Overzicht

Periode: onbekend - nu
Plaats(en): Winschoten
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Van Dommering tot Dekker: 50 jaar popmuziek in Oldambt

Van Dommering tot Dekker: 50 jaar popmuziek in Oldambt

Poparchief Groningen organiseerde op zaterdag 15 november 2008 samen met een aantal andere instellingen in Café Jan Dekker te Winschoten een middag getiteld ‘Van Dommering tot Dekker – 50 jaar popmuziek in ’t Oldambt’.

’t Oldambt heeft een bijzonder rijke muziekhistorie van nationale en internationale allure. Peter Bootsman van New Adventures raakte de kern van de Oost-Groningse muziekmentaliteit het beste: “Als iemand uit Oude Pekela het kan, dan moet ik dat ook kunnen!” Hij refereerde daarbij aan de legendarisch Ro-D-Ys uit Oude Pekela die een grote invloed hadden op de denkbeelden van Bootsman, maar bijvoorbeeld ook op die van Koos van Dijk. ’t Oldambt hoeft geen tweede viool te spelen ten opzichte van de stad of de Randstad, maar kan ook het middelpunt zijn. In ’t Oldambt zijn ze dan ook trots op het eigen muziekverleden en dat is ook de reden waarom maar liefst 600 mensen tijdens ‘Van Dommering tot Dekker’ bij elkaar kwamen om dit verleden nog eens te vieren. Het was een verbluffend succes. Waar wij gerekend hadden op een opkomst van tussen de 250 en 350 mensen, werden dat er zo’n 600. En er werd zichtbaar genoten van de muziek, de gesprekken en met name ook van het weerzien. Mensen hadden elkaar soms tientallen jaren niet meer gezien. Het was geweldig om te zien hoe hecht de muziekgemeenschap is en was. Wij lieten een documentaire over de Groninger tijd van Herman Brood zien gemaakt door Piet Wichers en stelden een virtuele tentoonstelling samen van archiefmateriaal uit de regio. Maar het draaide voor een deel natuurlijk ook om de muziek. Die was strak, hard, swingend, opzwepend, rock-‘n-roll – opvallend goed voor bands waarvan enkelen voor het eerst sinds jaren weer speelden.

Om 13.00 uur trapten Nicky and the Jesters af met een set van oude bekende nummers, waarbij luidkeels werd meegezongen door de ook toen al goed gevulde zaal. Speedo’s rock-‘n-roll deed het daaropvolgend ook meer dan goed en werd gevolgd door de prachtige set van een begrip in de regio: Second Skin. En dan het klapstuk van de avond, een van de grootste bands die Oost-Groningen heeft voortgebracht: New Adventures. Een strak en gedreven optreden en een geweldig einde van het evenement. De optredens werden enthousiast ingeleid door Koos van Dijk, de legendarische Winschoter manager van Herman Brood. Dit deed hij toepasselijkerwijs in het Gronings. Hij herdacht aan het begin van de middag de muzikanten die niet meer onder ons zijn, een passend eerbetoon. De hele dag werd door Radio Oldambt live uitgezonden en de uiterst capabele journalisten van dit radiostation zorgden voor de verdieping van de middag door middel van interviews met tientallen sleutelfiguren uit 50 jaar popmuziek. Onze complimenten voor de inzet, de professionaliteit en de deskundigheid van dit radiostation. Ook dank aan Hotel Café Jan Dekker, Regionaal Cultuurplan Oost-Groningen, Platform Oost-Groningen, Stichting GAVA, RHC Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur en CHC Oldambt. ‘Van Dommering tot Dekker’ was na de ‘Krotje-middag’ in september 2007 het tweede thema-evenement georganiseerd door het Poparchief. En beide middagen konden rekenen op gigantische bijval. We hopen nog veel meer van dit soort evenementen in de Provincie Groningen te kunnen organiseren, want popmuziek blijft op een een bijzondere manier altijd nauw verweven met de levens van mensen. Ook vijftig jaar later.