Overzicht

Periode: onbekend - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsfestival

Op 5 mei vindt sinds 1991 het Bevrijdingsfestival plaats in het kader van de landelijke viering. Natuurlijk wordt bevrijdingsdag in Groningen ook voor 1991 met muziek gevierd. De informatie die Poparchief Groningen tot dusver heeft weten te vergaren, vertoont nog wat hiaten. Aanvullingen van de lezers zijn van harte welkom! 

De jaren zeventig

In 1970 wordt ter gelegenheid van het vijfde lustrum van de bevrijding flink uitgepakt. De Vismarkt wordt die dag Vrijheidsmarkt, met als thema "Vrijheid ook voor de ander". Er staan kramen van actiegroepen, voorlichtingsclubs en politieke stromingen, er is een speakers corner, theater en veel muziek. Er gaan geruchten over verkoop van marihuana door Chappaqua en neuken in het openbaar door leden van "Sex en Oproer", maar dat blijkt loos alarm. Op en rond de Grote Markt en Vismarkt wordt op vier podia populaire muziek gespeeld door: een naamloos Surinaams orkest, The Music Stars, het Noorder Ballroom Orkest, Act of God en als landelijke toppers The Buffoons en Neerlands Hoop in Bange Dagen in de Korenbeurs. In de Harmonie staan in het middagprogramma Anneke Grönloh, Tobi Rix en Willy Weits.  's Avonds spelen er The Seaside Six en als uitsmijter de bekende Engelse band The Fortunes.

In het kader van de 5 mei festiviteiten van 1975 organiseert Eddie Meijer voor ruim 2000 popliefhebbers de "Groninger Popgroepen Presentatie". Voor het Stadsparkpaviljoen spelen de groepen G.G. de Luxe, Rockin Tigers, Magma, Eternity, Eastgate, Clinch Mountain, Exora en hoofdact Solution.  Progenitive hoeft niet meer op te treden omdat het inmiddels te koud en te laat is geworden.

De jaren tachtig

In deze jaren worden de meeste popconcerten ter gelegenheid van bevrijdingsdag gehouden in het Noorderplantsoen, en onder auspicien van het 5 mei-comite georganiseerd door het Popburo

1980
Lustrum-editie 1980 wordt uitgebreid gevierd. Door het Popburo wordt 's middags een - volgens de organisatoren prettig, rustig en plezierig verlopen - popfestival georganiseerd op het grote grasveld in het Noorderplantsoen met Vortex, Church Hill, Rose Tattoo, Hooper Band, Firestone en Teije's Mess Express. In de Evenementenhal is 's middags een bejaardenprogramma met orkest Late Night Set, zangeres Anneke Grönloh en accordeonduo De Kermisklanten. Avonds is er Bevrijdingsbal met medewerking van the Free Floatin' Jazzband, The Silver Leaf Brass Band, de Aruba Adventures Steelband en Het Fluitekruidt.

1981
Op dinsdag 5 mei 1981 is er een flink feest in het Noorderplantsoen. Gruppo Sportivo en The Visitor zijn de hoofdacts. Lokale bands als Fandango, Bonnie and the Boersma's en Bee Brunett treden op. The Voiz treedt op en Theater Werk in Uitvoering staat er met hun programma Overlast. Ook is er een optreden van het Chileense koor Vientel de Pueblo. En de Canadese rockzangeres Dianne Heatherington treedt op.

1982
In 1982 bijt Elise het spits af en treden de Groninger bands Second Skin, La Danza Moderna en Katzenjammerkidz (vervangt Qua Dance) op. Ook staan Rooie Rinus & Pé Daalemmer op het programma. Powerplay en de Margriet Eshuis band zijn de hoofdacts. Voor de aanwezige koningin Beatrix, Prins Claus, leden van kabinet van Agt c.s. is er in de Martinikerk een grotendeels klassiek programma, met als lichte muziekbijdrage een optreden van Lianne Abeln. Als avondgebeuren houdt het 5 mei comite een straatmuziekfestival op de Grote Markt en omgeving.

1983
In 1983 wordt door gemeentelijke bezuinigingen voor het eerst een kleine entree geheven. Niettemin stromen zo'n 2500 toeschouwers naar de tent in het Noorderplantsoen. Hoofdact is Het Goede Doel, Groninger bands Qua DanceNon Alignment Pact, 12" From Heaven en Big Domela zijn de lokale helden.

1984
In 1984 is er een alternatiever programma met La Nuit Americaine en Claire Obscure. Ook treden de Halloween Blues Band, Mystery Machine en After Midnight op. De hoofdact is hardrockgroep Vandenberg.

