Overzicht

Periode: 1977 - 1980
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): pop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Streetbeats

Streetbeats

Op de golven van het Springtij

De oerversie van de Streetbeats ontstaat in 1977 uit een Popsesjun-studio- project van de roemruchte Willem Knigge, met Jan Rot, Anne Kraster, Ron Spaan en Harm Nanko Dubbelboer. Met Tom van der Schoot als bassist in plaats van Dubbelboer begint Jan Rot zijn eerste bandje. Knigge houdt het na drie weken al voor gezien.

De Streetbeats speelt snelle, rock-pop met een zware invloed van de fifties, iets wat goed past in de punktijd. Het roemruchte café Speak Easy is de uitvalsbasis van de Streetbeats, die al snel een veelvoud aan optredens in het Groninger clubcircuit afwerken.

On tour
De optredens in het Groninger clubcircuit zijn een opmaat voor succesvolle landelijk optredens. De release van een maxi-single (de eerste Nederlandse band die iets dergelijks doet) brengt verdere landelijke bekendheid. De groep treedt in tweeënhalf jaar naar schatting zo’n 360 keer op. De release van de elpee Boys and girls vergroot het succes en de bekendheid van de groep bij het popminnende publiek nog eens extra.

Een stroom van muzikanten
Jan Rot, de ‘leading man’ in de band geeft er de voorkeur aan regelmatig van bezetting te wisselen. Rot gaat er prat op dat bijna elke Groninger muzikant in zijn band heeft gespeeld. In februari 1980 valt de groep uit elkaar; Rot gaat naar Amsterdam om daar verder te gaan met de band Ratata.

Jan wordt later vooral bekend als columnist, kleinkunstenaar,  zanger en 'hertaler'.