Overzicht

Periode: 1986 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief
Adres: Trompsingel 27, Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Noorderslag

Noorderslag

Het Noorderslag festival is sinds 1986 dé graadmeter van wat Nederland aan popmuziek biedt.

Voor meer info per editie: klik hierboven in de menubalk op de tab 'Per jaar'.

In 1982 wordt de Stichting Pop Groningen opgericht om het gat te dichten tussen de vele kleinere podia als Vera en Simplon en de grote als de Oosterpoort en de Evenementenhal/Martinihal. Met name voor de groepen met een bezoekersaantal tussen de 500 en 1500 personen is er in Groningen nauwelijks een rendabele zaal te vinden.

De stichting, bestaande uit onder meer Robb KauffmanPeter Smidt en Eddy Koekkoek, organiseert concerten in Huize Maas en gaat zich toeleggen op festivals, zoals Sterren aan het Meer. Met de komst van de nieuwe Oosterpoort-directeur Pim van Klink wordt samen met de stichting een nieuwe visie neergezet. Dit heeft tot resultaat dat bands die om een of andere wijze niet in Groningen kunnen optreden nu wél op een festival hun muzikale kwaliteiten ten gehore kunnen brengen.

Wedstrijd
In 1986 organiseert de stichting samen met de Dienst Stadsschouwburg / De Oosterpoort in de Oosterpoort het festival Holland-België, vormgegeven als een wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische popbands. Het blijkt een groot succes. Er zijn op dit eerste festival geen Groningse bands te zien of het moeten al The Scabs geweest zijn (voorheen Social Security), een groep met een enigszins Gronings verleden.

Een jaar later is het wedstrijd-element gebleven, zij het dat nu Groningen en Friesland muzikaal tegen de rest van Nederland strijden. vanaf 1988 is de opzet een regulier festival met een selectie van wat er op dat moment aan talentvolle acts in Nederland actief is.

In november 1988 is er Eurorock, een festival met Europese bands in de Oosterpoort. Gevolg is dat er in januari 1989 geen Noorderslag plaatsvindt.

Seminar en Popprijs
Met de introductie in 1990 van een seminar dat voorafgaat aan het festival en dat bedoeld is voor iedereen die zich professioneel met popmuziek bezighoudt, ontstaat een landelijk bekende manifestatie. Het seminar is een idee van Peter Smidt.

In 1992 organiseert Conamus (een stichting die zich bezighoudt met de promotie van Nederlandse popmuziek) het festival voor het eerst mee. Voor het eerst ook wordt in de Oosterpoort de Popprijs (voorheen B.V. Popprijs) uitgereikt tijdens Noorderslag. Winnaar van de cheque van 5000 gulden en een bronzen beeld van kunstenaar Theo Mackaay is het Amsterdamse The Ex. Een jaar later doet Stichting Pop Groningen niet meer mee in de organisatie, Peter Smidt stapt over van de stichting naar Conamus.

Noorderslag biedt in 1993 plaats aan 28 of 30 artiesten (het affiche is daar niet eenduidig over). Onder hen The Scene, die de Popprijs wint. In reactie op het feit dat steeds minder Groninger acts op Noorderslag worden geprogrammeerd, roepen Peter van der Heide en Eddy Koekkoek in 1993 het festival Noorderslagting in het leven. Op de vrijdag vóór Noorderslag, wanneer de muziekprofessionals en bobo's toch al in de stad zijn voor het seminar, krijgen Groninger bands de kans zich in Huize Maas in de kijker te spelen. Het initiatief is ook een statement naar de Noorderslag-organisatie en maakt een discussie los over de rol van de Groninger acts op Noorderslag. Uiteindelijk resulteert dit, via Euroslagt, Euroslag en Eurosonic, vele jaren later in het gratis satellietfestival Grunnsonic.

De Popprijs van 1994 is een prooi voor Bettie Serveert. 2 Unlimited is een jaar later de eerste dance-act die de Popprijs mee mag nemen.

Voor Noorderslag is het in 1996 de 10de editie. In die tien edities is het festival gegroeid van 21 naar 35 acts.

De daaropvolgende jaren groeit het festival gestaag richting 40 acts per editie. In 2001 krijgen Arling & Cameron de Popprijs. Door de populariteit van de festivals dreigt de Groninger pop opnieuw in het gedrang te komen en in 2003 weet de provinciale popkoepel Groverpop op de valreep nog een eigen pakket aan Groningse bands onder te brengen bij Eurosonic.

In 2007 wordt het Groningse satellietfestival van Eurosonic getiteld GrunnSonic aan de line-up toegevoegd. GrunnSonic wordt sindsdien geprolongeerd.

Sinds Noorderslagweekend 2008 wordt door de redactie van Poparchief Groningen extra aandacht aan het festival besteed.

Vanaf 2009 heet het festival officieel EuroSonic Noorderslag. Dat jaar vindt ook voor het eerst de uitreiking van de European Border Breakers Awards plaats tijdens het festival.

In 2011 viert Noorderslag haar 25-jarig jubileum. Poparchief Groningen biedt voor deze editie een mobiele app, waarmee actuele en historische informatie kan worden geraadpleegd over het programma, de podia, de bands en Eurosonic Noorderslag zelf.

Bronnen:
Koen van Krimpen, Nothing going on in the city,  Groningen 2003.
De Krant van Toen
Poparchief Groningen