Overzicht

Periode: 1981 - 1984
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen, Delfzijl
Genre(s): blues, rock

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Second Skin

Second Skin

Hardrock-band Second Skin wordt opgericht op initiatief van drummer Luuk Visscher uit Delfzijl en de Groninger gitarist Marinus Elzinga. Als zanger wordt Harry Kwant (ex Skellington) aangetrokken en met bassist Henk Freij erbij is de band compleet.

Henk Freij (ex Slisz en Carpediem) gaat na enige tijd uit de band en wordt vervangen door Hans Steneker. Bij opnieuw een bezettingswisseling begin 1983 komt Fred Jacquet als bassist bij de band, wat een aanwinst voor het backingvocal werk is. Als Marinus Elzinga in de zomer van ’83 aangeeft te willen stoppen, moet de band op zoek naar een nieuwe gitarist die ook compositorisch zijn mannetje kan staan. Tenslotte had Elzinga een groot aandeel in de eigen composities van de groep. Zijn vervanger wordt gevonden in de persoon van Erwin Java (ex White Honey), die net bij Herman Brood is vertrokken.

De band speelt stevige, swingende, deels op Amerikaans leest geschoeide rock. Second Skin speelt op vele Nederlandse, en vooral ook Duitse podia. De band treedt op voor Veronica’s Count Down café op Hilversum 3 en heeft veel succes tijdens de voorprogramma’s met Vandenberg.

Op 29 december 1984 neemt de band tijdens het ‘Sodom Rock’- festival te Winschoten afscheid van het rockcircuit.

Later

Erwin Java zet met o.a. Henny Dolsma de band Dutch Concert op, Harry Kwant slaat de literaire weg in, drummer Luuk Visscher gaat zich richten op de bluesmuziek en bassist Fred Jacquet treedt niet lang daarna toe tot Spex. Hans Steneker en Marinus Elzinga spelen na Second Skin nog in de Soulrays, en in (2008) in Rollin’Man, een 7 koppige bluesband. Tijdens een aantal reünie-concerten in 1994 speelt man-van-het-eerste-uur Marinus Elzinga de gitaarpartijen samen met gastgitarist Alfred v.d. Linden uit Utrecht, waar Fred Jacquet inmiddels is neergestreken daar speelt in de Big Bam Boom Band.

Luuk Visscher overlijdt op 1 december 1999 en Harry Kwant overlijdt op 2 februari 2000. De laatste jaren van zijn leven is hij actief geweest als schilder. Onder de naam August A. Niekamp heeft hij veel schilderijen gemaakt.

Op 15 november 2008 speelt Second Skin, tijdens de Poparchief Groningen muziekmiddag “van Dommering tot Dekker” in Grand Cafe Jan Dekker in Winschoten. De line up is daar:
Drums: Linda Veenstra-Visscher (dochter van Luuk)
Drums: Peter Walrecht
Basgitaar: Hans Steneker
Basgitaar en zang: Fred Jacquet
Gitaar: Marinus Elzinga
Gitaar: Lenny Jacquet
Zang: Ankie Koning
Zang: John Steneker

Op maandag 13 april 2009 (2e Paasdag) wordt - in het kader van “Kleintje Springpop” - in cafe ‘t Lokaal te Delfzijl herdacht dat 25 jaar geleden Springpop voor de laatste keer plaatsvindt. Die middag speelt the Syndicate en Second Skin. De line up van Second Skin is nagenoeg hetzelfde als in Winschoten (zie hierboven), alleen Ankie Koning en Lenny Jacquet ontbreken.

Bron aanvullingen : Gea Visscher, Hans Steneker, Fred Jacquet