Overzicht

Periode: 1988 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief
Adres: Binnenstad, Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Swingin' Groningen

Swingin' Groningen

Swingin' Groningen is een jaarlijks muziekfestival in de Groninger binnenstad.

De eerste aflevering vindt begin september 1988 plaats, met een zeer beperkt budget. Bij de organisatie zijn in den beginne onder meer betrokken Pieter Knollema (voorzitter), Jasper de Vries (bestuurslid en programmeur, was ooit voorzitter van Jazzclub '64), Margriet Wolthuis (bestuurslid en ook als impresariaat betrokken) en pianist Dolf de Vries in een adviserende rol.

Nieuwsblad-recensent Renze de Vries heeft het er maar moeilijk mee, dit "commercieel experiment" met de grote ster alleen voor de VIPs. Dat er desondanks toch ook wel wat goeie muziek te horen valt en De Vrije Hand er hoopgevend bezig is, stemt hem iets milder. 

De volgende editie is er sprake van enige commotie rond een prestigieus en duur project van Dolf de Vries met 14 strijkers, maar programmeur Jasper de Vries neemt per editie de touwtjes steviger in handen. Onder zijn aanvoering groeit het enthousiasme voor het evenement over de hele linie. 

In 1992 dreigt er grote financiele misere te ontstaan, maar men komt met succes uit de problemen en het festival gaat door. Als de grote bierbrouwerij Heineken wordt binnengehaald als hoofdsponsor is het leed helemaal - en voor jaren - geleden. 

Op 5 september 1995 vertrekt "Mister Swingin' Groningen" Jasper de Vries met ingang van onmiddellijk, kort voor de zevende editie van het festival zal beginnen. De aanleiding is een diepe vertrouwensbreuk met het bestuur, dat hem zonder hem zelfs maar in te lichten passeert als programmeur.

Het bagatelliseren ("communicatiestoornis in vrijwilligersorganisatie") door bestuursvoorzitter drs. Groenewold neemt bedenkelijke vormen aan als deze suggereert dat "enige achterdocht" de Vries ook niet vreemd is. Krak. Het vernieuwde bestuur kondigt voor editie 1996 monter aan er "weer een echt volksfeest" van te maken.  

Swingin’ Groningen 2014 gaat niet door na afhaken hoofdsponsor.

wordt vervolgd

Aan dit artikel wordt momenteel verdergewerkt. Kom over een tijdje nog eens terug.