eind juli, begin augustus, onder anderen Bert Visscher twaalf keer staan. Die doet dan twee voorstellingen per dag. stadschouwburg

Kuiper: ,,Maar dat kan lang niet altijd, twee op een dag. Dansers hebben vaak rust nodig na een voorstelling. Maar ik heb elke dag wel impresario’s aan de lijn over aan te passen producties. De Kersentuin van ITA (vroeger Toneelgroep Amsterdam, red.) is geschrapt. Dat paste niet op toneel en was ook te duur voor zo weinig publiek. Maar Orkater kijkt bijvoorbeeld of een voorstelling aangepast twee keer kan worden gespeeld.”

In de Kleine Zaal van De Oosterpoort gaan straks overigens precies de ‘oude’ honderd bezoekers.

Bron: Dagblad van het Noorden van 23-6-2020 - fotografen onbekend.