Overzicht

Periode: 2013 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): folk, pop, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Vikings in Tibet

Vikings in Tibet

Dreampop uit Groningen.

Wanneer de gebroeders Gooskens besluiten om samen muziek te gaan maken beginnen ze met opnamesessies in de slaapkamer. Al snel verzamelen ze een aantal vrienden om zich heen en vormen ze de band Vikings in Tibet. Als inspiratiebronnen noemen de jongens Sigur Rós en Radiohead.

De eerste ep Petrichor EP bevat vijf songs en komt in september 2013 uit. In december treedt Vikings in Tibet bijvoorbeeld met The Tightropes, Shoe Eating Rabbits en Hans Hanneman op in Vera, Groningen. In januari 2014 staat de band op Grunnsonic.  

In februari 2015 doet Vikings in Tibet mee aan de POPgroningen Talent Award. Ze winnen op 20 februari een voorronde in de Toeter in Veendam. Nog geen maand later, op 12 maart 2015, winnen ze samen met Marble Heart de eerste halve finale in Simplon en uiteindelijk, op 24 april 2015,, de finale van de POPgroningen Talent Award 2015 in Vera in Groningen. Daarmee winnen ze niet alleen voor de eer, maar krijgen ze ook een coachingstraject en een aantal optredens aangeboden. Festivals die in 2015 aangedaan worden, zijn onder meer Bevrijdingsfestival in Groningen, PageFestival in Stadskanaal, Festival Hongerige Wolf in Finsterwolde en het Jonge Harten Theaterfestival in Groningen. 

Vikings in Tibet duikt in 2015 de studio in om nieuwe nummers op te nemen. In april verschijnt het nummer White Room, geschreven door Jeppe Gooskens en geproduceerd door Geert van der Velde. Het titelnummer wordt binnen een maand meer dan 2000 keer bekeken op YouTube. Hij laat even op zich wachten, maar de bijbehorende officiële videoclip wordt uiteindelijk in oktober 2015 gepresenteerd.

Tussendoor, in mei 2015, vertrekt David Marcel de Jong. Hij verlaat de band om verder te gaan met eigen projecten, zoals Marcel Davids. Ondertussen stoomt Vikings in Tibet door. Online muziek- en cultuurmagazine Nothing But Hope And Passion (NBHAP) brengt eind 2015 de Groningen Mixtape uit, waarop naast Vikings in Tibet bands als Orange Skyline, View for a Day en The Blind Roofers staan.

Januari 2016 vlak voor ES/NS brengen ze een nieuwe single 'Löwenweise' uit.

Op 13 januari 2016 treedt Vikings in Tibet op in de Jack Daniel's Barn. De line-up van dit gratis toegankelijke podium op het Damsterplein is geprogrammeerd door POPGroningen. Op 15 januari 2016 staat de band in De Warhol op Eurosonic-onderdeel Grunnsonic. Daarna is het terug naar de studio (De Biotoop in Haren) om te werken aan een album.

In Vera presenteren ze op 24 maart 2017 hun debuut plaat 'Alchemy Ave'. Van dit album worden meerdere singles uitgebracht. Drie jaar later verschijnt opvolger 'The Art of Staying Half Awake', waarover we drummer Niels de Jonge interviewden in juli 2020.