Overzicht

Periode: 1993 - 1994
Plaats(en): Groningen
Status: gestopt
Adres: Huize Maas

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Noorderslagting

Noorderslagting

In 1993 wordt het festival Noorderslagting in het leven geroepen, als lokale tegenhanger van Noorderslag. Noorderslagting wordt georganiseerd door Peter van der Heide en Eddy Koekkoek, om de Groningse bands die niet op Noorderslag te zien zijn de mogelijkheid te geven zich in de kijker te spelen op de vrijdag vóór Noorderslag, als de muziekprofessionals toch al in de stad zijn.

Het festival vindt in 1993 en 1994 met groot succes plaats in Huize Maas op twee podia. Het succes van Noorderslagting is ook een statement naar de Noorderslag-organisatie en het initiatief maakt een discussie los over de rol van de Groningse acts op Noorderslag.

De organisatie van Noorderslag toont interesse in het concept van Noorderslagting en neemt het in 1995 over. Peter van der Heide en Eddy Koekkoek zijn dan nog maar zijdelings betrokken. De naam Noorderslagting verandert in Euroslagt en hoewel de Groningse inbreng nog steeds groot is, zien we hier de eerste versie van het grote Europese showcasefestival Eurosonic: een festival-in-een-festival. Nog later, in 2007, wordt het verlangen naar voldoende Groninger inbreng in het festival gehonoreerd via een eigen status als (gratis) satelliet-festival onder de naam Grunnsonic.