Overzicht

Periode: 2007 - nu
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Tommy Ebben & The Small Town Villains

Tommy Ebben & The Small Town Villains

Tommy Ebben (1984) is de bekende 'oude ziel gevangen in een jong lichaam'. Klassieke rock-’n-roll, vooroorlogse blues en prehistorische folk maken een onuitwisbare indruk op hem. Al deze oude invloeden weet Ebben dankzij nieuwe invalshoeken om te zetten in tijdloze liedjes. 

Vanaf november 2007 werkt hij aan zijn debuutalbum. Het volledig zelf geschreven en gearrangeerde Old Masters Painted These Moments verschijnt in 2008 en wordt in eigen beheer uitgegeven. Invloeden zijn onder andere: Tom Waits, Neil Young, Johnny Cash en Ryan Adams. Het album krijgt goede kritieken in de nationale pers. Ebben wordt onder meer tot 'Live XS Local Hero' en  Artiest van de Week' op MusicFrom.NL verkozen en de plaat wordt 'Demo van de Maand' in Fret Popmagazine. Revolver Magazine schrijft: “Zowel tekstueel als muzikaal een unieke nieuwkomer die zich met geen enkele Nederlandse songwriter van dit moment laat vergelijken.”

Live speelt Tommy Ebben met een volwaardige begeleidingsband, bestaande uit drie multi-instrumentalisten (onder de naam Tommy Ebben & The Small Town Villains). Of hij speelt alleen, zichzelf begeleidend op gitaar en mondharmonica. Op 15 januari 2009 speelt Ebben bijvoorbeeld tijdens Grunnsonic in Café Koster. 

Het vele optreden van Tommy Ebben & The Small Town Villains in 2009 en 2010 beïnvloedt hun muziek. Bestaat Old Masters… nog voornamelijk uit rootsy ballads, het nieuwe materiaal is veel meer uptempo, met honky-tonk- en boogie-elementen. Dat hoor je terug op het tweede album, Dreamless Slumbers (uitgebracht door Goomah Music). Ebben verruilt in 2009 Groningen voor Utrecht, hoewel de band in onder meer drummer Thomas van den Berg nog een Gronings randje houdt. In juli 2010 staat de band op de main stage van het festival Zwarte Cross. Het nummer She Won’t Tell is te horen in een tv-reclame van Vodafone die vanaf september 2010 een jaar lang vertoond wordt op televisie en internet. Ook de recensies van Dreamless Slumbers zijn lovend.

Vanaf hun optreden op Zwarte Cross in 2011 is Tommy Ebben & The Small Town Villains een vijfkoppige band. Matthijs Barnhoorn voegt zich bij de overige leden en speelt op de viool en de mandoline.
In oktober van dat jaar verschijnt het tweede officiële album met begeleidingsband The Small Town Villains getiteld A Whisper To Arms.