Overzicht

Periode: 1979 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): metal

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Vortex

Vortex

Vortex wordt beschouwd als de meest toonaangevende Groninger band in dit genre. Hun geschiedenis is er een van ups en downs en talrijke bezettingswisselingen.

Vortex ontstaat begin 1979 als rockband, deels vanuit de groep Living Rock. Al in de loop van dat jaar wordt de muziek harder en sneller en is dan overwegend hardrock. Ook heavy metal wordt niet geschuwd.

De eerste demo's
Vortex wordt vierde op een landelijke talentenjacht georganiseerd door Muziek Express, Bose en Mars. In de loop van 1980 valt de groep uit elkaar, maar in 1982 pakken drie oud-Vortexleden toch de draad weer op. In deze samenstelling wordt de cassette First flight of the bats gemaakt. De groep geeft met drie nummers een bijdrage aan de verzamelelpee Holland Heavy Metal Volume 2. Datzelfde jaar wordt, zonder André Rombout, ook de cassette Midnight riding, kid catching opgenomen.

In de loop van 1983 wordt met Guus Boltendal de cassette ‘Land of the Late’ opgenomen. Begin 1984 neemt de groep de cassette ‘Metallic Dawning’ op en werkt opnieuw mee aan een verzamelelpee voor het metal label Roadrunner. Op deze elpee ‘Dutch steel’ staan twee nummers.

In 1985 komt de eerste mini elpee uit getiteld 'Metal Bats'. Het album wordt in eigen beheer uitgebracht en is opgenomen in Spitsbergen studio. Harry de Winter (New Adventures) produceert de plaat.

In 1986 verschijnt het tweede album 'Open The Gate', wederom opgenomen in Spitsbergen studio met opnieuw producer Harry de Winter. Robert Leerentveld ontwerpt de hoezen van het eerste én het tweede album. Het tweede album verschijnt op het label Universe Records. Ook neemt de band een video clip op van de titeltrack in Bourtange, die door Sky Channel, MTV en Super Channel (in het programma 'Power Hour') wordt uitgezonden. Na 1986 krijgt de Heavy Metal een knieval en Vortex gaat nog door tot 1990.

Vortex gaat gedeeltelijk verder als Wildrose. Jurjen Tichelaar zien we terug bij Mean Machine begin 1990. Vanaf 1992 doet Vortex een aantal reünie concerten.

Door het enthousiasme van Duitse fans komt de band in 1997 weer meer op de voorgrond. Elpees leveren forse bedragen op en zijn collector-items geworden. 1997 wordt de 'Bourtange-clip' uitgezonden in de Engelse BBC-televisie popkwis "Never mind the bollocks". In 1998 blijkt de groep een ware legende te zijn in Duitsland. In dit jaar verschijnt ook de 'Best of' cd getiteld 'The Dawning'. Hierop staat de eerste elpee, een EP, opnieuw opgenomen vroege nummers van de groep en twee nog onuitgebrachte nummers.

In 1999 verschijnt Vortex met 1 nummer op de compilatie cd Heavy Metal Maniacs met een speciale uitvoering van 'Open The Gate'.

Op 9 juni 2000 speelt Vortex in Simplon. De groep speelt weer mede onder druk van Duitse fans. Maar grote lange concerten kunnen i.v.m. gezondheidsredenen niet meer.

In 2000 verschijnt op het Zweedse Stormbringer Records de 10" vinyl 'The Mill' die ook als picture disc verschijnt. In 2001 doet Vortex weer mee aan de compilatie cd 'Heavy Metal Maniacs', ditmaal wordt een speciaal nieuw nummer geschreven. Vortex is weer terug.

In 2003 verschijnen op Steelhunter Records de eerste beide albums 'Metal Bats' en 'Open The Gate'op picture disc. In 2003 tekent de band bij het Duitse label Hellion Records, waarna in 2004 het album 'Hammer Of The North' verschijnt als CD en LP. Het album wordt opgenomen in het Groningse Squarewave studio en krijgt een positieve recensie krijgt in de landelijk pers. Op 21 september 2004 publiceert het Dagblad van Het Noorden een artikel over de band van een halve pagina. Hierin wordt ook een nieuwe CD aangekondigd voor april 2005, met concerten in Hamburg en Groningen.

In 2005 verschijnt wederom op Hellion Records het album 'Welcome To Metalland', opgenomen in Squarewave studio. Ook dit album verschijnt als CD en op LP. Nog altijd worden de hoezen verzorgt door tekenaar Robert Leerentveld.

Mighty Monster Records uit Duitsland tekent de band in 2009 voor het uitbrengen van een nieuw album, maar het duurt uiteindelijk tot 2012 voor de plaat uitkomt: Drink Bat Blood. Het is dan Metalizer Records dat de release doet. De band duikt op 2 mei 2007 de Mastersound studio in in het plaatsje Wymeer (Duitsland) onder leiding van eigenaar Harry de Winter (New Adventures). Het album zal weer uitkomen op Hellion Records en als CD en Lp verschijnen.

2014 is een speciaal jaar voor Vortex, men viert namelijk de 35e verjaardag! Hun jubileum vieren ze met een nieuwe plaat! Nog specialer is het feit dat het optreden (31 januari 2014) in Vera wordt vereeuwigd en verschijnt op dvd.

In 2019 bestaat Vortex 40 jaar.  Ter gelegenheid daarvan komt een nieuw album uit en een speciale editie dubbel cd met nooit gereleasde demo's.

Bron aanvullingen: Martjo Brongers, Henk 'De Tank' Bosman.