Overzicht

Periode: 2011 - nu
Status: actief
Plaats(en): Groningen

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Spooken

Spooken

Duistere regressive post doom metal uit Groningen, opgericht eind 2011 door Anne van Doorn en Bert Dijkhuis.

Met de komst van drummer Marco Oostra in 2012 krijgt Spooken een vastere omlijning, in 2013 is de bezetting compleet met Dik Smid als tweede gitarist. Qua muzikale richting voelen de oprichters zich vrij. "Toen ik [...] met Spooken begon wilde ik niets anders dan muziek maken die ikzelf zou opzetten om met kaarslicht, wijn en een joint lekker naar te luisteren. Het moest zwaar klinken en liefst ook wat dromerig/psychedelisch. Bij het componeren was het enige criterium of het gaaf klonk of niet, de muziek hoefde niet binnen een genre te vallen", aldus Van Doorn. Datzelfde geldt voor Dijkhuis, die met een lange geschiedenis bij deathmetal band Sanguinary ineens ook met niet typische deathmetal stukjes aankomt. Sommige ideƫen van Van Doorn zijn al 18 jaar oud, maar nog nooit gebruikt omdat het niet paste in het straatje van de bands waarin ze destijds speelde.

De teksten zijn kort en fungeren meer als sample dan als volledige songtekst. Daarbij wordt afgewisseld tussen sfeervolle zang/spoken word en brute deathmetal grunts.

Op 22 november 2013 treedt Spooken voor het eerst op tijdens 'OK's KO? Niet OK' in de ORKZ Bar.

Bij elkaar opgeteld zijn de bandleden al in meer dan 40 acts actief geweest, uiteenlopend van Moonlizards, Black Fag en Stanza8 tot Katafalk, Sanguinary, Toxocara, Murder Manifest en Tekhton.