Overzicht

Periode: onbekend - nu
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals CLASH

CLASH

De Oosterpoort presenteerde op 3 december 2005 de eerste editie van CLASH, een spectaculair multimediaal dancespektakel met dj’s, vj’s, live-acts, installaties en (theater)performances.

Eerder heette het festival Art Party. In 2005 werd de naam veranderd in CLASH en werd het feest voor het eerst gehouden in de Oosterpoort als onderdeel van het jongerentheaterfestival Jonge Harten. Doel is jongeren in aanraking te brengen met verschillende vormen van cultuur.

De eerste editie van CLASH in 2005 was een groot succes. Er was veel te zien op het gebied van muziek en theater. Er waren optredens van o.a. Luke Slater, The Freestylers en Speedy J. De stijl was vooral techno, drum ‘n’ bass en electroclash.
Ook het jongerentheater was goed vertegenwoordigd.

De uitverkochte editie van 2006 was wederom zeer geslaagd. Drie zalen gevuld met muziek, dance en theater. Bands als Audio Bully’s en Goose zorgden voor een volle dansvloer.

Daarnaast was er ook weer genoeg aanbod op het gebied van theater en (beeldende kunst). Zo was er ervaringstheater van o.a. Pipslab en waren er performances van Zure Room en Poolse vis te zien. Van Zoro Feigl stond er een reuzensuikerspinmachine.

Op 1 december 2007 vond de derde editie plaats, wederom in de Oosterpoort. Alle ruimtes werden weer volop benut. Namen als Collabs,
Joris Voorn, Thunderheist (en uit Groningen:) Adept en Noisia stonden garant voor een geweldige dance-avond. De muziekprogrammering was in handen van Joey Ruchtie (Noorderslag, Noorderzon, New Attraction, Rotown)

Verslag CLASH 2007
Lange rijen voor de oosterpoort, CLASH was wederom uitverkocht.

Sexy dames op roller-skates ontvingen de gasten en deelden spekjes en programma’s uit.

In de hal stond een groot ruimteschip, dat leek op een paddestoel. Het project heet Reverse. Hierin konden bezoekers zich terugtrekken voor een zelfreflecterende sessie over wat nu echt belangrijk is in je leven. Er konden acht personen tegelijk in en dus was het bezoeken van Reverse slechts voor enkelen weggelegd.

Even verderop kon je door middel van een sms oud Hollands tegelbehang laten printen. De gecreëerde behangbanen werden ter plekke geprint en opgehangen. Een tekst die erop te lezen was luidde: “Ik heb zoveel schijt dat ik stront te kort kom”.

Ook op de bovenverdieping was van alles te beleven. Theater, kunst, tosti’s en een centrifuge. In de centrifuge bepaalde je zelf de snelheid. De bedoeling is dat je je snelheid zodanig beheerste dat de twee geprojecteerde beelden vóór je samen werden gevoegd tot een geheel. Een soort puzzelspel waar je behoorlijk duizelig van werd.

Op enkele televisieschermen kon je met een koptelefoon kijken en luisteren naar typetjes die geestig werden overdreven door een jongedame die zich steeds in een andere setting blootgaf Dit werd over het algemeen erg grappig bevonden.

Omdat veel installaties maar een beperkt aantal bezoekers konden huisvesten bleef een groot deel van het publiek onbereikt. Dit kwam ook doordat de installaties al om half een sluitten.

Het publiek was zeer divers. Het muzikale gedeelte bestond voornamelijk uit dance, techno, break-beat en drum ‘n’ bass. Een groot deel van het publiek kwam voor DJ’s als Noisia, Mr. Oizo, Joris Voorn en Jeff Mills. Er werd dan ook flink gedanst en gejoeld. Het Fries/Groningse Adept maakte er een mooie show van en het publiek reageerde erg enthousiast. Er werd geestdriftig gedanst.

Het Groningse drum ‘n’ bass-trio Noisia sluitte de avond knallend af en gooide er, na de aanwijzing van de stagemanager nu echt te moeten stoppen, nog even een nummertje van de huilende rappers tegenaan.

De sfeer was aangenaam gemoedelijk. Veel mensen leken elkaar te kennen, er heerste een beetje een ‘ons kent ons’-atmosfeer. Iedereen liep lekker rond van de grote zaal, naar de kleine en de tussenzaal. Hier en daar waren mensen uitgebreid aan het chillen, kletsen en drinken op de relaxte banken en stoelen. Lekker rondkijken en misschien bekenden tegenkomen.

Kijk voor meer informatie over CLASH 2007 op de website van CLASH of op de site van Jonge Harten. Ook is hier nog meer informatie te vinden over CLASH 2006.

CLASH vindt niet plaats in 2008, omdat het programma niet goed genoeg dreigt te worden. Het festival staat gepland op zondag 12 april 2009.

In 2011 trekt het festival meer bezoekers dan bij eerdere edities. Bijna 3000 bezoekers en een brede programmering zorgen ervoor dat de vijfde editie een groot succes is. Naast internationale dance-acts als Sanja Mitrovic, Bloody Beetroots Death Crew 77, Tiga, Baskerville en Goose is er een divers aanbod van performance art, videokunst, theater, beeldende kunst en videoinstallaties.