1985
Opnieuw wordt het Bevrijdingsfestival georganiseerd door het Popburo. Dit jaar is gekozen voor het houden van een presentatiedag voor Groninger groepen in de Oosterpoort. Naast diverse video’s van concerten van Groninger en internationale bands en clips in de entree is er een concertprogramma in de kleine zaal, de foyer en de grote zaal. In de kleine zaal staan vanaf 15.00 uur I Spy, The Beatniks, Splitsing en Sabrosa. In de foyer staan Tocaro, Change of Air (voorheen Sjors, Sjimmie en Kuifjes), Spex en Crimes of Nature. Om 23.00 uur gaat de grote zaal open waar De Dijk en de Time Bandits staan. Elders, in de Evenementenhal, wordt door Jacques J. d' Ancona het Bevrijdingsbal gepresenteerd, met medewerking van The Silver Leaf Brass Band, een tiroler kapel, een playback-act en zangeres Donna Lynton.

1986
Voor de oudere Stadjers is er in de Evenementenhal onder meer het kindercircus Santelli en Gruno's Postharmonie. Op de Grote Markt is er 's avonds het programma "Swing it oet" met onder anderen The Barber Shop Singers en The Big Band Metronome.

1987
Speciaal voor de bejaarden is er 's middags in de Evenementenhal een gezellige bijeenkomst gepresenteerd door Gerard Sampon, met optredens van het Groningsch Salonorkest Pluche, de folkloristisch dansgroep Hai la Joc, Theo Jansen als Gilbert O' Sullivan, het Noord Nederlands Opera en Operettekoor en The Rhythm Club op. Het laatste orkest speelt uitsluitend nummers uit de bevrijdingstijd.  's Avonds treden op de Grote Markt verschillende artiesten op, zoals de Stageband, The Misty Four en het Trio Lex Jaspers met Edwin Rutten.

1988
De middag voor oudere Groningers in de Evenementenhal heeft op het programma de Folkoristische Dansgroep "de Baonopstekkers", Hans Frijling, Combo Theo Hoekstra en de Groninger Zigeunerkapel „Cserebogar" op. 's Avonds wordt in het centrum gespeeld door o.a. de looporkesten Blauhuster Dakkapel en Pax Jazzband.

Vanaf de jaren negentig

Vanaf 1990 wordt Bevrijdingsdag erkend als een nationale feestdag (één keer in de vijf jaar zijn alle Nederlanders vrij op deze dag) en sinds 1991 is er sprake van een landelijke serie Bevrijdingsfestivals, georganiseerd in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een aantal onderdelen (zoals de helicopteract) is landelijk hetzelfde, voor het overige is de lokale organisatie verantwoordelijk. In Groningen wordt dit de stichting Vier 5 Mei.  De eerste jaren is Stichting Groninger Poppodia de organisator. Sinds 2001 is Diederik van der Meide (voordien Noorderzon) directeur van het festival.

1991
Openingsact is de in Groningen in ballingschap levende Koerdische zanger "Diyar" Musto Dadar. Ook het kwintet van Johan Huizing: The Freedom Riders speelt er samen met een complete harmonie uit Feerwerd. Artiest Ramiko Maka uit Guinee Bissau speelt, evenals Adrian Borland. Rock wordt gespeeld door Heads Up. En Alan Laurillard speelt er met zijn band Dou Dou Dou Dou Afrologic Orchestra. Er komen volgens de krantenberichten uit die tijd zevenduizend mensen naar het Noorderplantsoen.

Dit is ook het startjaar van de inmiddels traditionele helicoptervluchten, waarbij bekende muzikanten op een dag meerdere festivals in het land aandoen. De populaire Terschellinger zanger Hessel is de eerste artiest die per helicopter het land doorgaat. Hij komt ook in Groningen. De groep Sjako treedt die dag ook op maar is niet bereid te wijken voor Hessel. Omdat Hessels aankomsttijd niet bepaald is, moet Sjako stoppen en dat wil de band niet. Uiteindelijk is het toch geregeld.

1992
In 1992 zijn er tienduizend mensen in het Noorderplantsoen. Er staat een geuzenkoor, Hans Hoeksema presenteert zijn slagwerkstuk met medewerking van Harry Arling. Zombi Squad, Hallo Venray en het Amsterdams-Ghanese Akwaaba spelen ook deze dag. De slotact is Dead Moon.

1993
In 1993 is er opnieuw een 5 mei-feest in het Noorderplantsoen. Er wordt een nationale bevrijdingssong gecomponeerd die in Groningen door de Full Colour Session Band wordt uitgevoerd met gasten als Elijah, Lia Ona, Ben Campbell, Idrissa Magassa en Rudy Lentze. Lentze bedenkt een alternatieve tekst op het lied dat uitgevoerd wordt. Verder treden de Argentijnse bandeonist Gustavo Toker en de Groninger The Hasan Band op. Als laatste toevoegingen aan het programma worden Chris Spedding en Robert Gordon met band geboekt.

