Overzicht

Periode: 1961 - onbekend
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): rock, rock 'n' roll

Zoek in site

U bent hier: Home Acts The Rocking Tigers

The Rocking Tigers

De bekendste rock & roll groep van de stad. De band heet in de eerst jaren van haar bestaan ook wel Little John & the Rocking Tigers en onder die naam zullen velen hen nog kennen.

De groep begint in 1961 met optredens in de stad, vooral in de verschillende clubgebouwtjes. Op 28 augustus 1961 behalen ze al de tweede prijs op de Groninger straatmuziekdag. Met twee gitaren die ze zelf elektrisch gemaakt hebben staan ze in het portiek van radio Thie in de Oude Ebbingestraat. Ze worden beoordeeld door een jury met Roelof Stalknecht en behalen de tweede plaats achter de band the New Beat.

In 1962 komen er twee Höfner gitaren en bandjasjes en de band gaat dan pas lekker los.

In 1963 winnen ze de eerste prijs in de talentenjacht in AVRO’s Oprechte Amateur. Ze komen in de landelijke finale en moeten daarvoor naar Utrecht. Daar winnen ze de vijfde prijs. Vervolgens gaat het erg snel met de groep, die zeer populair wordt in de noordelijke provincies. Vooral het gitaarspel van Reinie Hoofd wordt alom bewonderd. 

Aanvankelijk speelt de groep veel instrumentale muziek en worden de vocale nummers gezongen door Lou Leeuw. De band speelt vooral Shadows-muziek omdat gitarist Reinie Hoofd dit perfect kan.

In 1963 komt de zanger Eddy Harms alias Edgy Heaven terug uit Amsterdam. Hij neemt een stuk ervaring mee uit bands waarin hij in Amsterdam heeft gespeeld. Edgy komt bij de Rocking Tigers en dat betekent opnieuw een daverend succes bij het publiek. 

In 1966 zijn er enige bezettingswisselingen. Eind 1966 gaat de groep verder onder de naam The Tykes.

Heroprichting:
In 1972 zijn The Rocking Tigers opnieuw opgericht. Dit is op verzoek van Jan Roeters (van de Loofhut en later de Bronx) die een rock & roll avond organiseert met de Arnhemse Long Tall Ernie & the Shakers. The Rocking Tigers spelen op Eddy Korma na, weer in oude bezetting. 

Lou Leeuw speelt in deze periode ook bij Red White & Blue, de band van Harrie Muskee. Naarmate de optredens en het succes van de Tigers toenemen is dit niet meer te combineren. Lou verlaat de band in 1977.

Reinie Hoofd maakt van de gelegenheid gebruik om een andere band te formeren. Hij plaatst een advertentie voor een zangeres en hier reageert Hennie Dolsma op. Hennie komt uit de Drentse band Please. Er wordt ook gekozen voor een nieuwe naam: Tiger.

In het voorprogramma spelen af en toe toch weer The Rocking Tigers met de Tigerbezetting. Nadat binnen Tiger enige bandwisselingen hebben plaatsgevonden, gaat de band eind 1982 weer verder als The Rocking Tigers. Nu ook met zangeres Hennie Dolsma, die inmiddels de vrouw van Reinie Hoofd geworden is. Ook Lou is er nu weer bij. De bandleden spreken af dat the Rocking Tigers nog 4 keer per jaar zouden optreden. In de praktijk blijkt dit niet goed te functioneren en de band stopt met spelen in de oorspronkelijke samenstelling.

Opmerkelijk: Volgens de Nederlandse Pop-encyclopedie is er in 1984 bij Diwa Records een CD uitgebracht van The Rocking Tigers samen Electric Johnny & the Skyrockets met de titel Rocking Guitars from Holland.

Jan Jansen van der Sligte: "Ik heb de Rocking Tigers nog een keer gezien bij een optreden op een vlonder boven een zwembad. Sauna Hilberdink (Jacob en Annelot) bestond toen nl. 10 jaar -als ik het goed heb- en gaf een -letterlijk en figuurlijk- "spetterend" feest. Een wonder dat geen van de bandleden in het water is gedonderd; levensgevaarlijk natuurlijk met elektrische gitaren (hoewel, Jacob kennende had ie daar wel maatregelen tegen getroffen)".

In een mail op 7-maart-2012 laat Bert Blaauw ons weten: "Hoi, Lees toevallig de chronologie van de Rocking Tigers. Lou Leeuw zou in 1977 de band hebben verlaten. In 1974 en 1975 was ik zanger van de R.T. Destijds was er een Poolse bassist waarvan ik mij alleen de voornaam herinner: michael… Daarnaast zat Kees Alkema achter de drumkit. Weet niet hoelang dit heeft geduurd. Groeten, Bert Blaauw".