Overzicht

Periode: 1967 - onbekend
Plaats(en): Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Groninger Zomermanifestatie

Groninger Zomermanifestatie

De Groninger Zomermanifestatie is een cultureel festival, dat loopt van eind jaren zestig tot midden jaren negentig. Het komt voort uit de spraakmakende theatrale beeldende kunsttentoonstelling in de openlucht 'Beeld en Route' in 1967, naar idee van het toenmalig hoofd Bureau Culturele Zaken Pier Tania. In de organisatie van het festival zijn de gemeente en diverse plaatselijke culturele instellingen vertegenwoordigd.  

Belangrijk onderdeel sinds 1974 is de veel mensen trekkende openlucht-popfestivalserie  Sterren in het Bos en opvolger Sterren in het Park, die wordt georganiseerd door Robb Kauffman en Peter Schriemer.

Ondanks het artistieke en publieks-succes wordt de "Sterren" geen financiele zekerheid geboden en moet de subsidie elk jaar op incidentele basis worden bevochten, zelfs na 15 jaar. Terwijl de publieksaantallen stijgen tot gemiddeld 10.000 bezoekers per aflevering, verslechteren de  geboden mogelijkheden voor het popfestival sinds 1982 zo'n beetje per editie. In 1994 verdwijnt de popmuziek-programmering zelfs geheel uit het pakket en kiest men ervoor theaterfestival Noorderzon prioriteit te geven. 

'Noorderzon heeft het beste popfestival gekilled dat Groningen ooit gehad heeft', zegt Robb Kauffman.