U bent hier: Home

Crowdfunding voor documentaire over poppodium VERA

Geplaatst op 2019-06-24 17:40:28

Promo crowdfundactie 'VERA, a home from home' van CineCrowd op Vimeo.

Voor een nog te maken documentaire over poppodium VERA in Groningen loopt sinds vrijdag 21 juni jl. een crowdfundingactie. Doel is voldoende geld bijeen te halen om nog een seizoen in VERA te kunnen filmen, en daarmee de verhaallijn voor de rockumentary rond te krijgen. Op het platform Cinecrowd kun je de actie financieel steunen, zie https://cinecrowd.com/en/vera.

Regisseur René Duursma is al even bezig met een documentairefilm over VERA. Het is een DIY project, en film maken is niet goedkoop. Om deze  lange documentaire af te maken is er geld nodig. Duursma wil nog een seizoen filmen in VERA, om genoeg materiaal te verzamelen om de verhaallijn rond te maken en vraagt daarbij hulp aan de ‘crowd’.

Waar gaat de documentaire over
VERA: uithangbordVERA lijkt in Nederland nog het enige onafhankelijke underground poppodium dat nauwelijks beïnvloed wordt door commercieel denken of door de waan van de dag. VERA is niet failliet gegaan, en werd niet overgenomen door een grotere organisatie. Daarmee is VERA in bijna 40 jaar tijd een iconisch baken geworden in de alternatieve muziekwereld geworden; van Skopje tot Seattle kijken ze naar VERA, als blauwdruk voor hoe een club eruit moet zien.

Waarom is VERA een succes? Welke processen binnen VERA zorgen ervoor dat de club dagelijks blijft draaien? Door niet alleen naar de geschiedenis van VERA te kijken, maar vooral ook door nú mensen te volgen en patronen te ontdekken probeert de regisseur vat te krijgen op wat VERA zo bijzonder maakt. Opvallend is hoe de mensen die hier werken zich verbonden voelen door de kracht van muziek, maar er gebeurt zoveel meer, er is een bioscoop met alternatieve films, een zeefdrukkerij, een foto afdeling, er is een tappersteam en nog veel meer. Al met al werken er 230 vrijwilligers die samen met de staf de club draaiend houden.

Première eind 2020
De film wordt volgens planning in 2020 gemonteerd. Er komt een grote Groningse première en de film zal worden aangeboden aan de grotere festivals in Nederland en de rest van de wereld. Denk aan een festival als SXSW, de Berlinale, en het IFFR. Daarna zal de film hopelijk draaien op VOD platforms als Cinetree.

De crowdfunding loopt sinds vrijdag 21 juni op het platform Cinecrowd en duurt een maand. Het streefbedrag is 20000 euro.

Awards
Als je geld stort krijg je een beloning, een zgn. award. Er zijn meerdere awards, zoals een kaart voor de première avond, een filmposter, een link naar de film, een clubkaart en zelfs een gouden clubkaart voor de gulste gevers. De gewone clubkaart geeft een jaar lang gratis toegang tot enkele clubkaartconcerten, de gouden clubkaart geeft toegang tot alle concerten in VERA.

René Duursma
Duursma is collectiebeheerder bij de Groninger Archieven en hij beheert film en video van Stad en provincie Groningen.  Daarnaast speelt hij in filmmuziek collectief Kinetophone, is hij mede-initiatiefnemer en moderator  van de Filmclub, een maandelijks clubhuis voor filmmakers in het Grand Theatre en hij heeft in het verleden meerdere films gemonteerd voor Stichting Beeldlijn. Bliksem en Betonrot is een Beeldlijn docu over de Dichters uit Epibreren, die hij samen met Regina Broersma maakte in 2011. Hij werkte ook nauw samen met Alex Pitstra aan zijn (docu)films Die Welt (2013, nominatie Gouden Kalf voor scenario) en Bezness as Usual (2016). In 2018 maakte Duursma een korte Rockumentary over de Kelderbar in VERA.

Tour 66

Geplaatst op 2019-06-04 14:23:00

Medio 1965 zoeken hervormingsgezinde jongeren als provo's en langharige hippies een andere ruimte dan 't Krotje. De Stichting Centrum wordt opgericht met als doel 'een leefklimaat te scheppen waarin ideeën en initiatieven van verschillende jeugdstromingen kunnen floreren'.
 Tour 66
In eerste instantie wil Stichting Centrum een jongerenkelder inrichten in de Tuinstraat, maar de gemeente Groningen weigert een hinderwetvergunning te verstrekken. Hierop richt Stichting Centrum jeugdsociëteit Tour 66 op, in het pand Gelkingestraat 52 (voorheen bloemprikkersfabriek 'Fakirbed', later restaurant De Pauw). De sociëteit opent haar deuren op 5 mei 1966 met een concert van Cuby & the Blizzards. Tour 66

Walthers frisdrankbar.
De jeugdsociëteit is op de eerste verdieping, in een ruimte die aanvankelijk bedoeld is voor exposities en andere cultuuruitingen. Op de begane grond is Walthers frisdrankbar, een gelegenheid waar met name homosexuele jongeren elkaar ontmoeten.

Hardspelend, ruig en baanbrekend.
De jonge talenten, op de foto poserend voor de voorgevel van de jeugdsocieteit Tour 66, vlnr.  Robbie Sénéchal, Robbie Kauffman en Willy van Eeren, die in Tour 66 hun plek hebben gevonden, gaan concerten organiseren in dit pand. Het heeft geen geluidswerende voorzieningen, terwijl de bands die er optreden behoren tot de catagorie hardspelend, ruig en baanbrekend. Er wordt gespeeld door onder andere The Outsiders, Q'65, Ro-d-Ys, Group 1850, the Marvins en Les Baroques. Ook protest -en blueszanger Karel van der Graaf uit Hoek van Holland (later bekend als radio- en televisiepresentator) treedt er op.  Tour 66

Problemen over lang haar.
De bezoekers van 'de Tour' zijn voornamelijk "ongeorganiseerde jeugd", jongeren tussen de pakweg 16 en 25 jaar , die zich niet aangetrokken voelen tot het bestaande - naar hun smaak veel te brave - clubhuiswerk. Een deel van de klanten frequenteert ook de Raedskelder op de hoek van de Gelkingestraat (het latere De Blauwe Engel) en komt voort uit de rock 'n roll scene met onder andere Kees van der Hoef.  Verder komen er middelbare scholieren uit de wat hogere sociale milieus, die thuis problemen hebben over lang haar, kleding en de mate van vrijheid die geboden wordt. Drugsgebruik komt al regelmatig voor. Tour 66

Exit Tour 66.
Tour 66 bestaat nog geen jaar, al in maart 1967 sluit de soos. De sluiting gaat gepaard met veel publiciteit, omdat de Stichting Centrum zichzelf liquideert nadat er een financieel tekort is ontstaan. Hoewel de overheid, jeugdwerkorganisaties en anderen in principe bereid zijn opnieuw te subsidiëren, vindt de organisatie dat er onvoldoende daadkracht binnen de jeugd zelf aanwezig is om een doorstart te maken.

Moois in 't verschiet.
Tour 66 is dan weliswaar dicht, maar de basis voor het ontstaan van Provadya? Groningen is gelegd. Kauffman, Sénéchal, van Eeren en de inmiddels ook bij de jongensclub gekomen Peter Schriemer beginnen her en der in de stad concerten te organiseren.

Fotografen onbekend.