Overzicht

Periode: 1986 - 1995
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, Noordbergum

Zoek in site

U bent hier: Home Acts The Amp

The Amp

The Amp is geworteld in het Friese Noordbergum, maar heeft in de loop der tijd door verhuizingen en studie een sterke binding met Groningen gekregen.

In 1988 wint de band met haar "betrekkelijk originele dwarse gitaarmuziek" [1] de finale van het Fries Provinciaal Popconcours. De prijs bestaat uit een optreden op (dan nog) popfestival Wâldrock. Muziekjournalist Jacob Haagsma roemt de manische act van zanger Nyk de Vries en noemt hem de "Morrisey van de Friese Wouden".[2]

In 1989 verschijnen maar liefst drie cassettes, die regelmatig de ether passeren op Radio Fryslân. Het jaar erop wint de band ook de Kleine Prijs van Sneek. De gewonnen studiotijd wordt nog diezelfde dag benut om met de bekende Friese muzikant en producer Peter Sijbenga hun eerste single op te nemen: Lovers of Deceit.

The Amp is ook in Groningen regelmatig op de podia te bewonderen, mede omdat zanger Nyk en de nieuwe bassist Henk Veenstra inmiddels in Stad wonen. De band gedijt goed in het punkrock-klimaat hier en put er ook inspiratie uit. Dat is te horen op het debuutalbum Trip to the Lakes of St. G. dat in 1991 verschijnt. In datzelfde jaar dreigt het jongerencentrum en poppodium Vera broodnodige subsidie uit de welzijnspot te gaan missen. Er volgt een massale protestactie onder de leus Don't fuck with Vera . The Amp ondersteunt de protesten en brengt de cassette Don't f*ck with Vera (She's my best friend) uit. Op Noorderslagting en Noorderslag is de groep van de partij. In 1994 ondersteunen ze het protest tegen strengere geluidsnormen met het nummer Suit op de CD Beats & Bedrock versus art.8.10, die ter gelegenheid van de protesten in 1994 in studio Boterdiep is opgenomen.

Een hoogtepunt in de bandhistorie is het optreden in het voorprogramma van Buffalo Tom in 1991 in Leeuwarden. Een jaar later doet The Amp drie optredens in Litouwen, waarvan er één integraal op de nationale tv wordt uitgezonden.

In 1995, net na de release van de CD Stomacher blijkt de fut eruit en stopt de band.

Bron: Rûge Gids van de Friese Popmuziek, Stichting Friesland Pop/Friese Pers Boekerij bv, Leeuwarden, 2007.Marco van der Leest (red.), Titus van 't Veer (samenstelling), 

Noten:
[1] "The Amp wint in Dokkum op karakter", Jacob Haagsma, Leeuwarder Courant, 18-12-1988, blz. 7.
[2] Idem.