1994
In 1994 dreigt het festival niet door te gaan, wegens het afhaken van het Centrum Amateurkunst CAK. Door ingrijpen van Willem Wessels van de Stichting Groninger Poppodia, die Peter Sikkema in de arm neemt als muziekcoordinator, slaagt men erin om in slechts vier dagen tijd een noodeditie in elkaar te zetten. In het Noorderplantsoen wordt gespeeld op drie podia. Hoofdact is de Amerikaanse band The Paladins. De aftrap vindt plaats door de "helicopteract" van dat jaar, de Groningse band de Jazzpolitie. Verder staan op het programma: Rai One, Mau Mau, Fra Fra Sound, Baraná, NV Barré en Roy Gullane. Het Buurtoverleg Noorderplantsoen heeft ook een podium in een koepeltent, maar over de programmering hiervan ontbreekt het ons aan gegevens.

1995
In 1995 vindt het Bevrijdingsfestival in het Noorderplantsoen plaats. Optredende artiesten zijn het Amsterdams/Zaanse De Dijk, YgdrassilJammah Tammah, Selector, Defunkt, Sexteto Canyenque, Da Zombi Squad, en Firebirds.

1996
In 1996 staat als hoofdact Third World op het programma. Verder treden op: Prophets of da City, 24-7-SPYZ, Benjamin B, James Armstrong, Sjchroumpf, Krontjong Devils, Plekoe Plekoe, Gye Nyane Band en Vartina.

1997
Bevrijdingsfestival 1997 vindt ook weer in het Noorderplantsoen plaats. Toots & the Maytals en Van Dik Hout zijn de hoofdacts. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Vier 5 Mei, in samenwerking met de Stichting Pop=Prima, Stichting Kleurrijk Groningen en jongerencentrum Simplon. Peter Sikkema programmeert de dag. Elke organiserende partij heeft zijn eigen podium en het is Simplon-act Gravy uit Winschoten die om 12.30 uur het spits afbijt. Van Dik Hout (dit jaar de helicopteract) staat al direct als tweede geprogrammeerd. Hierna treedt een keur aan muzikanten op waaronder: Groninger folkband Rudi Benimm Dich, King Tay and Afro Roots uit Nijmegen, het Franse Marousse nogmaals in Groningen na het succes op Euroslag 1996 (de voorloper van Eurosonic), het Groninger trio Skinlärm, het uit tien personen bestaande Roemeense orkest Taraf de Haidouks, het lokale Tympanic, Rudy Lentze is van de partij met zijn band Bwana 3, het uit België afkomstige Metal Molly, Groninger nominatie voor de Grote Prijs van Nederland rapgroep Black Orpheus, de haast vertrouwde reggae en rumba van Groninger zanger Elijah met zijn band, de frisse energieke sixties covers van de lokale The Beatkings en als slotact Toots & the Maytals.

1998
In 1998 is het bevrijdingsfestival op het CiBoGa-terrein met Simplon en het Platform Theater in de nabijheid. Het programma is opnieuw samengesteld door Peter Sikkema. Er zijn twee podia, het hoofdpodium en het zogenaamde paviljoen. Het lokale Whipster mag het festival openen gevolgd door IsOokSchitterend (IOS). Dan volgen 7 Zuma 7, Goldfish uit Hoogezand, Die Anarchistische Abendunterhaltung, de negen man sterke band Sierra Maestra uit Cuba, zangeres Liesbeth Esselink als Solex, de Britse folkact Oysterband, de lokale jungle-act Symbiotic, en eveneens 'oet stad' ons eigen Jammah Tammah met ska en house act G-Town Madness en tot slot de Engelse Ozric Tentacles. Op de beide nabijgelegen podia is er vanaf tien uur het Freedom Dance Festival. In Simplon is er techno en in Het Platform Theater jungle. Het Platform Theater heeft naast het Bevrijdingsfestival die dag een eigen festival met twaalf bands onder de naam The Best of Rode Oortjes 94-98 Vrijheidsfestival. De groepen die hieraan deelnemen zijn: Myst, Ceiling, Majestic Paradigma, Noint?, Biobak, Hype Scandal, Baste No. 8, Sostenuto, De Hubba Bubba Jongens, Vicious Visjes, Some Like it Not en Sjchroumpf!.

