Overzicht

Periode: 1991 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief
Adres: Festival hoofdlokatie: Noorderplantsoen. Kantoor: Akerkhof 12, Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Noorderzon

Noorderzon

Beknopte historie

Noorderzon - voluit 'Noorderzon, Performing Arts Festival Groningen' - ontstaat in 1991 uit cultureel festival de Groninger Zomermanifestatie

Het opzetten van Noorderzon gaat ten koste van het bestaan van de eveneens succesvolle 20 jaar bestaande 'Sterren in het Bos/Park/Meer' muziekfestival-serie. Beide festivals trekken rond de 10.000 bezoekers per dag.

Noorderzon 1991 afficheHet festival begint in 1991 - fijntjes op de Noorderzon website gesteld met weglating van elke referentie aan de naam 'Sterren'  - als  "Een lokaal festival dat destijds bestond uit een aantal zeer geslaagde muzikale zondagen op verschillende plekken in de stad Groningen in combinatie met een afsplitsing van festival ‘De Parade’."  Het muziekfestival "Sterren aan het Meer" vormt vanaf dan een onderdeel van Noorderzon. Het blijkt achteraf gezien te gaan om een soort van sterfhuisconstructie voor de positie van de bewuste (pop)muziek-activiteiten in het Groninger culturele landschap. 

Aflevering twee in 1992 kenmerkt zich vooral door een drastische inperking van het aandeel muziek en meer theater in het Noorderplantsoen. Ook de vier geplande 'Sterren' muziekfestivals elders in de stad worden na een 'pijnlijke afweging' door Noorderzon-directeur Diederik van der Meide geschrapt, wegens een tekort op de begroting en het 'door een ongelukkige samenloop van omstandigheden'  te laat regelen van sponsoring. Het gemeentelijk Beleidsbureau Cultuur toont 'begrip voor de gemaakte keuze'. Voor de nog resterende lokale muziek op Noorderzon wordt door muziekprogrammeur Hielke Wenselaar teruggevallen op een aantal Vrije Hand successen.

De ingehuurde Parade wordt na twee afleveringen afgeschaft en vanaf 1993 begint het theaterfestival een meer eigen vorm aan te nemen, met muziek als bijwagen. Onder van der Meide's opvolger vanaf 2001, artistiek directeur Mark Yeoman, groeit Noorderzon verder uit tot een kunstenmanifestatie met de beoogde internationale uitstraling, waarmee provinciehoofdstad flink op de kaart gezet wordt en die daarvoor de Groninger Cultuurprijs 2015 ontvangt. Het aandeel muziek wordt onder Yeoman wel weer belangrijker, maar blijft op het tweede plan. 

Te constateren valt, dat in keuzes van de groninger politiek 'pop en jazz' en 'lokaal tot landelijk' het hebben moeten afleggen tegen 'theater' en vooral 'internationale uitstraling'. 

Lees ook:

Beno Hofman: Noorderzon komt in '91 niet uit de lucht vallen