Overzicht

Periode: 2003 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Acts VENcE

VENcE

“In den beginne was er zang en gitaar”, vertelt bandleider Jos de Vries over de ontstaansgeschiedenis van VENcE. In 2004 speelt hij nog ‘harde rock’ in Dise, maar hij wil weer iets akoestisch doen. Samen met de violiste van Dise, Mariken Hoving, vormt Jos een half jaar lang een singer/songwriter-duo onder de naam VENcE. Ze staan samen in de finale van de singer/songriter contest van Groverpop (2004) en op 15 mei 2004 brengt VENcE een eerste demo-CD uit met vijf nummers tijdens een presentatie in het kerkje in Noordwolde.

De harde kern wordt groter
Rond die tijd kwomt de cello erbij, bespeeld door Sebastiaan Wiering en in januari 2005 wordt de ritmesectie toegevoegd in de persoon van Lielian Tan. Laura Iwema vuld de band aan met accordeon en piano in datzelfde jaar.

Er ontstaat vervolgens het idee om een Spoken Word-man (Kasper Meijerink) erbij te halen voor de cd en ook de blazers van ADHD Spietmobiel worden gevraagd als gastmuzikanten. Dat jaar verschijnt in deze nieuwe bezetting de tweede ep The Celibate Puppeteer.

Verwantschap
De leden van VENcE laten zich inspireren door artiesten als Nick Cave, Tom Waits, dEUS, Zita Swoon, Arcade Fire en zelfs System of a Down. Ook halen zij invloeden uit de Jazz en de traditionele folk- en zigeunermuziek.

Erg veel invalshoeken dus…: “In Groningen zijn er niet zoveel bands die op onze manier muziek maken”, aldus Jos. Sebastiaan voegt daar aan toe dat Groningen best wel een gesloten circuitje heeft van snoeiharde bands, wat het soms lastig maakt voor VENcE om ergens tussen te komen. Jos: “We zouden wel willen dat een band als Planet Orange ons op sleeptouw zou nemen. Daar voel ik wel verwantschap mee. Hun muziek is energiek en dynamisch.”

Geen linkse band
Alle bandleden van VENcE wonen in Groningen. VENcE speelt dan ook volop in de stad, behalve in Vera en de Oosterpoort. “We hebben eens voor GroenLinks en de Nationale Socialisten gespeeld, maar de helft van de band wilde daar eigenlijk niets mee te maken hebben”, lacht Sebastiaan. “In onze teksten zitten ook wel politiek-kritische dingen, dus ik vind het wel leuk”, zegt Jos, “maar VENcE moet geen linkse band worden.”

Versterkt
Na een optreden tijdens een bandcontest in De Toeter komt de ontwikkeling van VENcE in een stroomversnelling. De band moet daar ineens versterkt spelen. “Daarvoor speelden we alleen maar akoestisch.” De band vond tijdens de avond in De Toeter een nieuw geluid dat de bandleden zelfverzekerder doet overkomen. Sindsdien staan de bandleden ook tijdens de optredens. Het spel en de performance worden een stuk dynamischer.

Rock ‘n’ Roll bacchanalen
Hoogtepunten zijn er genoeg: 3x Noorderzon, Flauwecult (2006), Simplon Draait Door (november, 2007) en de cd-presentatie in Het Platformtheater (2007). In Delft (Koornbeurs) hebben ze een totale rock ‘n’ roll-ervaring als band, waar ze niet al te veel over loslaten. Maar naar wij mogen geloven was dat een schandalig bacchanaal met alle gevolgen van dien, te beluisteren in het nummer Fearing.

Bij een concert in De Hertog (2007) weet VENcE de sceptische Rock ‘n’ Rollers te overtuigen van hun kwaliteiten. Jos: “Ze stonden eerst allemaal aan de bar met hun biertje veilig in hun arm te denken: ”Dit is geen Rock ‘n’ Roll!“ Gaandeweg kwamen ze echter dichterbij. De mensen stonden te joelen, er vielen mensen om en er werden mensen uitgezet er kwamen nog zwervers langs en het was echt één grote janboel. Ik vind dat wel heel erg VENcE. ”Ik hou van Mettol, maer ik vin jullie heulmol te gek!“ Lekker bierdrinken en ondertussen pák je ze gewoon en is het een mooie avond.”

The Beggar’s Butler 2007/2008
In oktober 2007 verschijnt de ep The Beggar’s Butler, geproduceerd door Erik Hulshof. De band geeft aan heel veel aan Hulshof te hebben gehad: “Hij heeft zoveel veranderd aan ons en zoveel tips gegeven en ons zoveel kanten opgestuurd.”

Begin 2008 verschijnt een dvd met materiaal van onder meer optredens in Simplon en Het Platformtheater. In samenwerking met Cineversity TV en Raspberry Animation wordt er een soort animatiefilm gemaakt van de figuren op de hoes van The Beggar’s Butler.

Interview: Barbara Spaans

Myspace: http://www.myspace.com/vence01
Facebook: http://www.facebook.com/VENcEpopfolk

Vence doet een optreden in Vera, in het voorprogramma van de Isbells, op 19 maart 2010.

Op 21 januari 2011 presenteert de groep hun debuutalbum Press Button Start Show in Vera. Het album is opgenomen wederom in samenwerking met Erik Hulshof van Lobbes Studio en uitgebracht via het cultlabel Real Harm. Ook folkgroep Ygdrassil brengt eerder albums via dit label uit. In februari staat de cd van VENcE op de VPRO 3voor12 Luisterpaal.

Bron aanvulling: Jos de Vries