1999
Dit jaar vindt het Bevrijdingsfestival in het Oosterparkstadion plaats, wederom met een hoofdpodium en een kleiner podium (de dancetent). Het is het Groningse Lawn dat om 13.00 uur het festival mag openen. Bellatrix, een uit IJsland afkomstige rock-'n-rollband is de tweede act. Hierna treedt de Fulla Band (een formatie afkomstig uit West-Afrika). Na de verrassingsact treedt de Engelse skaband The Selecter op, gevolgd door opnieuw stevige rockmuziek van de Noorse band Autopulver. Het is de Drentse rock van Skik die dit festival afsluit. In de Dance-tent staat het Engelse Dubmerge, het locale Rap Fragmentz, Project 2000 uit Amsterdam, het Groningse Planet Beyond, Sonar Lodge en tot slot Stanza8. Kijk voor meer informatie op de website van Bevrijdingsfestival 1999.

Vanaf het nieuwe millennium


2000
Deze editie van het festival wordt voor het eerst online uitgezonden door Iprecom. Opnieuw is de locatie het Oosterparkstadion en ook dit jaar zijn er weer twee podia: de Parkstage en de Mainstage. Het is DJ Project dat het spits af bijt, dit jaar op de Mainstage. Op dit podium volgen dan het Noorse hardrockgezelschap Gluecifer, het Zeeuwse Bløf, het Ierse The Prayerboat, het Deense Kashmir en de Engelse The Popes. Op de Parkstage staan het van oorsprong uit Zaïre afkomstige Fries/Groningse duo Alliance Nord Sud, het locale Jimmy Barock, de Afro-Cubaanse klanken van Bayuba Cante, de lokale metal van Hellectric en de blues van André Williams. Er is dit jaar ook weer een Vrijheidsfestival in het Platform Theater met de bands: Sostenuto, Skabouters, A Pin’s Fee, Beyond Infinity, He Relff, Orkesta Telento Nueve. Kijk voor meer informatie op de website van Bevrijdingsfestival 2000.

2001
In 2001 vindt het festival voor het eerst plaats op de Drafbaan in Groningen. Er zijn dit jaar twee podia: de Mainstage en de Parkstage. De middag begint op de Mainstage met het Amsterdamse Coparck. Verder staan op dit podium de Engelse band The Levellers, de Nederlandse rockband Kane, Bela Fleck & the Flecktones uit de Verenigde Staten, het Belgische Das Pop en, als uitsmijter, het locale Green Hornet. Op de Parkstage staan het uit Australië afkomstige Groove Terminator, het locale StAD, het Rotterdamse Wyatt, A Pin’s Fee uit Stadskanaal en het Friese Luie Hond. In het Platform Theater is er ook weer een Bevrijdingsfestival met Sane Insanity, Sostenuto, Beyond Infinity, Noon, Grey en Nomen. The Levelers moeten wegens ziekte verstek laten gaan. 

2002
Opnieuw twee podia, dit keer de Weststage en de Eaststage. Ook dit jaar is het programma zo opgesteld dat er geen twee bands op dezelfde tijd spelen. Om 13.30 uur opent New Cool Collective het festival op de Weststage. Deze band is dit jaar de helicopteract. Op dit podium staan verder Damian 'Jr Gong' Marley (zoon van Bob Marley), de lokale reggae helden Zebra, het Amerikaanse Fertile Ground en het Finse The Bomfunk MC’s. Op de Eaststage staan, The Sheila Divine, de Groningse punkband Cassady, hiphop-act Extince, het Vlaamse Millionaire rond Tim Vanhamel en het Amerikaanse Zen Guerrilla.

2003
Al weer het derde Bevrijdingsfestival in het Stadspark op de renbaan. Dit jaar met een Indoorstage en een Mainstage. Het Groningse Henkus opent het festival, gevolgd door de Siciliaanse trompetist Roy Paci met zijn funky band, de Drent Daniël Lohues, Within Temptation, de locale rock van De Straaljagers, de Belg Ozark Henry, het Britse Panjabi MC, hip-hop van GZA/Genius van The Wu Tang Clan en tot slot Osdorp Posse. 

2004
Het Groningse Sanctio en Mass of Critics openen het festival in 2004. Helicopteract is de Hollandse zangeres Tasha met haar band Tasha's World. Zij is de tweede act op het hoofdpodium met daarna OlaBOLA, Modena City Rambles, Krezip, De Amsterdam Klezmer Band, Tim Christensen, The Legendary Shack Shakers en tot slot de Heideroosjes.

