Overzicht

Periode: 1962 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen
Genre(s): rock 'n' roll

Zoek in site

U bent hier: Home Acts The Javelins

The Javelins

The Javelins -niet te verwarren met de Haagse Javalins- hebben van 13 november 1962 tot 2 december 1967 bestaan. De groep is razend populair, en nog steeds houden ze jaarlijks een reünie met de fanclub in de Oliemolen in Groningen.

In 1965 speelt de groep gedurende een maand elk weekend in Nordeich in Duitsland. Op 8 augustus 1966 is de groep op auditie uitgenodigd in het programma "Nieuwe Oogst". In juni 1967 treedt de groep op samen met de Kinks in de Kruisweg in Marum. Ook treden ze met Dave Berry op in zaal Dommering in Winschoten. In december 1967 komt een eind aan de successen hieromdat verschillende groepsleden gaan trouwen en het gezinsleven voorrang krijgt.

Alleen de Javelins Fries Wolma en Jan Suiveer gaan door en richten een nieuwe The Javelins op. Op 28 augustus 1968 wordt de naam veranderd in Ash Tray.

Op 26 november in 1977 komt de oude bezetting weer bij elkaar ter gelegenheid van een reünieconcert van 't Krotje in het Stadsparkpaviljoen. Deze reünie is voor The Javelins een nieuw begin en een nog succesvollere periode dan de jaren zestig volgt. In het Oosterpark merkt men ook dat The Javelins weer bij elkaar zijn en in april 1978 volgt een eerste succesvol optreden in de Oliemolen. Een hoogtepunt in 1982 is de release van de eerste single “ Hold Me”.

In de jaren 80 ontstaan de Sixties Festivals. The Javelins treden hierbij op in Muntendam, Veendam, Sappemeer, Hoogezand, Bareveld, Vlagtwedde, Surhuisterveen, Roden, Groningen (Oosterpoort en Huize Maas), Peize, Schoonoord, Zevenhuizen en Meeden.

Op zaterdag 6 maart 1993 vieren The Javelins hun 30 jarig jubileum in de Martinihal. De eerste cd van de band wordt hier ook gepresenteerd. Ruim 2000 mensen komen op dit evenement af, waar ook artiesten van formaat meedoen als Dave Berry, The Happy Tunes, Ubangi Four en Armand.

21 april 2001 treedt de groep op in de Oosterparkwijk in Groningen. In november 2002 volgt weer een grote happening. Dan is het 40 jaar geleden dat de groep voor het eerst op de planken staat. Ook dat wordt gevierd met een optreden in Huize Maas in Groningen. Hier wordt ook de live CD “40 jaar Javelins live in Huize Maas” opgenomen. Rechtstreeks vanaf de mengtafel op een tweesporenrecorder. De presentatie van deze CD is op 5 april 2003, in Huize Maas. Een unplugged optreden voor de radio en in de studio resulteert in een CD Unplugged Javelins met o.a. liedjes van de Beatles en Kinks. Deze CD is bijna geheel live ingespeeld en is alleen verkrijgbaar via de band.

De groepsleden zijn verder nog actief met andere bands. Fries Wolma maakt de solo-CD's On the wing en Cooldown (2006). Hij maakt en produceert ook liedjes voor Groninger artiesten als Johan Raspe, Sijtse Scheeringa en de CD van de Askay Brothers (Bebieboom). Fries Wolma en Wim Feith spelen in 2002 in Scheering en Inslag, de begeleidingsband van Sijtse Scheeringa.

45 jaar The Javelins

2007 is weer een jubileumjaar als The Javelins hun 45 jarig bestaan vieren, door middel van een groot feest in huize Maas en door het uitbrengen van het boek 45 jaar The Javelins: It's only R&R but we like it. Het boek bevat allerlei anekdotes, belevenissen en veel fotomateriaal. De happening vindt plaats op 20 oktober 2007. Kijk hier voor een beschrijving van de avond en voor informatie over het boek.

Overlijden Jan Suiveer

In oktober 2008 overlijdt zanger Jan Suiveer plotseling op 61-jarige leeftijd.

Aanvullingen bron: Fries Wolma
Foto: Harry Nienhuis