Overzicht

Periode: 2003 - 2009
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): punkrock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts The Kickers

The Kickers

The Kickers zijn een tijdje een van de bekendste bandjes in de kraak- en punkscene in Groningen. In 2003 richt Thijs de band op. Hij vraagt Steven van der Werff op drums en Eli Padmos op gitaar. Thijs doet de zang, alsook gitaar.

Eli en Steven raken goed bevriend, komen veel samen en maken muziek. Steven schrijft liedjes. Thijs valt af. Steven wil graag zingen en gitaar spelen. Eli gaat daarom drummen. In tweemansformatie hebben ze enkele optredens binnen hun vriendenkring. Hun eerste optreden is met oud en nieuwe verderop in de Hereweg in het huis van Eli. Jeroen, de broer van Eli, doet zijn intrede als bassist in maart 2004.

De eerste optredens
Hun eerste optredens vinden veelal plaats in Groningen in kraakpandjes, cafeetjes en verjaardagsfeesten. Ook op straat laten ze zich zien. De bakbrommers mee, apparatuur erin en de stad in. Zo mogen ze bijvoorbeeld op een willekeurige zonnige dag in mei inpluggen bij Simsalabim, het Newscafe en De Negende Cirkel. Het publiek is enthousiast, de politie minder.

Het eerste echte optreden van de Kickers is in Shadrak, samen met O.D. Babe. Verder spelen ze in Simplon, Vera, De Walrus, Het Viadukt en De Puddingfabriek.

De Groninger Popprijs
Op aanraden van Saro Paradiso schrijven ze zich in voor de Groninger Popprijs. Ze winnen de voorronde, de halve finale, finale en de regiofinale, gepresenteerd door “een of andere bekende chick die we niet kenden. Die gaf ons bloemetjes en kusjes.”

Jeroen en Eli zijn op de geplande datum van de regiofinale in Turkije op vakantie, maar het begint toch wel te kriebelen. Eli vertelt: “We moeten daar heen, zeiden we tegen elkaar. ”’Als we dat doen gaan we winnen. We gaan gewoon op de dag van het optreden naar het vliegveld, kijken of we een ticket kunnen krijgen en dan gaan we.’ Dat lukte. Op de trein naar Hengelo, met vertraging. Vlak voordat we op moesten kwamen we aan in onze korte broek, al heel lang niet gespeeld dus een hoop opgekropte energie…“ En inderdaad: ze winnen.

Op sleeptouw
Deze overwinning levert The Kickers gigs op in Tivoli, de Effenaar en nog een aantal andere optredens. Gedurende een bepaalde periode spelen ze wel twee keer per weekend. Chris Garrit (O.D. Babe) maakt zich hard voor de band. Wanneer O.D. Babe optreedt vraagt hij The Kickers zo vaak mogelijk mee. Vaak staan ze samen met The Gravediggers, O.D. Babe, The Niggers. Ze spelen in de stad en de provincie, elders in het land en in Duitsland. Eind 2004 gaat de band in de studio om een CD op te nemen. Bij Platex Records is via internet de single Koprot te downloaden.

In de vrouwengevangenis
Memorabel optreden: in een vrouwengevangenis. Geprivilegieerden mochten op het plein, zij het met 50 meter ruimte ertussen. ”De minder bevoorrechten hingen uit het raam obsceniteiten uit te kramen,“ weet Joris nog. Enthousiast publiek zeker? ”Ze vonden het tof…“ nuanceert Steven. ”…Maar je moet niet denken aan Johnny Cash in St Quentin,“ vult Joris aan. ”Het waren voornamelijk Hip Hop-meisjes. Dat is grotere straatmuziek dan punk, maar het werd leuk ontvangen.“

Gevraagd naar de hoogtepunten in hun carrière antwoordt Steven resoluut: ”Afgelopen zaterdag. Villa Friekens in Amsterdam (3 november 2007 red.)“. Volgens Eli is er geen sprake van één hoogtepunt, maar zit hem dat in momenten die ze samen beleven. ”Het ligt aan hoe lekker je bent ingespeeld, hoe lekker je optreden gaat in combinatie met de grootte en het enthousiasme van het publiek. Als dat allemaal samenkomt dan beleef je zo’n moment,“ specificeert Steven. ”En dat is meestal gelijkvloers“, voegt Joris toe. Hoewel ze concerten vanaf een drie meter hoog podium ook wel zien zitten.

Wisseling van de wacht
In 2005 gaat Jeroen een half jaar weg en maakt plaats voor Joris. Joris deelt de oefenruimte en spullen van The Kickers al een tijdje met zijn band The Niggers en gaat regelmatig mee met optredens van The Kickers. Hem wordt gevraagd om te auditeren.

De popronde dient zich aan. Joris repeteert hard op alle nummers. Hij groeit in de band, zowel qua muziek als sfeer. Het is een logische stap om verder te gaan met Joris. Jeroen blijft het vierde bandlid, op voorwaarde dat hij ”altijd gratis mag zuipen“. Hij speelt niet mee, maar is een soort van verwante roadie. Op 13 januari 2005 staat de groep op Eurosonic in Shadrak.

Ontwikkeling eigen geluid
De band ontwikkelt zich in de richting van jaren tachtig, eind jaren zeventig-punkinvloeden. Er is nu sprake van meer diversiteit en dynamiek. Dat wil zeggen: minder aan een stuk doorbeuken, meer spanningsopbouw, werken naar een hoogtepunt. Steven: ”Het groeit ergens naartoe. Waar, dat weten we bij God niet, maar sommige nummers klinken inmiddels als typisch The kickers.“

Ze beginnen een eigen geluid te ontwikkelen. ”De voorbeelden die we hadden waren niet zo groot, we speelden gewoon met elkaar en daar kwam iets uit, onze muziekcollectie was in die tijd nog niet zo groot". Steven luisterde veel naar The New Bomb Turks en Nirvana, Eli liet zich inspireren door Exploited, AC/DC en The Stray Cats. Joris luistert veelal blues. Alle drie hebben ze zich laten beïnvloeden door Rancid en de The Saints. Inmiddels valt de stijl van The Kickers te omschrijven als een combinatie tussen punkrock en rock ‘n’ roll.

Toekomstplannen
Na drie demo’s opgenomen te hebben is de tijd nu rijp voor een album. In de derde week van november 2007 gaan The Kickers de studio in met als doel het vinden van een label of een distributeur. Begin 2008 moet dit album uitkomen. In januari 2009 verlaat Steven van der Werff plotseling de band vlak voordat The Kickers op GrunnSonic zouden spelen. Duroc neemt de plaats van The Kickers in.

Interview: Barbara Spaans

Later

In de zomer van 2009 stoppen de Kickers ermee. Steven begint een soloproject. Joris Witvliet gaat sologitaar spelen bij De Fuckups.

Aanvullende informatie: Tuppus