2005
Hemelvaartsdag en 5 mei vallen dit jaar samen, met als gevolg een enorm publiek van maar liefst 35.000 bezoekers. De organisatie pakt dit jaar flink uit en werkt samen met Groverpop. Er zijn ditmaal drie podia: De Mainstage, Muziekpodium Concourslaan en het door Groverpop geprogrammeerde Local Heroes-podium. Op de Mainstage opent het locale Planet Orange het festival, gevolgd door de Amerikaanse Young Blood Brassband, de Belg Gabriel Rios en Beef. Daarna volgen optredens van het Engelse Colour of Fire, Bettie Serveert, Opgezwolle en het Spaanse Cheb Balowski. De La Soul doet de slotact. Op het Local Heroes podium staan Dirty Love Letters, Mass of Critics en De Alliantie, Une, My Sister Harold, Black Belt Johnson en Mullhouse. Op de Concourslaan staan Popkoor Zingen en Zo, de 10 jaar oude Danny Hoekstra, het Groningse Harry Niehof en Los Bomberos, Frank van Etten uit Nieuwe Pekela, het locale Diep Triest (alleen en met Bas & Joël van Idols) en tussendoor treedt ook nog Jody Bernal op.

2006
Dat de Bevrijdingsfestivals steeds meer belangstelling genieten bewijst dit topjaar waar maar liefst 40.000 mensen op afkomen. Een vierde podium wordt toegevoegd aan het festivalterrein. Op de Mainstage opent het uit Barcelona afkomstige La Kinky Beat het festival. Daarna volgen het uit Hoogezand afkomstige LPG, C-Mon & Kypski, de locale zangeres Buffa Sanna met haar band en het Berlijnse Culcha Candela, het Berlijnse Puppetmastaz, Zita Swoon en het uit Utrecht afkomstige Gem en, als slotact, de Engelse Infadels. Op Podium Noord staan Koi, Uncle Lukes Cousins, Burdy, Henk Wijngaard, Puur en Hail Gewoon. De Bond tegen Harries en Erwin de Vries sluiten het feest op dit podium af. Op de Local Heroes Stage staan Dopesauce, The Prefunktery Sniff, The Monroes, Hydrofish, The Gravediggers en Zebra. Op het nieuwe Urbanpodium staan OPW, Typhoon, het uit Almelo afkomstige Next Item, Joost van Bellen, DJ Foefur, The David Gilmour Girls, Le Clic en Skwokmastaz. 

2007
Het festival blijft maar groeien, dit jaar zijn er 6 podia. De Mainstage, de Local Heroes Stage, de Latin Stage, Urban Area, Saddle Span en Podium Noord. Op de Mainstage staan de Noorse rockers Ralph Meyerz & the Jack Herrenband, het funky Lefties Soul Connection uit Amsterdam, rap uit Zwolle met Opgezwolle, de Britse The View, het Nederlandse Johan, de Nieuw Zeelandse The Veils, La Troba Kong Fu, het Britse Shitdisco en Goose. De Local Heroes van Groverpop zijn dit jaar Red Liquid, dHuez, Les Enfants Terribles, De Fuckups, The Elizabeth Knowhow, The Swains en slotact Planet Orange. Op de Saddle Span staat het Haydn Jeugd Strijkorkest en het Junior Orkest. ’s Avonds staan hier de DJ’s Rohbadobh, The Go Go Prophecy, Mason en Moguai. Op Podium Noord staan Roxanna, Plat, Christiaan en Diana, Frank van Etten, Stroatklinkers en Cochon Bleu. Op de Urban area staan Dicedream, Nina, U-Niq, Jawat en Jiggy Dje. Op de Latin stage staan El Gran DJ Juansz, Real Hot Brass Band en Yakkie Famirie. 

2008
Het Stadspark in Groningen vormt ook in 2008 het decor voor het Bevrijdingsfestival. Het is zonnig die dag en met zes muziekpodia in alle stijlen, kinder- en straattheater, een markt en een speakers’corner is er voor iedereen genoeg te beleven. Een aantal grote nationale en internationale acts staan geprogrammeerd. Optredende artiesten en bands zijn onder meer het Belgische Viva La Fête, het Haagse Pete Philly and Perquisite en het Amerikaanse Nada Surf op de Main Stage. Lokale helden als Sixtyniners en The Dirty Shambles staan op Local Heroes, terwijl Noisia en MSTRKRFT in the Dance Area optreden. Blaxtar en Sticks zijn te vinden in de Urban Area. Podium Noord is het domein van Lucas en Gea Hulshof en De Pompers.  Andere optredende bands, verdeeld over de verschillende podia, zijn: Friska Viljor, Grand Avenue, The Black Atlantic, The Javelins, Bram de Hont, A Silent Express, These New Puritans, Spacekees, Florian Wolff, Arvid, Sir Scotsman of Spain, De Straaljagers, Rohbadobh, The Sweet Vandals, Matt and Kim, The Reef, Swoolish, Silvia en Los Bomberos

