Overzicht

Periode: 1990 - 1996
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): hardrock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Wildrose

Wildrose

Hardrockband Wildrose begint in 1990. De band kent, naar oud Gronings gebruik, diverse bezettingen.

In de eerste bezetting maakt de groep een succesvolle tournee door de Oekraïne.
Kort daarna valt deze bezetting uit elkaar. Bandleider Brongers wil echter verder en start met een nieuwe Wildrose bezetting. Het debuutoptreden is in februari 1993 in café Skamele Ruter in Leeuwarden.
Vanaf dat moment gaat het hard met de band. Met name in Duitsland wordt veel èn succesvol opgetreden. Hoogtepunt vormt een openluchtconcert voor 15.000 bezoekers in de buurt van Bremen. Wildrose heeft in Noord Duitsland (Bremen, Oldenburg, Osnabrück) een fanatieke schare fans.

In 1994 neemt de band een demotape op in de JMP-studio in Roderwolde. De titel van de tape - ‘Crashin’ into Germany’ - is ontleend aan een auto-ongeluk dat de band eerder dat jaar had op weg naar een optreden in Lengerich bij Osnabrück. Accordeonist Joop Douwma (o.a. Safari Joe) speelt mee op het nummer Squeeze Box Blues.
Eind 1994 wordt een contract getekend met Nico’s Records uit Sneek. In januari 1995 worden in de Red Light Studio van Tiemen Smit (Nieuwstad, Groningen) de opnames voor de eerste CD afgerond. De CD komt in mei 1995 in 55 landen (!) uit.
Maar liefst 175 promo-CD’s worden in Hilversum rondgestuurd en de bedoeling is dan ook dat de toekomstige single Let me in de top 40 in zou gaan.

Op 20 mei 1995 presenteert de groep haar CD in Het Viadukt in Groningen. De CD-presentatie wordt vergezeld door optredens van (Here)straatzanger Moti, de Thin Lizzy-coverband Sleeping Buffaloes (= Wildrose, minus Brongers, plus de gitaristen Harm ten Hoove - ex-Moonshine - en Richard de Jonge, ex Leader) en een manlijke stripper.
Gitarist Martjo Brongers rijdt met zijn gechopte Harley Davidson het podium op. En beschadigt en passant zijn motorblok flink. Na de presentatie treedt de band met veel succes op in hardrockcafé Route 66 (Poelestraat), De Spieghel en Huize Maas.
Eigenaar Dickie Drent van Drent’s CD-shop aan de Nieuweweg, nooit verlegen om een stunt, laat de band op een zaterdagmiddag in juni 1995 voor zijn CD-zaak optreden. Honderden argeloze, winkelende Groningers en buitenlui zijn er getuige van. Kort na dat optreden verlaat zanger Quince Jones de band. Hierdoor valt de promotie van de debuut-CD, die redelijk wat airplay krijgt,in het water.

Later dat jaar komt zanger Jurjen Tichelaar (ex Vortex/Mean Machine) de gelederen versterken. Met Tichelaar wordt begin 1996 zelfs een carnavalsnummer opgenomen’Er zit een vlo op het hoofd van tante Jo’, met als gast’zangers’ CD-shopbaas Dickie Drent en Wildrose-manager John Schurer. Nico’s Records overweegt het nummer op CD uit te brengen.
Het komt er uiteindelijk niet van. Kort voor de opnames van de tweede CD (’II’) in juni 1996 vertrekt Paul “Cox” Kremer uit Wildrose. Zijn plaats wordt ingenomen door oldtimer Ad Kooi (ex o.a Highway, naar Blues Train). Gitarist Martjo Brongers verzorgt het baswerk op de tweede CD.

In 1996 wordt de CD Wildrose II uitgebracht. Door alle bezettingswisselingen is Wildrose feitelijk als Vortex. Na enige tijd blijken de platen en CD’s van Vortex in Duitsland zeer gewild en besluit de groep als Vortex verder te gaan.