Overzicht

Periode: 1977 - 1982
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, Amsterdam
Genre(s): new wave, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts The Meteors (1978-1982)

The Meteors (1978-1982)

In de periode 1978 - 1982 trekt deze band volle zalen. De muziek van de band wordt ook wel omschreven als 'Art Rock' en als 'futuristisch'. Niet te verwarren met The Meteors uit begin jaren '60.

The Meteors wordt in het najaar van 1977 in Groningen opgericht door zanger en songwriter Hugo Sinzheimer en ex-Alquin leden Ferdinand Bakker (gitaar) en Job Tarenskeen (drums). Sinzheimer (Little Beaver, Snake) schrijft materiaal voor Herman Brood: Street (Syrup, One more dose) en Shpritsz (Never enough, Hot talk). Na een reeks audities komen er drie muzikanten bij. De Zweed Åke Danielson (keyboards)speelt eerder in Brabantse bands als Bridge, Storm en Targus. Ook bassist John Vee (pseudoniem van Jan Voster) voegt zich bij The Meteors. Hij is de ex-bassist van Da Capo en Vitesse. De van Herman Brood's Wild Romance afkomstige Erik de Zwaan wordt gitarist bij The Meteors. De teksten en muziek worden geschreven in Amsterdam en Delft en zijn over het algemeen van respectievelijk Sinzheimer en Bakker met bijdragen van de andere bandleden. Een aantal try outs volgen en begin 1978 start de band met optredens door het hele land.

In een periode van vier jaar wordt ruim 400 keer opgetreden, niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland (tour 1979), Duitsland (tour 1980 en 1981) en België. De groep brengt drie langspeelplaten uit: Teenage Heart (Bovema-Negram 1979/EMI 2004), Hunger (Harvest 1980/EMI 2005) en Stormy Seas (CNR 1982). Naast Nederland worden de platen ook uitgebracht in onder meer de VS, UK, Frankrijk, Duitsland en Japan. De plaat Teenage Heart is opgedragen aan de Nederlandse filmdiva Sylvia Kristel. Sinzheimer vliegt in 1979 naar Los Angeles om Teenage Heart namens de groep aan Kristel aan te bieden. Dit bezoek krijgt ruim aandacht in de Nederlandse pers. Teenage Heart wordt datzelfde jaar ook uitgebracht in Engeland. In 1980 volgen de releases in de VS en in Japan. De single It's you, only you, afkomstig van de lp Teenage Heart, wordt eerder al in maart 1979 uitgebracht.

The Meteors en Herman Brood

Van het begin af aan is er samenwerking tussen The Meteors en Herman Brood en zijn Wild Romance. Deze samenwerking is ontstaan door het contact in Groningen tussen Brood en Sinzheimer. Sinzheimer schrijft samen met Erik Strack van Schijndel songmateriaal voor Brood.

De goede banden met Herman Brood en Nina Hagen leiden in 1979 tot een rol van The Meteors in de Brood-film van Herbert Curiel: ‘Cha Cha’. In augustus 1979 volgt een Europese tournee. De bandbezetting is vernieuwd met Kim Haworth op drums en Gerrit Veen op bas. Samen met Lene Lovich, die The Meteors kent via de film Cha Cha, doet de band optredens in Duitsland, Engeland, Wales en Schotland. Tussen 12 oktober en 6 november worden in Groot Brittanië ruim twintig concerten gegeven. De Schotse zender Radio Four maakt reclame voor The Meteors door het nummer ‘My Balls Ache’ van het album Teenache Heart te verbieden, samen met ‘The Great Rock and Roll Swindle’ van The Sex Pistols. Tijdens een optreden in het Hammersmith Palace in Londen is Marty Scott, president van Jam Records (op dat moment de grootste importmaatschappij van de Verenigde Staten), aanwezig. Op 7 november 1979 wordt in het Selfridge’s Hotel in Londen een overeenkomst getekend tussen Jam Records en The Meteors. De muziek van The Meteors verschijnt in de VS op het PVC label, waar onder meer ook Brian Eno, 999 en Magazine bij zitten.

In 1982 neemt Lene Lovich It’s you, only you op voor de lp No Man's Land. Het nummer komt als single uit en het wordt een hitnotering. Met gitarist Les Chapel (partner van Lene Lovich) als producer wordt de single Pilot opgenomen en uitgebracht. Ondertussen is de band bezig aan een nieuwe elpee, die uiteindelijk donkerder van sfeer is dan het materiaal op Teenage Heart. Volgens Sinzheimer mede het gevolg van het onverwachte overlijden van zijn vader een jaar eerder.

In de eerste maanden van 1980 legt de groep in de Stable Studio van Roel Toering in Arnhem de laatste hand aan de voorbereidingen voor het nieuwe album. In april, mei en juni wordt er opgenomen en gemixt in de studio van producer Conny Plank. De band is de producer op het spoor gekomen door diens samenwerking met Brian Eno en Devo. De studio is gesitueerd in een voormalige varkensstal bij een boerderij in Neukirchen bij Keulen. Kenmerkend voor de benadering van Conny Plank is het intensieve gebruik van sequensers tijdens de opnames. Basistracks worden live opgenomen met clicktracks. Dit resulteert in rocksongs met een ‘live feel’ in combinatie met een voor die tijd ongekende strakheid. Voorbeelden hiervan zijn op Hunger de nummers Together too long, Don’t talk, It sucks en Bombitta. Door onder meer de combinatie van bijzondere synthesizerpartijen (met de klank van schellen) en de bottleneck gitaar ontstaat een nieuw futuristisch rockidioom. In het nummer Together too long experimenteert de groep met massale zangpartijen.

Op 5 september 1980 brengt het label EMI de plaat Hunger uit. Op 15 augustus 1980 is dan al het nummer Together too long als single gereleased. Singles die later van het album worden uitgebracht zijn Candy en No way in, No way out. In eerste instantie vinden de releases plaats in de Benelux. Later volgen andere Europese landen. Er is veel waardering voor het nieuwe album. In de pop-poll van Muziek Express in 1980 wordt Hunger uitgekozen tot een van de belangrijkste albums van dat jaar.

Op 20 juni 2005 verschijnt bij EMI de plaat Hunger Xtra. Deze cd bevat alle originele tracks van het album Hunger van The Meteors uit 1980 in de oorspronkelijke mix van Conny Plank. Extra zijn ook de bonus tracks die niet op de oorspronkelijke lp Hunger staan. Het zijn niet eerder uitgebrachte live-opnames van de nummers Charms or chains, Together too long en het nooit eerder uitgebrachte nummer Special Hunger, opgenomen op 5 mei 1982 in de Gigant in Apeldoorn. Naar aanleiding van deze heruitgave worden in 2005 ook enige live-optredens gedaan.