Overzicht

Periode: 2001 - 2001
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): pop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Slimme Schemer & Tido

Slimme Schemer & Tido

Als grap ontstaan rond het Noorderslagfestival van 2001. Runk-bassist Arjen Lubach componeert met Janine Abbring een liedje met als onderwerp een fan, Jelle, die teleurgesteld De Kast-zanger Syb van der Ploeg toezingt en hem verwijt dat hij niet op zijn berichten reageert. Het is een parodie op het liedje 'Stan' van de Amerikaanse rapper Eminem. Radio OOG in Groningen pakt het liedje op en binnen een paar dagen melden zich zeven platenmaatschappijen om het liedje uit te brengen. Rond 20 januari is de deal gesloten.

De rechtszaak

Het management van De Kast spant echter een kort geding aan om te voorkomen dat het lied wordt uitgebracht. De consument moet daarom nog even wachten. Maandag 29 januari. De Kast verliest het kort geding. Het plaatje mag uitkomen.

Hit

In week 6 van 2001 komt het plaatje binnen op nummer 3 in de Top-40. Een record voor Groningen. 14 weken lang is de plaat actueel. Begin maart komt een speciale remix uit, maar dan is de hype al over zijn hoogtepunt heen. Een parodie van Syb van De Kast met discjockey Edwin Evers als antwoord wordt een culthit die alleen van internet is te downloaden. Optredens vinden plaats in het hele land maar half april geeft het duo aan te stoppen als duo. Optredens ijlen nog wat na.

 Slimme Schemer en Tiedo (OOG TV 2001)
Het programma Nou...Ja! was op 6 februari 2001 aanwezig bij het maken van de clip van de tot een hitsingle uitgegroeid 'Jelle' van Slimme Schemer ft. Tido, een bedenksel van Arjen Lubach en Janine Abbring. Het duo had net een week eerder de rechtszaak aangespannen door het management van De Kast gewonnen en de clip werd in het weekend daarna uitgezonden bij TMF. GAVAnr. AV17590