Overzicht

Periode: 1986 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief
Adres: Trompsingel 27, Groningen Diverse lokaties in Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals ESNS - Eurosonic Noorderslag

ESNS - Eurosonic Noorderslag

In 1982 wordt de Stichting voor Pop Groningen opgericht om het gat te dichten tussen de vele kleinere podia als Vera en Simplon en de grote als de Oosterpoort en de Evenementenhal/Martinihal. Met name voor de groepen met een bezoekersaantal tussen de 500 en 1500 personen is er in Groningen nauwelijks een rendabele zaal te vinden.

De stichting, bestaande uit onder meer Robb KauffmanPeter Smidt en Eddy Koekkoek, organiseert concerten in Huize Maas en gaat zich toeleggen op festivals, zoals Sterren aan het Meer. Met de komst van de nieuwe Oosterpoort-directeur Pim van Klink wordt samen met de stichting een nieuwe visie neergezet. Dit heeft tot resultaat dat bands die om een of andere wijze niet in Groningen kunnen optreden nu wél op een festival hun muzikale kwaliteiten ten gehore kunnen brengen.

In 1986 organiseert men in de Oosterpoort het festival Holland - Belgie, vormgegeven als een wedstrijd tussen Nederlandse en Belgische popbands. Dit blijkt een groot succes. Er zijn op dit eerste festival geen Groningse bands te zien of het moeten al The Scabs geweest zijn (voorheen Social Security), een groep met een enigszins Gronings verleden.

Op het tweede festival van 1987 staan meer Nederlandse en meer Groningse bands. Er ontstaat een competitie tussen bands uit het Noorden en de rest van Nederland. In 1988 herhaalt dit verschijnsel zich. In november 1988 is er Eurorock, een festival met Europese bands. Gevolg is dat er in januari 1989 geen Noorderslag plaatsvindt.

We schrijven 1990. Het competitie-element verdwijnt, het wordt meer festival. Met de introductie (door Smidt) van een seminar dat voorafgaat aan het festival en dat bedoeld is voor iedereen die zich professioneel met popmuziek bezighoudt, is een landelijk bekende manifestatie geboren.

In 1992 gaat organiseert Conamus (een stichting die zich bezighoudt met de promotie van Nederlandse popmuziek) het festival voor het eerst mee. Het jaar daarop doet de Stichting voor Pop niet meer mee in de organisatie. Smidt komt in dienst van Conamus.

Naast Noorderslag wordt in 1993 het festival Noorderslagting in het leven geroepen, als tegenhanger van Noorderslag om de Groningse bands die niet op Noorderslag te zien zijn de mogelijkheid te geven zich in de kijker te spelen op de vrijdag vóór Noorderslag. Het initiatief maakt een discussie los over de rol van de Groningse acts op Noorderslag en dit resulteert uiteindelijk vele jaren later in het gratis satellietfestival Grunnsonic.

In 1996 wordt Euroslagt omgedoopt door Euroslag en vinden optredens plaats op vier podia: Huize Maas, Vera, De Spieghel en De Mingel. Voor Noorderslag is het de 10e editie.

In 1997 zien we dat het aantal podia voor Euroslag verder wordt uitgebreid. Naast Vera (met twee zalen) doen nu Vindicat, De Spieghel, The Palace, Huize Maas (ook met twee zalen) en de Kelder mee.

In 1998 vindt er opnieuw een forse uitbreiding van de podia plaats: Huize Maas (met twee zalen), Vera, Grand Theatre, Vindicat, muziekcafé Koekkoek, het Platformtheater, Simplon en De Mingel.

In 1999 verandert de naam van Euroslag in Eurosonic. Er zijn nu elf podia betrokken bij Eurosonic. Nieuw zijn Café Koster, De Troubadour en het News Café.

Ook in 2000 breidt vooral Eurosonic zich steeds verder uit. Podia zijn nu: het Grand Theatre, Vera, Simplon, Huize Maas, De Spieghel, het USVA-gebouw, De Machinefabriek, het News Café, het Platformtheater, Grunneger Sproak, Café Koster, De Benzinebar en de Troubadour.

In 2001 krijgen Arling & Cameron de popprijs. Door de populariteit van de festivals dreigt de Groninger pop opnieuw in het gedrang te komen en in 2003 weet Grover Pop op de valreep nog een eigen pakket aan Groningse bands onder te brengen bij Eurosonic.

In 2007 wordt het Groningse satellietfestival van Eurosonic getiteld GrunnSonic aan de line-up toegevoegd. GrunnSonic wordt sindsdien geprolongeerd.

Vanaf Noorderslagweekend 2008 wordt door de redactie van Poparchief Groningen extra aandacht aan het festival besteed. Lees hier een vooruitblik en lees hier onze terugblik op wat de media vonden van deze editie.

Vanaf 2009 heet het festival officieel EuroSonic Noorderslag. Dat jaar vindt ook voor het eerst de uitreiking van de European Border Breakers Awards plaats tijdens het festival.

Bronnen: Nothing going on in the city (Koen van Krimpen, t/m 2003)/De Krant van Toen/Poparchief Groningen