Overzicht

Periode: onbekend - nu
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Festivals A Campingflight/Rocket Ride to Gideon Music Festival

A Campingflight/Rocket Ride to Gideon Music Festival

A Campingflight to Gideon Music Festival vindt voor het eerst plaats in de zomer van 2007 (31 augustus tot en met 2 september). Het idee ontstaat als de bewoners van het Gideonterrein aan de Gideonweg Chris Garrit vragen mee te denken over de programmering van het verjaardagsfeest van enkele Gideonbewoners. Chris stelt echter een groter feest voor in de vorm van een festival van maar liefst drie dagen en drie nachten. Samen gaan ze met het concept aan de slag en binnen anderhalf maand staat er een festival, een uit de hand gelopen tuinfeestje.

Voorloper van Gideon
Het idee van dit 3-daagse festival bestaat bij Chris al eerder: in 1998 betrekt hij via Carex een oude commandobunker tegenover de Van Mesdag kliniek aan de Hereweg. Omdat hij zelf muzikant is wil hij een oefenruimte maken en dus wordt de bunker, voor een deel ondergelopen met water, leeggepompt en omgedoopt tot een soort van wijkcentrum. Echt underground, want de bunker loopt voor een deel onder het bos.

Voor elk wat wils
Chris programmeert hier al zijn eerste festivalletjes en zijn handelsmerk, zoveel mogelijk uiteenlopende stijlen, is hier al te zien. In de ene kamer staat een house-act en in de kamer ernaast speelt een keiharde rockband. In het begin van de avond zie je de housers bij de house-act staan, en de rockers bij de rockband, maar gaandeweg de avond mengen de gasten zich. Voor Chris is dit het leukst. Hij zal tot het jaar 2000 coördinator van de bunker blijven.

A Campingflight To Gideon 2007
Chris houdt zich naast de programmering bezig met de productie en vervult een rol in de algehele organisatie. Hij zit ook in de Stichting SMOG (Stichting Muziek Over Groningen). Deze stichting leidt tot 2007 een slapend bestaan, maar ontwaakt speciaal voor het Gideon Festival uit de winterslaap. De stichting Ons Belang (bestaand uit bewoners) blijft eindverantwoordelijk voor het festival. Er worden bands geregeld die voor een onkostenvergoeding op het festival komen optreden. Er wordt een bar geregeld, licht, geluid, feesttenten, eetgelegenheden, artiestenbegeleiders, schoonmakers, toiletten en een waterleiding. Ook wordt er een veld op het terrein gereserveerd voor kampeerders. De veiligheid is in handen van een bevriende motorclub. Ook aan de EHBO is gedacht.

Voor de organisatie staat veiligheid voor alles. Betreden van het terrein is op eigen risico. Tijdens het festival kunnen bezoekers tegen lidmaatschap van 5 euro zich uitleven in en om het hoofdpodium waar allerlei bands te zien en te horen zijn. Reggaeliefhebbers kunnen terecht in de reggaetent, daarnaast is er een rockcafé of twee. Ook is er een trashpodium. Even verderop klinken freaky tunes uit de Goa-tuin. Er komen in totaal zo’n duizend bezoekers op het festival af en de sfeer is zeer gemoedelijk.

Dansen op duurzame energie
Het festival is ‘powered by’ transformenergy.nl. Transformenergy.nl is een initiatief van Groninger kunstenaars, wetenschappers en ICT’ers die duurzame energie-toepassingen toegankelijk, kenbaar en bereikbaar willen maken voor de consument. Middels de website geven zij tips en trucs, houden ze discussies en houden ze statuten bij en een blog. Regelmatig sturen ze brandbrieven naar de minister van milieu. Deze duurzame energie is ook doorgevoerd in het Gideon festival. Zo wordt er tijdens het festival gebruikt gemaakt van aggregaten op slaolie, zijn er zonnepanelen en is er een windmolen.

De line-up van 2007
Vrijdag 31-8: Stilettos, Mandyleigh Storm & Pieps, Big Bastarts Revine, Lo-Lite
Zaterdag 1-9: Skania, Atletic Pooha, Planet Orange, Soulclupbrothers, Krause, Mindfok, Klein, De Hardheid, The Anomalys, Dzjenghis, Sick on the Bus, Puur Punk, Toxocara, Anita Temeijers, Alec Trix, Jort & Rohbadobh, Zudisko, Antipanda, Rio, Motio, Peppijn, Ravedigger, Steve, Sliquid, Reggae Sound: Forward Sound, Pixel_Sync (VJ)

A Campingflight to Gideon Music Festival exp. 2008
Op 29, 30 en 31 augustus vindt het festival voor de tweede maal plaats. Wederom is de insteek een low-profile toegankelijk festival met goedkope drankjes, eten en veel goede, diverse muziek. Enkele namen voor 2008 zijn: The Heavens Devils, Low Point Drains, Milwaukee Wildmen, Krause en Dj Sebastiaan Davidson (clubhouse).
Het festival is groeiende, het bezoekersaantal is verdubbeld sinds de vorige editie, er komen zo’n 1900 man op af.