2009
Op dinsdag 5 mei vindt Bevrijdingsfestival 2009 plaats in een regenachtig Stadspark in Groningen. Onder meer het Nederlandse Voicst en Florian Wolff met band, het Engelse The Wombats en The Ting TIngs, het Schotse The Cinematics, het Belgische Milow en The Subs, Australiër Liam Finn, het Noorse Casio Kids en het Amerikaanse The Easy Star All Stars en The Hold Steady staan op het hoofdpodium. 
Local Heroes zijn dit jaar: Kicks for Hot Lips, The Monroes, MakeBelieve, Dudettes, You Swim We Jump, Tommy Ebben met band en Roos.. In de Dance Area zorgen Rohbadobh, Wanna be a Star, Krause, The Walk and Roger Seventytwo en Hamradiocommunications -busconcerten voor de beats. Podium Noord is gereserveerd voor Wild Berrys, Wia Buze, Tunebone, Jannes, Taneytown en The Full Minties.
DJ Lowpro, 3KO, Mo&Brokko, Nzovoort, Zo Moeilijk, Desean, Flinke Namen, O.N.S. Royalty, Dio en The Opposites maken de Urban Area (later Sena Talent Stage) onveilig. Ook vinden er debatten en battles plaats op dit podium. Bus Beats (later Dansen bij de Bus) presenteert Journeymen Soundsystem, Pushin Wood Soundsystem, Perestroika Soundsystem en The Subs.  

2010
Eens in de vijf jaar is Bevrijdingsdag een nationale vrije dag. Zo ook dit jaar en dat brengt (samen met de zon) drukte met zich mee. De dag is volgepakt, met mensen (bijna honderdduizend) én met muziek, theater, debat, markt en een speciaal kinderprogramma. Ambassadeur van de Vrijheid Guus Meeuwis laat tijdens een zogenoemd '5 voor 5'-moment het publiek, dat 35.000 man op de Drafbaan telt, de wave doen. Deze wave is te zien op schermen bij de twaalf andere bevrijdingsfestivals in Nederland. Hot Chip, Customs, The Asteroids Galaxy Tour, We Were Promised Jetpacks, Wallis Bird, Mayer Hawthorne en Das  Pop vereren Groningen in 2010 met een bezoek. Ook Fresku, Jiggy Djé,  Kraantje Pappie, Dope D.O.D, Rahzel en DJ Lowpro vermaken het publiek. DeWolff en Noir zorgen voor stevige klanken. Danskie, Mightyfools, Corijn, Klein, Growlin'Love & Pain, Ravens, Jay-P, Kato, Cosmic Spring, Rico Rave en Disco Dave en Blaxtar treden eveneens op. George Baker,  Lou Leeuw Band, Pieter van der Zweep & Band, Le Titre, Wat Aans!, Westkantstad, Papadog & The Kardinal, The Boris & Wicked Jazz Exoerience, Erikah Karst maken het programma compleet. 

2011
Moke is tijdens deze editie van het Bevrijdingsfestival Ambassadeur van de Vrijheid in Groningen. Het festival trekt minder bezoekers dan vorig jaar, te weten 85.000. Het is dan ook een doordeweekse dag en, anders dan in 2010, geen nationale feestdag. Ben L'Oncle Soul, Balthazar, Raphael Saadiq, Kate Nash, Blood Red Shoes, Magic Nummers en afsluiter De Jeugd van Tegenwoordig staan op het hoofdpodium. Willeke Alberti, Edwin Jongedijk, Rodney Elzer, Dean Sanders en Vangrail treden op Podium Noord op. Local Heroes zijn de Sexton Creeps, Gringo's, Spotrockers en Mr. Wallace. Tot 23.00 uur is Dansen bij de Bus mogelijk met onder meer Riptide. In de Urban Area is er ruimte voor rap en hiphop van onder meer Hef, Lange Frans en Reverse & Adje. Andere optredende artiesten zijn: A Silent Express, Red Snapper, Boef en de Gelogeerde Aap, Kleine Viezerik, Metropole Orkest, Rococo, Roelie Vuitton, Billy Benton and The Birds Dogs en Tamar Lewis