A Rocket Ride To Gideon Music Festival exp. 2009
Omdat A Campingflight to Lowlands moeilijk doet over de naam, eigenlijk een parodie op Lowlands, moet Gideon noodgedwongen afstand doen van de naam, inmiddels heet het A Rocketflight To Gideon Music Festival, en vindt plaats op 28, 29 en 30 augustus.
Headliners zijn deze keer New Cool Collective. Deze wereld jazz band komt uit Nederland, maar is international bekend en Gideon is dan ook heel trots op deze aanwinst. Verder zijn de headliners: Osdorp Posse (grondleggers van de nederhop) , Toasters (ska) en Noisia (Groningse drum&bass). Bezoekersaantal is ongeveer 2800.

A Rocket Ride To Gideon Music Festival exp. 4.0 2010
Voor de editie van 2010 heeft de organisatie de headliners Vive La Fête (electrorock uit Gent), Electric Eel Shock (fastrockers uit Japan), Elle Bandita (rock uit Rotterdam) en Daily Bread (sexydancerock uit Leeuwarden) weten te strikken. Wederom is het festival groeiende. Waar vorig jaar nog 100 bands geprogrammeerd stonden, staan er op de komende editie 110 bands. Er worden zo’n 3500 bezoekers verwacht.

Het is een soort sneeuwbal-effect geworden. Gideon werkt eraan om uit te groeien naar een groot festival, waarbij er nu 40 vaste vrijwilligers worden geteld en steeds meer wordt uitbesteed, bijvoorbeeld aan cateraars. “De hele tijd met bier lopen te sjouwen kan gewoon niet meer”, aldus Chris. Het festival wordt daarom ook kwalitatief steeds beter. Er staan, aldus de organisatie, steeds betere bands en er is inmiddels nationale en internationale bekendheid. Qua diversiteit is het festival uniek in Nederland. Veel programmeurs spelen op safe en laten zich leiden door de platenmaatschappijen. Gideon daarentegen kenmerkt zich door een heel breed spectrum aan muziek. Chris is steeds op zoek naar nieuw talent, ook internationaal.
Er is dan ook geen genre waar Gideon niet aan doet, waarbij de focus voornamelijk ligt bij bands die het goed doen in de underground-scene. Ook is Gideon, na het failliet gaan van het Wâldrock-festival, het enige festival in het Noorden met een camping.

Dat Gideon behoorlijk aan de weg timmert blijkt wel, er wordt inmiddels het hele jaar aan het festival gewerkt. Dit jaar zijn er 2500 aanmeldingen van bands en Chris krijgt soms wel 60 telefoontjes per dag. Door de NCRV is dit jaar aan Gideon gevraagd om een plek in de programmering. De winnaars van de door de omroep uitgeschreven bandwedstrijd mogen spelen op het festival. Het netwerk breidt zich verder uit. Steeds meer belangrijke sponsoren zoals de Hanzehogeschool en het Noorderpoortcollege dienen zich aan. Van het tegenover het Gideon-terrein liggende staalbedrijf krijgt Gideon 600 ton staal. Gideon drijft op een goed netwerk, waardoor de kosten in de hand kunnen worden gehouden.

Anno 2010 is Gideon nog steeds in handen van Stichting SMOG. Naast Gideon organiseert SMOG ook andere festiviteiten. Doel is goede muziek te promoten, zoals ook tijdens Eurosonic wordt gedaan.

Meer dan muziek
Het Gideonfestival kent drie thema’s: 1. Vernieuwende muziek. 2. Kunst. 3. Duurzame energie. Gideon wil laten zien dat duurzame energie geen stoffig onderwerp is. Het reizende ‘Willekleurig-festival’ heeft dit jaar een eigen duurzame energie-stand op Gideon. Verder staan er fietsen om energie op te wekken, er wordt gebruik gemaakt van Led-verlichting, bekertjes worden gerycled, afval gescheiden, telefoons kunnen worden opgeladen op zonne-energie. Speciale gast dit jaar is Yuri Landman, bekend van de zogeheten ‘Moodswinger’. Dit is een snaarinstrument, verkrijgbaar als bouwpakket, waarvan ook een exemplaar is aangekocht door Sonic Youth. Yuri geeft dit jaar 3 dagen lang workshops en uitvoeringen op Gideon. Het festival vindt dit jaar plaats op 4, 5 en 6 juni. Simplon zal ook dit jaar op vrijdag 4 en zaterdag 5 juni weer feesten geven die toegankelijk zijn met een Gideon-kaartje.

5 Jaar Gideon
In 2011 bestaat het Gideon Music Festival vijf jaar. Het festival vindt dan plaats van 10 tot en met 13 juni. Naast indierock, punk, reggae en dance is er ruimte voor film, media en beeldende kunst. Er staan dit jaar meer dan honderd acts en bands op acht podia. Er is ook dit jaar weer ruime aandacht voor dance. Op tweede pinksterdag, maandag 13 juni, is er ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum een extra dag met dance-acts. Headliner van deze dag is Mr. Trash Joost van Bellen.