2012

Bevrijdingsdag 2012 trekt een recordaantal bezoekers. Meer dan honderdduizend mensen trekken op deze zonnige zaterdag naar het Stadspark. In Groningen schijnt, anders dan elders in het land waar veel regen valt, de hele dag de zon. Alain Clark is dit jaar de Ambassadeur van de Vrijheid. Hij staat daarom op het hoofdpodium, evenals Will and the People (vervanger van de zieke Ben Howard), The Rapture, GEM, Dry the River, Tommy Ebben & the Small Time Villains, The Kyteman Orchestra, dEUS en Band of Skulls.
De Urban Area, waar de Sena Talent Stage zich bevindt, trekt veel bekijks. Geen wonder met acts als Mr. Polska, Fresku, Roberto Tan, Raicho, Haas, DJ Lowpro, Hydroboyz, Hef, De Kraaien, D.A.B. & Band, Das Pri-V, AB & Ezra en Gers Pardoel. Tijdens de Debattles op hetzelfde podium gaan jonge rappers in discussie over vrijheid. Op het Plein van de Vrijheid staat een nieuw podium. Pushin Wood Soundsystem, By the Rivers, Miguel Osorio & La Parranda, Kit, L'Chaim, Kasba, Brassband 050, Tommi Benders en Skip&DIe verzorgen hier de muziek.
De drukte bij Podium Noord komt tot een hoogtepunt bij Iris Kroes en Voorheen de Bende mit Pazzipanten. Alex Vissering, Inge van Calkar & band, Bert Hadders en de Nozems, Zuver Scheerwol en Anthony's Putsch treden eveneens op. Don Diablo doet Dansen bij de Bus uit zijn voegen barsten. Het terrein moet daarom even afgesloten worden en het programma ingekort. Andere optredende artiesten en acts zijn: Jom! & Massier, Jay-P, Boemklatsch, Swokmasterz, Tom Wilcox & Wizmathics. 
De helden van Groningen staan ieder jaar op het Local Heroes-podium. Dit jaar hebben Audio Adam, Sascha Elisah, Town of Saints, Svetkoff Lamps, Eisenhower, Elle Alpha, Earth Control, WOLVON en Drum 'N Bassie een plekje veroverd.
In de Kids Area kunnen kinderen over het water lopen, spelen ze met rubberen beelden, een boodschap de ruimte insturen en een theatervoorstelling bezoeken. Bij Experi-Mens krijgen bezoekers een nieuwe kijk op de waarheid aan de hand van proeven. Het reuzenrad op de Drafbaan biedt de mogelijkheid speciale gasten te ontmoeten, waaronder burgemeester Rehwinkel.
In 2012 maken meer bezoekers dan voorgaande jaren gebruik van de verschillende ingangen, waardoor publieksstromen beter verdeeld zijn over het terrein. 

2013
Vrijheid spreek je af. Dat is het thema van Bevrijdingsfestival Groningen 2013. Het festival wordt druk bezocht, mede omdat het dit jaar op een zondag valt en het zonnetje doorbreekt. Avery Plains, Hoppah!, Stuart Mavis, Sprokkelhout, Harm's Fork, Reverse Cowgirls, Mr. Richard en de winnaar van PopGroningen Talent Award 2013, Orange Skyline, staan dit jaar op Local Heroes. Op Podium Noord treden op: Sandra van Nieuwland, Hans van Lier & the Side Kicks, Ronald Reinders, Høksons, Marlene Bakker, Daisy and the Jitterbugs en SwinderSena Talent Stage in de Urban Area is host voor Flexican & MC Sef, Ronnie Flex, Sticks & Moon, JeBroer, O.M.E.G.A., Mongoose, Mulu en BasiQ & Adi. Dansen bij de Bus kan met Superstijl, Posij, Swindle, Melon, Guerilla Speakerz en RocknRolla Soundsystem. Bij Swindle en Melon ontstaat een groot feest, waarbij mensen stagediven vanaf de bus. Dit jaar heeft Dansen bij de Bus een groter veld ter beschikking, waardoor bezoekers meer beweegruimte hebben dan het jaar ervoor.

Mediterrane klanken klinken op het Plein van de Vrijheid. Daar zorgen Hubble Orkestar, Total Praise Gospel Choir, Kumbia CL, Miss World, Gattamollesta, Koffie en Xamanek voor. Cold War Kids, The Opposites,  Newton Faulkner, Villagers, Ebo Taylor, The Coup en Milo Green en één van de Ambassadeurs van de Vrijheid van 2013, Miss Montreal, nemen Main Stage in. 

Voor degenen die minder met muziek hebben of ook iets ernaast willen beleven, zijn Werktheater Moi, muziektheatervoorstelling Tot de schijt ons doodt door De Groeten, menselijke dierentuin MensenZoo, vrijheidsafspraakjes in de caravan van de JeugdTheaterschool Groningen, het reuzenrad, op de foto in de Kiekjeskar en een wens doen bij de wensfontein alternatieve opties. Een Kids Area met theater, lopen over water, kleuren, hapjes maken, rubberen speelbeelden, poffertjes bakken en een vrijheidsdans maken het Bevrijdingsfestival Groningen ook leuk voor kinderen. 

2014
In 2014 is het thema van het Bevrijdingsfestival Groningen Vrijheid geef je door.

In het Stadspark in Groningen zijn zes plekken gereserveerd voor optredende artiesten: Main Stage, Plein van de Vrijheid, Dansen bij de Bus, Local Heroes, Podium Noord en Sena Talent Stage. Dat is maar goed ook, want er staat nogal een lijst aan acts geprogrammeerd. Local Heroes vormt het podium voor talent uit het Noorden. Southern en stonerrock-groep Menhir, dreampop-band Vikings in Tibet, dreampop- en indierock-band Meadowlake, Friese songwriter Jürgen Visser, Groningse garagerockers The Black Cult, instrumentale surfmuzikanten The Krontjong Devils en - de niet in een hokje te scharen band - The Tightropes; allemaal staan ze op Local Heroes. Ook de winnaar van de PopGroningen Talent Award treedt hier op.

Voor toneelgezelschap Goov/ Aletta de Musical, de Groningse band die muziek met een lach en een traan brengt, Sproakwottter, Groninger Jan Henk de Groot, noorderling Vera Sutman, de als Groninger straatmuzikanten begonnen The Given Horse, geboren Rotterdammer en inwoner van Groningen Kira Dekker, Groningse skaband Knight Susan en Volendammers 3Js is Podium Noord gereserveerd.
Op Sena Talent Stage vind je urban-artiesten. Coely, Great Minds, Rico & A.R.T., Boaz van de Beatz, Adje, Jayh, Sjaak. Dansen bij de Bus kan met Deventenaar De Sluwe Vos, NT89, Cinnaman, Boe Boe, Maask, Nymfo en Superstijl. Voor wereldmuziek van Gallowstreet Brass Band, Larry and his Flask, Ĉarlama Orkestar, The Dubfactory, W Victor en Omar K ga je naar het Plein van de Vrijheid.
Buitenlandse bands als Augustines, The Hives, Chet Faker, Eli Paperboy Reed, Kakkmaddafakka, Mahala Rei Banda en de Nederlandse Bo Saris en Douwe Bob betreden het hoofdpodium (Main Stage). 

Het Bevrijdingsfestival 2014 is meer dan muziek alleen. Andere activiteiten zijn: Experimens, MensenZoo, theater van De Groeten, Looporkest de Blitzkikkers, op de foto in de Kiekjeskar en met stadsecoloog op zoek naar wilde dieren in het Stadspark. Een ritje in het reuzenrad is net als voorgaande jaren mogelijk op de Drafbaan en er is een informatiemarkt. Voor jonge bezoekers is een speciale Kids Area ingericht, met evenementen en activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

2016
In 2016 beleeft het Bevrijdingsfestival de drukste editie ooit. 

2018
Geef Vrijheid door is het thema van 2018. De Groningse band Ten Years Today opent op 5 mei het Bevrijdingsfestival in het Stadspark op de mainstage. Het trio, dat dit jaar zijn eerste album uitbrengt, wordt gevolgd door Triggerfinger, De Likt, Aurora, 2manydj's en Durand Jones and the Indications. Ook Ambassadeur van de Vrijheid Ronnie Flex & Deuxperience, Jungle By Night en Scott Bradlee's Postmodern Jukebox zijn op 5 mei op het hoofdpodium te vinden.

De line-up van het Local Heroes-podium ziet er als volgt uit: Inge van Calkar (tevens lokale Ambassadeur van de Vrijheid - naast Marlene Bakker die op Podium Noord te vinden is - én deze keer met elektrische gitaar), muzikant en songwriter Abel de Kam, de energieke Oes, de elektronische R n' B van FENN, de bluesrockers van MAARIS, het tweestemmige duo Shabby Caps,  de sixties garagepunk van The Heck, het trashcore trio Uhgah?Wugah! en  de energieke indierock van The Desmonds. Tevens is een plek gereserveerd voor de houder van de POPgroningen Talent Award.

Naast het Local Heroes Podium staan lokale acts geprogrammeerd op Podium Noord (onder andere Small Town Bandits, Wia Buze en Wat Aans!), Dansen bij de Bus (Ulst) en de Sena Performers Stage. Op laatstgenoemde podium zie je acts als de in Groningen gevestigde Yung Hendrixxx, de in Uithuizen opgegroeide rapper Mulu en DJ Melo, die zijn hiphop- en R n' B-sets opluistert met dancehall-, trap-, afrobeat- en moonbathon-invloeden. Het energieke Stuk, eveneens geprogrammeerd op de Sena Performance Stage, werkt voor de single Opgeturnt eerder al samen met Kraantje Pappie.

In totaal staan er ruim 50 acts op 6 podia. Ook zijn er allerlei activiteiten in het Stadspark rondom het thema Geef vrijheid door.

wordt vervolgd